Revija maslinovih ulja

Revija maslinovih ulja

Oleum Olivarum u Krasici kod Buja, jedan od najstarijih sajmova ulja u Hrvatskoj, koji i danas nosi status najznačajnije smotre ekstra devičanskog maslinovog ulja severne Istre, održan je po 14. put u drugom viknedu ovog marta.

Manifestacija je za maslinare posebno značajna iz stručnog aspekta, pa se odlikuje velikim brojem pristiglih uzoraka. Ove godine dostavljeno ih je čak 120, a senzorskom ocenjivanju se podvrgavaju samo oni koji predstavljaju ukupnu količinu od najmanje 400 litara proizvoda.

S najviše osvojenih 90 bodova, zlatne medalje su poneli MIH d.o.o. za ulje San Gurmano, a slede OPG Zigante Giancarlo za Leccino i OPG Vošten Mario - Buža, zatim Bruno Valenta - Ascolana, Agrolaguna d.d. - Ascolana, Poljoprivredni obrt Čeko - Bjelica, Marin Matešić, OPG Flego - Leccino, te Familija Kmet.

Tokom manifestacije promovisana je i nova uljara porodice Benvegnu u Gardošima, ali i bogati uljarski vodič Flos Olei 2011. Zaključeno je da je Istra trenutno na drugom regionalnom mestu po broju ulja u svetu, odmah posle Toskane.

nazad na vrh