Šardone i tamjanika za grdobinu

Šardone i tamjanika za grdobinu

Svake godine u maju idem u posetu Mirjani i Draganu, rođenim Novosađanima koji leto provode u svojoj kući na moru u Crnoj Gori, u Perastu. To je idealno mesto za odmor, gradić u podnožju brda Sveti Ilija, prepun prelepih kamenih kuća tik uz more s pogledom na tesnac Verige u Boki Kotorskoj. Inače Verige su najuži deo bokokotorskog zaliva a naziv je dobio u vremena vladavine kralja Lajoša, koji je 1831. godine prolaz zaprečio lancima (verigama) kako bi onemogućio prodor venecijanskim galijama u zaliv i napad na grad Kotor, koji je tada bio pod mađarskim protektoratom.

Perast verige

Znam da tamo ima lepih crnogoskih vina, ali sam ja ipak poneo dve boce iz Srbije. Želja mi je bila da ih uparimo s nekim morskim specijalitetima, da vidimo kako se slažu.

Nakon osam sati vožnje bio sam na cilju. Mirjanu i Dragana sam zatekao pored ribarskog čamca i video da su pazarili neku ribu od lokalnog ribara. Bila je to grdobina žutka, koja obitava u vodama Jadrana, a plan je bio da moj dolazak proslavimo uz brudet od nje. Međutim, uspeo sam da ih odgovorim i predložio da ja spremim rep grdobine sa sušenim paradajzom i kremom od karfiola. Bili su protiv toga, govorili da sam umoran od puta i da nije red da ja kao gost spremam večeru, ali sam ja ostao uporan. Kuvanje ipak meni predstavlja veliko zadovoljstvo.

rep grdobine

Pre spremanja jela, okupao sam se u moru, čisto da se malo osvežim. Voda je istina bila hladna, ipak je to bio maj, ali mi je odgovaralo. Nisam se obrisao jer volim kada mi se so sasuši na koži. Obukao sam zatim majcu, stavio kecelju i bio spreman za kuvanje.

 Prvo sam odvojio  dve boce vina koje sam poneo sa sobom da se lepo ohlade. Vina koja će po meni savršeno pratiti rep grdobine biće Bonaca limited Chardonnay 2013 vinarije Aleksić iz Vranja, a druga boca bila je Tamjanika 2013 vinarije Ivanović iz Aleksandrovca.

Bonaca Aleksić limited 2013 copy

Došla je na red i riba. Meni je bio potreban samo rep, međutim morate da znate dve stvari ako se nekad sretnete sa svežom grdobinom – prva je da težina jetre kod grdobine iznosi 2/3 telesne težine, a  druga  da pri čišćenju ribe od utrobe, želudac  nikako ne bacate jer je posebno tražen delikates!

Posle sat vremena provedenih u kuhinji jelo je bilo servirano. Seli smo za sto na travnjaku iza kuće i sa čašama u ruci počeli da uživamo uz srpsko vino i jelo fino!

Tamjanika Ivanovic 2013

Svi smo ćutali dok je bilo hrane u tanjiru i vina u čašama, a nakon toga smo krenuli da sumiramo utiske. Da li su vina ispartila jelo? Dao sam prednost Mimi, ona je odabrala Bonacu, bistri šardone izrazito žute boje, mirisa tropskog voća i hrastovine sa prijatnim voćnim ukusom i kremaste strukture. Svi smo se složili da je baš to vino idealno „leglo“ uz meso grdobine i kremu od karfiola. Dragan je primetio i to da je Tamjanika, s aromama tamjana i bosiljka, te u ustima voćnim tonovima ananasa i jagoda prosto vapila za sušenim paradajzom, kremom karfiola i blagom slanoćom mesa grdobine.

Mirjana i Dragan

Druženje smo nastavili u čamcu, uz neka druga vina. Otisnuli smo se od obale i noć se polako spuštala na Perast. Plovili smo prema Verigama i za trenutak mi se učinilo da sam video onaj lanac koji je postavio kralj Lajoš. Rekoh to ma glas, a oni se slatko nasmejaše uz komentar: „Manje vina, manje vina!”

 Živeli!

Rep grdobine sa sušenim paradajzom i kremom od karfiola

Sastojci:
- 800 g repa grdobine
- Dve kašike maslinovog ulja

Za ulje od sušenog paradajza:
- Jedan paradajz
- Tri sušena paradajza iz ulja
- Pola decilitra maslinovog ulja

Za krem od karfiola:
- Jedan manji karfiol
- Tzri decilitra pavlake za kuvanje
- Jedna kašika putera
- Dve  kašike krem sira
- So, biber
- 200g mladog spanaća

Način pripreme:
Rep grdobine iseći na porcije, posuti biberom i solju. Filete peći u podgrejanom tiganju na maslinovom ulju, po pet minuta sa svake strane.

Ulje od paradajza:
Paradajzu plitko zarezati po površini i kratko spustiti u ključalu vodu. Izvaditi rupičastom kašikom i spustiti u ledenu vodu. Oljuštiti, odstraniti semenke i iseći na kockice. Sušeni paradajz sitno iseckati, umešati sa svežim paradajzom i maslinovim uljem. Začiniti po ukusu.

Krem od karfiola:
1) Karfiol razdvojiti na cvetove i kuvati dok ne omekša. Podgrejati posebno pavlaku za kuvanje.
2) Karfiol ocediti i propustiti kroz blender (ili ga ručno izgnečite). Umešati krem sir, puter i podgrejanu pavlaku u pire od karfiola. Začiniti solju i biberom.
3) Neposredno pred serviranje zagrejati tiganj. Ubaciti mladi spanać i poklopiti. Nakon što je spanać omekšao ocediti ga od tečnosti i začiniti maslinovim uljem, solju i biberom.

nazad na vrh

Srodni tekstovi