Ulje za vrh

Exchiavalon logotra devičansko maslinovo ulje Ex Albis Chiavalon uvršteno je na prestižnom takmičenju IV CONCORSO OLEARIO PREMIO ARMONIA u organizaciji International Extravirgin Oliveoil Agency u Parmi (IT) među 10 najboljih intenzivnih maslinovih ulja i u tri najbolja prema hemijsko-nutricionim vrednostima.

Za samo mesec dana to je još jedan veliki korak napred za Sandija Chiavalona i njegovo preduzeće koje je od italijanskog magazina L’ Extravergine proglašeno najperspektivnijim malim preduzećem, a ulje Chiavalon poslednje tri godine osvaja gotovo nedostižna 94 boda u toj svojevrsnoj Bibliji maslinarstva. Nakon što je u aprilu mesecu u Cirihu na takmičenju International Olive Oil Award ovo maslinovo ulje uvršteno među 15 najboljih (u konkurenciji od 120 proizvođača) i samim tim dobilo „ulaznicu” za švajcarsko tržište, sada ga je vodeća italijanska distributerska kuća Velier spa plasirala i na tlo Italije, gde se u ovoj oblasti igra „utakmica” najjačih favorita.

Ex Albis extra devičansko maslinovo ulje dobijeno je od autohtonih sorti maslina, buže i crnice vodnjanske, istarske bjelice i moražole. Intenzivnog i prefinjenog mirisa, ovo ulje obogaćeno je elegantnim obeležjima divlje cikorije, artičoke i suvog voća na kraju. Ukus je takođe intenzivan i složen, odlikuju ga bogati balsamični tonaliteti mente, ruzmarina, žalfije uz naznake slatkog badema. Gorčina i pikantnost su lepo izraženi pa se ulje odlično sjedinjuje sa mešanim salatama od povrća, predjelima od mahunarki, supama od vrganja, kao i jelima od mekušaca, ribom na žaru, mariniranom tunom, crvenim i belim mesom, te s različitim sirevima. Može se poslužiti i uz desert, najbolje uz sladoled od vanile ili na čokoladne kolače.chiavalon

Inače, Chiavalon ulja se „rađaju” u Istri, u Vodnjanu, u drevnim maslenicima čije plodove su direktno uživali rimski carevi. Uz  postojećih 1.600 stabala i 3.500 u vlasništvu kooperatera, Sandi planira sadnju još 5.500 sadnica na preko 20 hektara. Sorte: Buža, Carbonazza, Istrian Belica, Moražola, Leccino beru se dosta rano i sasvim sveže dalje procesuiraju. Naravno, svaki varijetet se obrađuje posebno, a konačnih oko 7.000 litara ulja od 70.000 kilograma ploda, dobija se mešanjem po osobenim receptima.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama