Zlato za hercegovačko ulje

Zlato za hercegovačko ulje

Na prestižnom svetskom ocenjivanju maslinovih ulja The New York International Olive Oil Competition Vinarija obitelji Škegro iz Ljubuškog dobila je zlatnu medalju za ulje Krš, prvo takvo priznanje za maslinovo ulje iz Bosne i Hercegovine.

Bio je to povod da se na portalu Olive Oil Times pojavi opširan tekst o porodici Škegro, u čijoj se vinariji već 25 godina proizvode neka od najboljih hercegovačkih vina, u šta će moći da se uvere i posetioci prvog Grand Tastinga u Beogradu, zakazanog za 23. mart ove godine.

Ekstradevičansko maslinovo ulje Krš je blend četiri sorte – oblica, pendolino, lećino i cipresino – čiji bi uspeh na ocenjivanju u Njujorku mogao da predstavlja vidan podstrek u proizvodnji vrhunskih ulja u Hercegovini. Naime, masline su deo tradicije tog kraja, ali se to uglavnom kroz istoriju svodilo na nekoliko stabala oko kuće. Do snažnijeg porasta proizvodnje došlo je u poslednjih desetak godina, zajedno s porastom broja turista i sve naglašenije veze lokalne kuhinje s mediteranskom. Procena je da se danas u Hercegovini pod maslinama nalazi oko 400 hektara i da te površine ubrzano rastu.

Skegro familijaZajednički poduhvat, porodica Škegro

- Mi smo mala porodična vinarija s velikim iskustvom u proizvodnji vina. U jednom trenutku osetili smo potrebu da probamo i nešto drugo, a kako smo na imanju imali masline koje je zasadio moj deda, bio je to dovoljan razlog da krenemo u novu avanturu. Sada, kada smo dobili ovo priznanja, izuzetno smo srećni jer je to iprvi put da smo poslali naše ulje na ovo značajno ocenjivanje – kaže Bariša Škegro za portal Olive Oil Times, uz napomenu da je u pitanju uspeh iza kojeg stoje svi članovi porodice.

1800

Inače, poslednjih godina porodica Škegro je podigla novih 300 stabala maslina, a u sledećih pet planiraju još gotovo toliko. Pokazalo se, naime, da je krševita podloga na kojoj uspevaju vinogradi žilavke i blatine veoma dobra i za pojedine vrste maslina, posebno oblicu koja daje obilan i kvalitetan rod. Jedan od razloga za to je i navodnjavanje koje pomaže da biljka uspešno prebrodi sve toplija leta bez padavina. U stvari, ekstremno visoke letnje temperature i dugotrajne suše koje su postale uobičajene u Hercegovini poslednjih decenija naterale su mnoge proizvođače maslina da preduzmu pojedine mere u zaštiti roda. Rezultat tih napora postaje sada vidljiv, a uspeh porodice Škegro jasan je putokaz i ostalim proizvođačima u okolini.

nazad na vrh

Srodni tekstovi