Istarske čarolije u Novom Sadu

Istarske čarolije u Novom Sadu

Jedna od najzačajnijih vinarija u regionu, Vina Laguna iz Poreča predstavila je deo svog asortimana u Novom Sadu na prezentaciji u restoranu Bistro La Mer.

Bilo je to prvo gostovanje u Vojvodini poznate vinarije iz Istre koja je prošle godine u Beču na AWC proglašena za najbolju u Hrvatskoj u 2014. godini. U neobaveznoj atmosferi i odličnom raspoloženju, dok je napolju natapala hladna zimska kiša, odabrani gosti su bar tokom nekoliko sati mogli da osete autentične ukuse Istre, od specijalnih sireva i vrhunskog maslinovog ulja, do tipičnih vina istarskog stola – malvazije i terana – a sve to dopunujeno s pet ukusnih jela iz kuhinje ovog poznatog novosadskog restorana.

Vino dobrodošlice bio je penušavac Perla Rose 2013, napravljen od lokalne sorte teran. Harmonična i osvežavajuća uvertira pomogla je gostima koji su pristigli na vreme da u dobrom raspoloženju dočekaju početak prezentacije. A ona je, po starom ovdašanjem običaju, kasnila dva sata! Ali, u Srbiji je to tako...

A onda je počelo!

Prvi sled

Prvi sled

Malvazija 2013, osnovna etiketa Vina Laguna, i carpaccio od orade u umaku od agruma. Vino je prepoznatljive slane mineralnosti, savršen par sa svežim mesom orade. Prava harmonija ukusa mora. Posebno bih istakao sos od agruma u kombinaciji sa pikantnošću i prijatnom gorčinom maslinovog ulja Ol Istria od sorte istarska bijelica, što je dalo posebnu notu u spoju s laganom i osvežavajućom malvazijom.

Drugi sled

Drugi sled

Malvazija Festigia 2013, dobijena od grožđa iz odbaranih vinograda i file brancina na pireu od krompira i tartufa. Vino je izrazite mineralnosti i svežine koja deluje poput logične nadgradnje paleti diskretnih ukusa dobro pripremljene ribe. Na drugoj strani, karakteristično prodorne arome tartufa u pireu pratile su dugu voćnu aromu u samoj završnici ove malvazije.

Treći sled

Treci sled

Malavazija Festigia Vižinada Riserva 2011, iz linije najkvalitetnijih Vina Laguna, i marinirane pačije grudi na zelenim šparglama. Istarska opština Vižinada, u čijem središtu se nalazi istoimeno selo, okružena je vinogradima na tazovanoj beloj zemlji, čija mineralnost do te mere menja pojedine karakteristike malvazije da imate utisak kako se tu radi o nekom sasvim drugom vinu. U žestokoj konkurenciji kakva vlada među istarskim malvazijama, ova s mikrolokacije Vižinada apsolutno spada među najbolje. Na prvi pogled, odabir jela za ovo uparivanje mi se učinio problematičan, ali sam pogrešio. Sočne pačije grudi  i pečene špargle bile su savršen pratilac povišenim alkoholima, naglašenoj mineralnosti i dugoj voćnoj završnici ove spektakularne malvazije prefinjene elegancije i punog ukusa.

Četvrti sled

Cetvrti sled

Terra Rossa 2013 i jagnjeći štikovi sa grilovanim povrćem. Ovo vino nastaje kao kupaža tri sorte: teran, borgonja i merlo. Na ukusu je izrazito voćno, mekano i puno, a posebno bih istakao slatkaste tanine pitkog vina, koji su se odlično pasovali snažnim ukusima jagnjetine.

Peti sled

peti sled

Cabernet Sauvignon Festigia 2011 i tri vrste sira kompanije Agrolaguna pod brendom Sir Laguna. Vatromet istarskih ukusa u novosadskoj prohladnoj noći zaokružen je sa tri vrste sira – kravlji, ovčiji, i onaj sa tartufima – uz dodatak Ol Istria maslinovog ulja sorte ascolana i zaliven čašom suvog, harmoničnog i punog kabernea. Bio je to ukus koji je sve prisutne te večeri u Bistro La Mer ostavio da još dugo posle toga razmišljaju o jedinstvenoj lakoći mediteranskih ukusa Istre.

Uostalom, nije bez razloga Wine Enthusiast ovo poluostrvo uvrstio na listu 10 vinskih destinacija za 2015. godinu!

nazad na vrh

Srodni tekstovi