Večera kod Rina

Večera kod Rina

Istra je vrhunska gastronomska destinacija u regionu, a Konoba Rino u pitoresknom srednjevekovnom gradiću Momjan na brdašcu u unutrašnjosti ovog poluostrva nesumnjivi je biser na tom putu.

Hrana, baš kao i vino, uglavnom je stvar ukusa. Ostalo su finese. Zato je teško nekome nepoznatom preporučiti u koji restoran da ode. Ali ljudi vole preporuke. Baš kao i u slučaju vina.

Rino Prelac 31
Penušava kupaža šardonea, malvazije i pino noara Blanc & Noir Brut Prelac

Nedavno smo tumarali Istrom, uglavnom obilazeći vinarije. Ali trebalo je između toga nešto i pojesti. Mora se. A u Istri je teško pogrešiti s restoranom ako znate šta želite. U našem slučaju to je tradicionalna lokalna kuhinja. Ako ništa drugo, možete da očekujete domaće namirnice. Tek posle toga dolazi sve ostalo: umeće kuvara, ambijent, servis, izbor vina, gostoprimstvo...

Rino Prelac 23
Karpaćo od boškarina na rukoli i Grana Padano

Konoba Rino, otvorena 1988. godine, u suštini je gastronomska ekstenzija Vinarije Prelac koju vodi neodoljivo šarmantni vinar Rino Prelac. Čovek je u neku ruku legenda u tom kraju. Čini se da ga svi znaju, vole i poštuju. Ne samo zbog vrhunskih vina. I dok je on glavni u podrumu, njegova supruga Timka zadužena je za sve u restoranu, od nabavke namirnica, preko kreiranja jela, do pripreme i izgleda svakog tanjira. 

Rino Prelac 18
Tandem za nesvakidašnje vinsko-gastronomsko putovanje, Rino i Timka Prelac

 Nije lako razlučiti ko je uspešniji u tome što radi. Zajednička im je strast prema tradiciji i kulturi stola, onoj porodičnoj, gde na sto izlazi sve po redu, od predjela i supe, pa sve do domaćih kolača i poslastica. I sve to od vrhunskih namirnica. Naravno, tu je uvek i vino da ispratiti svaki zalogaj u svakoj prilici, da pokrene priču, otvori dušu...

Rino Prelac 39
Dve malvazije za ponos, sveža Malvazija 2020 Prelac i Malvazija Šinjora 2019 Prelac

Ali, Istra ne bi bila to što jeste da tamošnji restorani u najvećem broju slučajeva nisu kulinarsku tradiciju oplemenili ambijentom i besprekornim servisom. Tako i u Konobi Rino imate utisak da ste u hotelu s pet zvezdica gde pred vas iznose blistavo čiste vinske čaše, ispolirani escajg i porcelanske tanjire, svećnjake, kiblu s ledom, dok sa druge strane sve oko vas odiše prisnošću rustičnog seoskog ambijenta i toplinom doma.

Rino Prelac 42
Domaći fuži s tartufima, specijalitet kuće

Ako želite današnju Istru da doživite kroz njenu kulinarsku tradiciju i autentičnu hranu, nema sumnje da ste na pravom mestu. Praktično sve što vam stiže u tanjirima je iz domaće proizvodnje, od hleba i maslinovog ulja iz njihovoh maslenika, pršuta kojeg su sami sušili na vetru, pancete, kobasica od divljači koju donose lovci, u kuhinji ručno tog jutra napravljene testenine i njoke, nezaobilaznih tartufa i drugih sezonskih gljiva, povrća i začina iz bašte, kozijeg i ovčijeg sira, pa sve do sočnih mesnih komada od lokalnog goveda boškarina i mladog magarećeg mesa, odležalih stekova od škotskog angusa, bifteka, jagnjetine. Sve spremljeno na otvorenoj vatri i roštilju, praktično tu pred vama, dok lagano pijuckate neko od lokalnih vina, gledate s visine dolinu ispod vas i zelene brežuljke prema Sloveniji koji zatvaraju horizont iza kojeg lagano zalazi sunce.

Rino Prelac 46
Refošk 2019 Prelac kao podrška steku od crnog angusa

Ovo je Istra s razglednica koje vam nude turističke agencije! I teško da ćete pronaći bolje mesto koje će vam dočarati svu tu „nepodnošjivu lakoću življenja“ na ovom šumovitom poluostrvu. A posle već gledajte šta ćete i kako ćete. Za to vam sigurno nije potrebna preporuka...

Rino Prelac 48
Muškat momjanski uz domaće kolače
Foto: Ivana Čutura
nazad na vrh

Srodni tekstovi