Studenička oda Mačkovom Portugizeru

Studenička oda Mačkovom Portugizeru

Krajem avgusta bio sam u poseti bratu od tetke Živojinu Živkoviću, tačnije obišao sam ga na njegovom radnom mestu. Živojin radi na održavanju mini hidrocentrale na reci Studenica, u blizini istoimenog manastira. Reka Studenica inače pripada prvoj klasi kvaliteta vode, koja se bez prerade može koristiti za piće, domaćinstvo, privredu, ali i rekreaciju i koja bez sumnje predstavlja raj za sve zaljubljenike u prirodu. Postrojenje je sagrađeno na mestu gde je 1927. godine za potrebe manastirskog bratstva bila sagrađena hidrocentrala, koja je prestala da radi 1970. godine.

Hidrocentrala

Ova mini hidrocentrala puštena je u rad 2011. godine, snage je 95,4 kilovata s godišnjom proizvednjom od 600.000 kilovata električne energije, koju je predviđeno da koristiti manastir, a svaki  višak namenjen je tržištu.

Živojina sam zatekao u njegovim svakodnevnim rutinskim poslovima na centrali. Po njegovoj priči tokom proleća i leta nema puno šta da se radi jer je ceo sistem automatizovan, međutim najviše problema nastaje tokom jeseni i zime, kada se na reci pojavi lišće koja mora ručno da se čisti ili led koji mora da se razbija.

zivojin zivkovic

Bio je jako ljubazan i pokazao mi je branu, vodeni put za ribu, kanal i cevi koje vode do centrale, turbinu i agregat. Sve je lepo urađeno i vodilo se računa da reka, sa svojom florom i faunom, a i sama priroda i njene lepote oko nje, ne budu narušene. 

Živojin je završavao prepodnevnu smenu pa smo odlučili da ostatak dana provedemo uživajući na obali Studenice, tik ispod brane. Poneo sam sa sobom flašu crvenog vina Potugizer, berba 2014, vinarije Mačkov podrum iz Iriga, sa Fruške Gore. Bocu smo ostavili da se hladi u reci, Studenica je inače brza planinska reka i kako joj samo ime kaže veoma je hladna. Tokom leta maksimalna temperatua vode je oko 20 stepeni. To je značilo da će vino biti idealno ohlađeno, dok mi pripremimo nešto za jelo.

Portugizer 2014

Odlučilo smo da koristimo namirnice iz okoline. Otišli smo do obližnjeg  planinskog sela Brezova, gde Živojin živi, uzeli najfiniji kajmak, tetka je spremila domaći hleb od heljdinog brašna, papriku smo ubrali u njegovoj bašti, od komšije smo kupili ukusnu slaninu, a na obližnjem Rudnu nadaleko poznati krompir. Sada smo imali sve potrebne namirnice za lokalne specijalitete po kojima je ovaj kraj poznat – lovački krompir i papriku na kajmaku. 

Spustili smo se do reke, sakupili suve grane koje je reka izbacila na obalu i založili vatru. Živojin je odnekud doneo metalnu rešetku koja nam je poslužila da na njoj pečemo paprike, čiji se fini miris ubrzo širio obalom. Dok se paprika pekla, krompir sa slaninom uvili smo u foliju i ubacili u vatru da se peče. 

Paprika na kajmaku

Kada je krompir bio gotov, ostalo je samo da preko njega dodamo po kašiku ukusnog zlatnožutog kajmaka, koji se polako topio. U međuvremenu i vino je bilo ohlađeno kako treba (uprkos činjenici da je temperatura vazduha bila čak 36 Celzijusa!) tako da smo mogli da se prepustimo uživanju i meditiranju nad časobnim ukusima. Portugizer se pokazao kao odličan izbor! 

Lovački krompir

Živojinu su se posebno dopale osvežavajuće voćne note ribizle u vinu, koje je uz zavodljive kiseline odlično ispratlo hrskavu slaninu, slatkasto-slane ukuse krompira, pečene paprike i kajmaka. 

Mrak se polako spuštao nad rekom, vatra se gasila. Sve je utihnulo oko nas, dok smo uživali u poslednjim gutlajima ukusnog vina. Odjednom, posle nekoliko minuta ćutanja, potpuno spontano obojica smo istovremeno postavili pitanje jedan drugome: „Hoćemo sutra ovo da  ponovimo?“

Prasnuli smo u smeh. Sva sreća u autu sam imao još  mačkovog vinskog nektara. Za ne daj bože. 

Živeli!

LOVAČKI KROMPIR

(za 2 osobe)

Sastojci:
- 4 krompira
- 100 g slanine
- 50 g kajmaka
-  4 čena belog luka 

Priprema:
1. Krompir dobro operite i uzduž ga presecite napola. Površinu krompira gde nema ljuske zasecite na nekoliko mesta nožem, pa u proreze ubacite sitno iseckani beli luk
2. Krompir poređajte na pleh i stavite u rernu da se peče. Ukoliko se nađete u prirodi, možete koristiti vatru, ali tada svaki krompir pojedinačno treba uviti u aluminijumsku foliju i tako ga peći u vatri.
Pred kraj pečenja svaki krompir prelijte kajmakom i preko stavite režanj tanko sečene slanine. 
3. Krompir je gotov kada omekša, a slanina porumeni. 

PAPRIKA NA KAJMAKU

 (za 2 osobe)

Sastojci:
- 4 mesnate crvene paprike
- 2 kašike starog kajmaka
- so

Priprema:
1. Odaberite nekoliko lepih crvenih paprika i ispecite ih na plotni ili roštilju. Pečene paprike ubacite u kesu, pa ih tako umotajte u novine da se malo potpare. Kada se paprike ohlade, oljuštite ih i malo posolite. Potom im odstranite drške i semenke.
2. U većem tiganju na umerenoj temperaturi rastopite stari kajmak, pa na njega poređajte pečene paprike i propržite ih. Služite ih tople uz vruću lepinju ili hleb od heljde.

nazad na vrh

Srodni tekstovi