Tamjanika i traminac za suši!

Tamjanika i traminac za suši!

Japan je zemlja koje me  uvek ostavlja bez daha. Kultura, tradicija, arhitektura, priroda, ljudi i na kraju hrana, ono je zbog čega obožavam ovu zemlju Izlazećeg Sunca.

Već dugo planiram put do tamo, ali nažalost još su to samo planovi. Ali, zato s vremena na vreme u mojoj kuhinji spremim neke od japanskih specijaliteta pa  se tako barem na trenutak približim ovoj fascinantnoj zemlji.

Najčešće spremam maki sushi, to jest zamotani pirinač u nori listu punjen ribom ili povrćem i nigiri sushi, tanko rezanu ribu ili škampe serviranu na malom, rukom oblikovanom, delu pirinča, često povezanom sa nori trakom, kao mali paketić.

Savršen par ovim jelima nalazio sam u sakeu, japanskom tradicionalnom alkoholnom piću od pirinča. Tako je bilo svih ovih godina. Međutim, prošle godine na preporuku mog dobrog prijatelja, odlučio sam da specijalitete japanske kuhinje uparim s vinom naše domaće autohtone sorte tamjanika.

Tu kombinaciju sam isprobao nekoliko puta i svaki put je bila odlična. Sada je bio red da to predstavim i mojim dragim prijateljima Ani i Luki iz Beograda, koji su nam došli u poseti. 

Ana i Luka

Oboje su strasni ljubitelji vina i fine hrane, uvek spremni da probaju nešto novo, tako da im se ideja uparivanja  japanske kuhinje i srpskih vina činila već u startu kao –  perfect match!

Odlučio sam da maki i nigiri suši uparim sa dva srpska vina. Prvo je bilo Tamjanika iz Aleksandrovca, vinarije Budimir, berba 2011, a drugo McC Traminac 2012, nove fruškogorske vinarije McC čiji je vlasnik Škotlanđanin, gospodin Don Makalok.

Tamjanika Budimir

Losos, škampi, krastavac, šargarepa, nori alga, avokado i ljutina wasabia savršeno su pratili oba vina. Ana se odlučila za Traminac, čije su aromatske note vinogradarske breskve i cvetova zove odlično išle uz blago začinjeni pirinač i škampa. Luka je odabrao Tamjaniku, jer su mu ukusi tropskog voća, blaga gorčine i osvežavajuće kiseline bile idealan par sa blagom ljutinom wasabija, lososom i avokadom.

Traminac

Moram da kažem da je fotografiju sushija koju vidite u rubrici slikao lično Luka, inače direktor fotografije u nekoliko sjajnih spotova naših domaćih bendova i par odličnih reklama. Ako želite da vidite šta je radio ovaj talentovani mladić, posetite njegovu vimeo stranicu i sami se uverite.

Kao i uvek, posle dobre hrane otvorilo se još boca vina i uživali smo do kasno u noć. Na kraju, bio bi red da završim jednom japanskom rečju odnosno kako bi Japanci rekli いただきます (itadakimasu) ili prijatno !

Maki i nigiri sushi

Sastojci (za dve osobe):

za pirinač
- japanski lepljiv pirinač, može i Arborio
- so
- pirinčano sirće
- sećer 

za punjenje 
- 1 avokado
- 2-3 škampa
- 1 manji filet lososa
- 2-3 kašičice wasabi
- 1/2 krastavca
- par komada pečurki shitake 

ostalo
- 100 ml soja sosa
- 1 komad svežeg đumbira
- 4 komada nori listova 

Priprema pirinč

1. Za sushi, pirinač se kuva u manjoj količini vode u poređenju kada pripremate rižoto ili kuvate pirinač na običan način.
Za jedan nori list, dovoljno je oko 70 g kuvanog pirinča. Sad sve zavisi koliko nori listova planirate da upotrebite. Recimo, za maki sushi od jednog lista ćete dobiti šest maki komada.
200g suvog pirinča + 220ml vode = 300g kuvanog  pirinča 

2. Pirinač oprati, kuvati ga na srednjoj temperaturi, obavezno poklopiti. Najbolje je da poklopac ne dižete tokom kuvanja da se pirinač dobro napari. So se dodaje zajedno sa ostalim sastojcima tek kada je pirinač kuvan.

3. Pripremiti sushi sirće, pomešati pirinčano sirće sa šećerom i soli, mešati dok se so i šećer u potpunosti ne otope. Zatim preliti preko vrućeg pirinča i pažljivo promešati drvenom varljačom, ne više od dva puta da se pirinač ne bi raspao.
Količina sastojaka za sushi sirće je sledeća:
300 g kuvanog pirinča: 50 ml pirinčanog sirćeta + 20 g šećera + 1 i po kašičica soli 

Priprema sušija

1. Za pripremu sušija obavezno koristite bambusov podmetač, kako bi se nori list lakše rolao. Dodati oko 70 g pirinča na jedan list i rasporediti ga da bude u jednakom sloju. Gornji deo nori lista treba ostaviti prazan. Pirinač mora biti raspoređen u veoma tankom sloju, ne deblje od 1 cm.

2. Na sredinu pirinča naneti prstom tanak sloj wasabi paste, staviti ribu ili povrće 

Za maki sushi:

1. Losos + škampi + avokado
2. Avokado + krastavac + shitake

Zatim zamotati uz pomoć bambusovog podmetača. Pazite, ne smete rolati kao da radite rolat, već se dva kraja moraju spojiti kao u krug. Deo nori lista na koji niste stavili pirinač malo se smoči i onda preklopi/zalepi za glavni deo. 
Sada jos malo izrolajte sa bambusovim podmetačem da se pirinač malo sabije.
Rezati maki na tri santimetra i od svakog nori lista dobićetee 5-6 maki sušija. 

Za nigiri sushi:

Uzmite malo pirinča u ruku i oblikujte ga u duguljasti oblik, može i kao pravougaonik. Premažite sa vrlo malo wasabi paste i prekrite komadom lososa ili kuvanim škampom.
Izrezati nori list na tanke trake, oko 1 ili 1.5 cm i zamotati oko nigiri.

3. Sushi poslužiti uz wasabi pastu i tri vrste soja sosa: obični light, pomešan s pirinčanim sirćetom i pomešan sa đumbirom.

nazad na vrh

Srodni tekstovi