Veliki vitez sira u Beogradu

  • Tekst  Milan Kokeza
  • Objavljeno u Sirevi
  • Bookmark and Share
Veliki vitez sira u Beogradu

Rolan Bartelemi (Roland Barthelemy), predsednik međunarodnog Guilde Internationale des Fromagers (recimo da bi to nazvali Udruženja majstora sira), koje broji sedam hiljada članova iz 45 zemalja sveta, predvodio je ceremoniju dodele medalje „Bratstva svetog Igizona" u Beogradu za devet pojedinaca iz javnog, političkog i poslovnog života koji su doprineli razvoju i promociji sira i sirarske delatnosti.

U prostorijama domaćina, ambasade Francuske u Beogradu, u prisustvu ambasadora i većeg broja zvanica, Udruženje je na svom 559. skupu, a prvom takvom u Srbiji, organizovanom na inicijativu kompanije Mlekoprodukt, članice Savencia Fromage & Diary grupe, primilo u svoje redove i prve članove s ovih prostora.

Bartelemi, koga nazivaju i Napoleonom sira, važi za jednog od najboljih poznavalaca i promotera sira na svetu, a njegov posao „fromažera“ nalik je somelijeru – ali za sir. Koliko je na ceni, dovoljno govori to da je tradicionalni „tanjir sira“, koji Francuzi služe nakon aperitiva i na kraju obroka, pripravljao za poslednjih pet francuskih predsednika!

Rolan Bartelemi i Andrej Beslac MlekoproduktRolan Bartelemi i novi član bratstva Andrej Beslać, generalni direktor kompanije Mlekoprodukt

Prilikom dodele priznanja u Beogradu, prvi je medalju svetog Igizona primio Gijom Iskander, chef s iskustvima iz restorana sa tri Mišlenove zvezdice, koji je za manje od godinu dana spajajući francusku tradiciju sa lokalnim zdravim receptima napravio pravu gastronosmku revoluciju u Beogradu iz svoje kuhinje u restoranu Langouste.

U bratstvo su potom primljeni urednik časopisa Vino & Fino Igor Luković, inače osd nedavno i prvi srpski sudija na Decanteru, a zatim i ministar privrede Goran Knežević, generalni direktor kompanije Mlekoprodukt Andrej Beslać, predsednik kompanije Deleze Kventin Roaje, komercijalni direktor grupe Savencia Fromage & Diary Tijeri Leforestije, generalni direktor trgovinskog lanca Gomex Goran Kovačević, direktor izdavaštva kompanije Ringier Axel Springier Sreten Radović, dok je ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni imenovan za zaštitnika ovog Međunarodnog udruženja.

sireviCeremoniju u francuskoj ambasadi upotpunila je i selekcija probranih sireva iz Srbije

Recimo i to da medalju „Bratstva svetog Igizona“ mogu dobiti gastronomi, ugostitelji, novinari, predstavnici javne i političke scene, ali i svi ljubitelji sira koji su javnim angažovanjem doprineli popularizaciji ovog proizvoda.

Sveti Igizon

Prema predanju, pre oko pet stotina godina u okolini Lugana na italijansko-švajcarskoj granici lokalni pastir Lućio, poznat i kao Igizon, slučajno je otkrio način kako da termičkom obradom dobije više sira od iste količine mleka, što mu je omogućilo da tim viškom hrani bolesne i siromašne koje je sretao. To se nije dopalo vlasniku stada, pa je Igizona dao pogubiti, ali je ovaj kasnije kanonizovan zbog svojih dobrih dela i ušao u legendu sira. Njemu u čast, svake godine 16. avgusta jedna teritorija u tom pograničnom području postaje slobodna carinska zona za trgovinu sirom.

U Francuskoj inače postoji 1.200 vrsta sireva, od čega su 45 zaštićenog porekla, a grupa Savencia Fromage & Diary jedan je od najvećih prerađivača mleka u svetu, drugi proizvođač sireva u Francuskoj i četvrti u svetu, dok je njena članica Mlekoprodukt jedna od najstarijih sirana u Srbiji koja godišnje proizvede 7.000 tona mlečnih proizvoda.

nazad na vrh