Maslinovo ulje na dlanu

Maslinovo ulje na dlanu

Masline spadaju u najstarija živa bića na zemlji. Dve čuvene masline u oblasti Batroun u Libanu broje oko 6.800 godina svaka, na Kritu postoji ovo drvo starosti između dve i 5.000 godina, a ima maslina i u Portugalu i na Siciliji koje nisu mlađe od 3.000. Ni istorija upotrebe maslina i njihovog čudotvornog ulja nije mnogo kraća, mada su najstarije pronađene amfore za čuvanje ulja stare jedva 55 vekova.

Fosilni ostaci maslina pronađeni u okamenjenoj lavi na Santoriniju potvrđuju da je ovo drvo raslo i između 50 i 60 hiljada godina, a mudri Sofokle ga je nazivao „drvo koje hrani decu“, svestan dobrobiti maslina i ulja za razvoj svakog mladog organizma. Bilo da snižava holesterol, krvni pritisak, štiti od kancera debelog creva ili jednostavno čisti kožu lica od akni i bubuljica, maslinovo ulje sa kompleksom vitamina i antioksidansima koje sadrži univerzalni je lek protiv gotovo svega, ali najviše od neukusno spremljene hrane! Nekoliko kapi gotovo sigurno popravlja ukus bilo koje salate, povrća, mesa, pa čak i kolača.

olive oil 968657 1280
Foto: Pixabay

Prema nekim listama koje se dugo bave ocenjivanjem kvaliteta, najbolje špansko maslinovo ulje dolazi iz okoline Kordobe u Andaluziji, od italijanskih su na ceni ona iz Toskane i sa Sicilije, dok se u Grčkoj najviše uvažavaju ona sa Krita. Od 2015. godine u samom svetskom vrhu nalazi se i Istra koja je u mnogim uvaženim vodičima naslovljena kao regija s najkvalitetnijim maslinovim uljima na svetu!

Kada smo kod regiona, vrhusnka maslinova ulja danas imaju Dalmacija i sve više Hercegovina.

Najcenjenije maslinovo ulje nosi oznaku Extra virgin i sadrži manje od 0,8% kiselina. Virgin je kvalitetno ulje sa maksimalno 2% kiselina, dok oznaka pure govori da je rafinisano. Kvalitetno je i podjednako zdravo, ali nije tako aromatično kao prethodne dve kategorije. Isto važi i za obično, neklasifikovano Olive oil, gde su dozvoljene kiseline do 3,3%.

Pored podatka o sadržaju kiselina, na kvalitet ukazuje i način presovanja i ceđenja. Generalno, najbolje je hladno ceđeno ulje jer na temperaturuma do 27 stepeni Celzijusa maslina zadržava sve korisne materije. Takođe, oznaka „jednom presovano“ ili First cold pressed, daje dodatnu garanciju kvaliteta. Na policama prodavnica uz ova ulja možete da nađete i ona koja na etiketi nose oznaku pomace, što znači da je to ulje dobijeno od komine, odnsono od ostatka maslina nakon svih ceđenja za kvalitetna ulja.

olive tree 3579922 1280
Foto: Pixabay

Od velikog broja sorti u Grčkoj su najvažnije  koroneiki, lianolia i chondrolia; u Španiji picual, arbequina, hojiblanca i manzanillo de Jaén; u Italiji frantoio, moraiolo i leccino pendolino, srodna lećinu i oblici u Hrvatskoj, gde su kvalitetne i autohtone sorte poput buže i crnice vodnjanske, istarske bjelice i moražole.

Inače, kod ocenjivanja kvaliteta, ulje se degustira slično vinu. Sipnete extra virgin ulje u malu čašu, zarotirate i zagrevate minut-dva. Gurnete nos u čašu, probate da otkrijete sveže pokošenu travu, cimet, tropsko voće ili jednostavno arome zrelih ili zelenih maslina. Zatim uzmete malo ulja u usta, pustite ga da obloži čitavu usnu duplju i pokušate arome da istisnete kroz nos. Slobodno malo ili sve progutajte. Ljutkasta naznaka u grlu, nežna ili izražena je sasvim normalna i pozitivna karakteristika ulja. Pored voćnosti, koja može biti puterasta, koštunjava ili jednostavno zrela, zatim ljutkastih tonova, treća bitna karakteristika je gorčina. To je krucijalni ukus mlade zelene masline ako je zagrizete pravo sa drveta. Ulje od zrele masline imaće malo ili gotovo nimalo gorčine. Što su presovane masline zelenije, to je ulje gorče. Ali ne i lošije! U svakom slučaju, ukoliko testirate više ulja ispirajte usta vodom i jedite greni smit jabuke da neutrališete arome na palatu.

AdobeStock 177555464
 Foto: Pixabay

Najveći

Najveći proizvođač maslinovog ulja na svetu je Španija. Sledi je Italija, Tunis, Grčka i Turska.
Najveći potrošači po glavi stanovnika su Grčka, , ispred Italije i Španije.

Mediteransko blago

Čak 95% svetske proizvodnje maslina odvija se na Mediteranu. Nešto maslina ima u Peruu, Čileu, ali se tu većinom koriste superintenzivni nasadi. Stabla se sade kao vinograd i to svega dve sorte koje ne daju baš kvalitetno ulje. Maslina ima i u južnim delovima SAD i u Australiji.

Najbolji u regionu

Najbolji u regionu

 

Od doista velikog broja vrhunskih maslinovih ulja iz Istre, teško je i odlučiti se odakle početi. Nećete pogrešiti ako krenete s bilo kojim s ovog spiska: Chivalon, Ipša, Buršić, Al Torcio, Černeka, Negri, Meneghetti, Agrolaguna, Valencano, Oleum Viride Belić, San Antonio, Turinela, Bembo, Červar, Perdisacca...

Druga vodeća destinacija za maslinova ulja u regionu je Dalmacija, odakle vrhunski kvalitet i svetski priznate rezultate postižu Toreta (Korčula), Radojković Rajski vrt (Hvar), Miloš (Pelješac), Brachia (Brač), Božić (Hvar), Šoltansko (Šolta), Eva Marija (Hvar), Sv. Ivan (Vodice), O (Čiovo), OPG Milan Gulan (Zadar), Zlokić (Korčula)...

Uspon Hercegovine

Uspon Hercegovine

 

Uz vinsku scenu, Hercegovina postaje sve prepoznatljivija i po maslinovim uljima. Glavnu ulogu u tome imaju vinari, pre svega Obiteljska vinarija Škegro iz Ljubuškog koja je za svoje ulje Krš dobila prvu zlatnu medalju za BiH na nekom velikom svetskom takmičenju, te Maslinovo ulje Vukoje poznate vinarije Podrumi Vukoje iz Trebinja.

nazad na vrh

Srodni tekstovi