Srpski pino za rižoto od vrganja

Srpski pino za rižoto od vrganja

Trgovac građom, cincar Simče Paligorić je davne 1905. godine prokopao najkraći put između Ušća i Rudna. Put je prokopao ručno i uz pomoć mašina koje je sam konstruisao kako bi došao do nepreglednih šumskih pronstranstava i omogućio sebi zaradu od prodaje građe.

Od tada je prošlo 110. godina, a put je i dalje u istom stanju u kakvom ga je Simče ostavio. Nikada nije upisan u mape, a nebrigom države meštani sela Tepeči, Slatina, Železnica, Klunovići i Sence na ovom putu su zaboravljeni, pa je većina sela napuštena.

Put-Paligorica

U selu Slatina rođena je moja majka. U njemu više niko ne živi, ali moji roditelji ga nikada nisu zauvek napustili. Bezmalo svaki vikend tokom proleća i leta provode slobodno vreme tamo, odmarajući se u ovoj oazi netaknute prirode.

Tokom leta i ja ugrabim malo slobodnog vremena da dođem do Slatine. Jedino prevozno sredstvo na putu Paligorića je traktor, jako neudoban prevoz jer je put u zaista očajnom stanju. Ali, na sve to zaboravite kada vidite neverovatne pejzaže, nadišete se čistog planinskog vazduha i prođete kroz puno bukovih, borovih i hrastovih šuma. U ovim poslednjim raste namirnica koju veoma volim, pečurka vrganj. Bilo da je u svežem stanju ili sušena, ona svakom jelu daje posebnu draž.

Rizoto-vrganji

Zato sam odlučio da spremam rižoto sa sušenim vrganjima, koje sam nabrao i osušio poslednji put kada sam bio u selu. Vino koje ću koristiti u spremanju neće biti belo, kako je uobičajeno, već crveno i to sorte pinot noir koje će svojim elegancijom jelu dati specifičan ukus.

Spremio sam dve boce vina, Pinot Noir 2011 od vinarije Vinum iz Sremskih Karlovaca i Pinot Noir 2011 vinarije Temet iz Lozovika.

vina

Vinumov pino sam koristio u spremanju rižota, a ostatak vina i drugi pino iz Temeta iskoristio sam za uparivanje vina i hrane.

Oba vina su voćnog karaktera, gde dominiraju ukusi jagoda, koji prate blagu slatkoću kremaste strukture pirinča. Intezivni ukusi suvih vrganja savršeno se uklapaju sa blagim kiselinama u vinu, dok se visoki alkoholi utapaju u masnoćama maslaca i parmezana.

Dva izuzetna vina odlično su se slagala sa rižotom od suvih vrganja, pečurke iz hrastovih šuma bile su delikates koji nema cenu.

Na kraju, jedno je sigurno – put Paligorića nikada neće biti završen i zbog toga napuštena sela neće nikada oživeti ali moramo gledati i drugu vedriju stranu ove priče. Ta dugogodišnja izolovanost sačuvala je prirodu od uništenja i zagađenja. Oni koji su to prepoznali ostaće da uživaju u tom netaknutom raju na Zemlji i da ubiru plodove koje nam ona nesebično daje.
Živeli!

Rižoto sa suvim vrganjima

(za dve osobe)

SASTOJCI :
- 200 gr arborio pirinča
- 20 gr suvih vrganja
- 1 srednja glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1l bujona od povrća
- 100 ml crvenog vina pinot noir
- 20 gr maslaca
- 50 gr narendanog parmezana (Grana Padano)
- maslinovo ulje
- so
- biber

Priprema :
Suve vrganje preliti vrućom vodom i ostaviti da odstoje 20 min, ocediti ih i narezati na trakice. Vodu u kojoj su bili vrganji sačuvati za kasnije.

Na zagrejanom maslinovom ulju propržiti sitno seckani crni i beli luk, posoliti i pržiti oko pet min, dodati vrganje, povremeno mešati, pržiti oko dva min, a zatim vrganje preliti vinom pinot noir. Ostaviti da se krčka dok vino ne ispari na pola, dodati na vrganje pirinač (pirinač nemojte prati da bi se zadržala kremasta struktura rižota) i zaliti sve sa jednom kutlačom vode u kojoj su bili vrganji. Povremeno mešati dok pirinač ne upije vodu.

Nastaviti kuvanje pirinča na laganoj vatri uz stalno mešanje i povremeno dolivanje vrućeg bujona od povrća narednih 20 minuta. Pred sam kraj dodati maslac, narendani parmezan, biber, poklopiti rižoto i ostaviti ga da odstoji nekoliko minuta pre posluživanja. Rižoto posuti sa listićima parmezana.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama