Školjke, kobasice & riesling

Školjke, kobasice & riesling

Čerizo (chorizo - španska kobasica) rižoto. Rižoto sa četiri različite vrste začinskog bilja i kapesantama, ili Sen Žak, ili scallopsima, kako više volite. Uz školjke ide sos u crvenom vinu i pena od limuna.

Jelo preporučujemo: ljubiteljima Mediterana, samo što je ovo interesantna kombinacija gde je tu čerizo, španska kobasica, koja u suštini ide dobro sa kapesantama koje su po prirodi blage i neutralne, a sve nadopunjuju majoran, vlašac, peršun... Znači, za ljubitelje mediteranske hrane koji bi da probaju nešto novo, Mediteran sa poljupcima Španije, Portugalije, Madere...

marcus-molitor-Vino

Markus Molitor, Zeltinger Sonnenuhr Spatlese 2008: Mislila sam prvo da u ovu mediteransku priču ubacim neki rose, u to začinsko bilje. Ali to što čerizo daje tom jelu, to je onaj „kick”! Kao neki zamajac, oživi ga sa tim začinskim aromama. Po meni, čerizo je malo više začinjen i treba mu trunka nekog šećera da ublaži začin, pa zato tu ide Riesling Spatleze, jer ima tu trunku šećera koja izbalansira, ublaži čitavu stvar. Tako lepo možeš da osetiš sve, i što daje vino i šta nudi ovaj specijalitet.

nazad na vrh

Srodni tekstovi