Istarske čarolije u Novom Sadu

Istarske čarolije u Novom Sadu

Jedna od najzačajnijih vinarija u regionu, Vina Laguna iz Poreča predstavila je deo svog asortimana u Novom Sadu na prezentaciji u restoranu Bistro La Mer.

Bilo je to prvo gostovanje u Vojvodini poznate vinarije iz Istre koja je prošle godine u Beču na AWC proglašena za najbolju u Hrvatskoj u 2014. godini. U neobaveznoj atmosferi i odličnom raspoloženju, dok je napolju natapala hladna zimska kiša, odabrani gosti su bar tokom nekoliko sati mogli da osete autentične ukuse Istre, od specijalnih sireva i vrhunskog maslinovog ulja, do tipičnih vina istarskog stola – malvazije i terana – a sve to dopunujeno s pet ukusnih jela iz kuhinje ovog poznatog novosadskog restorana.

Vino dobrodošlice bio je penušavac Perla Rose 2013, napravljen od lokalne sorte teran. Harmonična i osvežavajuća uvertira pomogla je gostima koji su pristigli na vreme da u dobrom raspoloženju dočekaju početak prezentacije. A ona je, po starom ovdašanjem običaju, kasnila dva sata! Ali, u Srbiji je to tako...

A onda je počelo!

Prvi sled

Prvi sled

Malvazija 2013, osnovna etiketa Vina Laguna, i carpaccio od orade u umaku od agruma. Vino je prepoznatljive slane mineralnosti, savršen par sa svežim mesom orade. Prava harmonija ukusa mora. Posebno bih istakao sos od agruma u kombinaciji sa pikantnošću i prijatnom gorčinom maslinovog ulja Ol Istria od sorte istarska bijelica, što je dalo posebnu notu u spoju s laganom i osvežavajućom malvazijom.

Drugi sled

Drugi sled

Malvazija Festigia 2013, dobijena od grožđa iz odbaranih vinograda i file brancina na pireu od krompira i tartufa. Vino je izrazite mineralnosti i svežine koja deluje poput logične nadgradnje paleti diskretnih ukusa dobro pripremljene ribe. Na drugoj strani, karakteristično prodorne arome tartufa u pireu pratile su dugu voćnu aromu u samoj završnici ove malvazije.

Treći sled

Treci sled

Malavazija Festigia Vižinada Riserva 2011, iz linije najkvalitetnijih Vina Laguna, i marinirane pačije grudi na zelenim šparglama. Istarska opština Vižinada, u čijem središtu se nalazi istoimeno selo, okružena je vinogradima na tazovanoj beloj zemlji, čija mineralnost do te mere menja pojedine karakteristike malvazije da imate utisak kako se tu radi o nekom sasvim drugom vinu. U žestokoj konkurenciji kakva vlada među istarskim malvazijama, ova s mikrolokacije Vižinada apsolutno spada među najbolje. Na prvi pogled, odabir jela za ovo uparivanje mi se učinio problematičan, ali sam pogrešio. Sočne pačije grudi  i pečene špargle bile su savršen pratilac povišenim alkoholima, naglašenoj mineralnosti i dugoj voćnoj završnici ove spektakularne malvazije prefinjene elegancije i punog ukusa.

Četvrti sled

Cetvrti sled

Terra Rossa 2013 i jagnjeći štikovi sa grilovanim povrćem. Ovo vino nastaje kao kupaža tri sorte: teran, borgonja i merlo. Na ukusu je izrazito voćno, mekano i puno, a posebno bih istakao slatkaste tanine pitkog vina, koji su se odlično pasovali snažnim ukusima jagnjetine.

Peti sled

peti sled

Cabernet Sauvignon Festigia 2011 i tri vrste sira kompanije Agrolaguna pod brendom Sir Laguna. Vatromet istarskih ukusa u novosadskoj prohladnoj noći zaokružen je sa tri vrste sira – kravlji, ovčiji, i onaj sa tartufima – uz dodatak Ol Istria maslinovog ulja sorte ascolana i zaliven čašom suvog, harmoničnog i punog kabernea. Bio je to ukus koji je sve prisutne te večeri u Bistro La Mer ostavio da još dugo posle toga razmišljaju o jedinstvenoj lakoći mediteranskih ukusa Istre.

Uostalom, nije bez razloga Wine Enthusiast ovo poluostrvo uvrstio na listu 10 vinskih destinacija za 2015. godinu!

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama