Fruškogorski pino za japanski roštilj

Fruškogorski pino za japanski roštilj

Ne tako davno pisao sam u ovoj rubrici o Japanu i njihovoj kuhinji. Tada sam spomenuo da bih voleo da posetim ovu zemlju. Želja mi se još nije ispunila, ali jeste mojim prijateljima Jeleni i Igoru. Upravo su se vratili iz Japana gde su proveli dve nedelje. Pozvao sam ih u goste da čujem kako je bilo, a za tu priliku rešio da napravim neko jelo tipično za japansku kuhinju i da to zalijemo našim vinom.

Još sam razmišljao šta tačno da spremim, kada sam se čuo s Igorom telefonom i saznao da su više puta tamo, u Japanu, uživali u njihovim terijaki ražnjićima. Do te hibachi roštilj na kojem se i sprema ovo ukusno jelo.

Hibachi roštilj

Bio sam presrećan, poneće roštilj sa sobom tako da ću spremati terijaki ražnjiće baš onako kako treba. Sigurno se pitate kako su uspeli da donesu roštilj čak iz Japana? Pa, evo i malo objašnjenja. Hibachi, prevedeno sa japanskog, znači vatrena posuda, a u pitanju je vrlo mali roštilj koji može biti kvadratnog, pravougaonog ili okruglog oblika i koji se pravi od kovanog gvožđa. Obično je dužine od od 12 do 20 santimetara i širine oko 12 santimetara, što znači da može bez problema da stane u žensku torbu!

Dok gosti ne dođu, bacio sam se na pripremu hrane. Prvo sam spremio terijaki sos koji se bazira na tri tradicionalna sastojka. Prvi je soja sosa shoyu koji daje  neophodnu slanoću, zatim mirin pirinčano sirće koje je  zaduženo za kiselinu i šećer koji daje neophodnu slatkoću.

Jelena i Igor

Sama reč terijaki (teriyaki) dolazi od dve japanske reči: teri, što znači sjaj, i yaki, koja znači žar, a što se odnosi na tehnniku spremanja, odnosno hibachi roštilj. Za ovu priliku spremio sam pileći file, koji sam iseckao na sitne kocke, te papriku i mladi luk koje sam nanizao na drvene ražnjiće. Naravno za terijaki ražnjiće može se koristiti i govedina i morski plodovi, ali sam se ipak odlučio za piletinu. 

Ono što je najbitnije, terijaki sos ću koristiti za mazanje ražnjića pri samom kraju roštiljanja, jer je to tradicionalna metoda u Japanu.

Jelena i Igor su došli taman kada sam završio sve pripreme oko hrane. Seli smo za sto u dvorištu i na njemu postavili roštilj, a oko njega asure na koje smo postavili tanjire. Zatim drvene štapiće za jelo i male činije za soja sos, da bi sve izgleda kao u japanskim restoranima.

Pinot Noir 2012 McC copy

Dok je Igor pripremao vatru za roštilj, izneo sam vino specijalno za ovu priliku. Odlučio sam se za Pinot Noir 2012vinarije McC McCulloch, vino iz fruškogorskog vinogorja. Otvorio sam ga, sipao u čaše i ražnjići su počeli da se peku na roštilju. Jelena i Igor su pokušavali da mi dočaraju kako je bilo na putovanju, a na mene je najači utisak ostavila priča o tome kako ih je jednog dana iznenada uhvatila kiša u Tokiju. I odjednom svi oko njih su otvorili kišobrane, što naravno ne bi bilo ništa čudno da svi nisu imali potpuno identične providne kišobrane! Zapitali su se kako je ovo moguće, ali ubrzo im je sve bilo jasno. Kada je kiša prestala svi su vratili kišobrane na predviđena mesta za njihovo odlaganje! Opet se pokazalo da su Japanci ispred svih. Jedna stvar kao što je kišobran, koju stalno zaboravljamo da ponesemo ili gubimo, a bez koje ne možemo, u Japanu je dostupna svima kada zatreba! 

Kišobrani Tokio

Ražnjići su bili gotovi, drugari su bili malo zbunjeni da li će vino ići uz ovo jelo, ali nakon par zalogaja i gutljaja vina brzo su shvatili da je izbor bio – savršen! Vinarija McCulloch pravi organska vina bogata voćnim aromama. Jelena je to odmah prepoznala i posebno joj se dopalo upravo to kako su se mirisi jagode i višnje iz čaše, te voćni ukus vina i fine kiseline nadovezale na slatkasto-kiseli ukus piletine.

Igora je u vinu pronašao i mirisne note cimeta i peperminta, ali mu se posebno dopala njegova mineralnost koja je odlično pratila slatkaste ukuse terijaki sosa, pečenog luka i paprike.

Ko zna, možda se baš ovaj fruškogorski vinski biser jednom nađe i u Japanu za nečijim stolom, gde će uživati u njemu uz omiljene terijaki ražnjiće! A, budući da su neka naša vina već stigla do Japana, nije nemoguće…

Živeli !

Terijaki ražnjići

(za 4 osobe)

Sastojci:

Terijaki sos
100 ml soja sosa shoyu
50 ml mirina pirinčanog sirćeta
2 kašike zutog šećera

Terijaki ražnjići
- 500 gr pilećeg filea isečenog kao za ražnjiće 
- 12 žica za ražnjiće (mogu i drveni, ali onda prethodno potopiti ih u vodu) 
- 1 poveća crvena paprika 
- 4 struka mladog luka

Priprema:
1. Izmešati sve sastojke za terijaki sos i ostaviti sa strane.
2. Pripremiti ražnjiće, ako su drveni ih potopiti malo u vodu da odstoje, a metalne malo premazati maslacem. 
3. Iseći papriku na kocke i mladi luk na kratke parčiće 
4. Na ražnjić ređati prvo komad filea, zatim komad mladog luka, onda opet komad filea, pa komad paprike i tako naizmenično do vrha ražnjića. 
5. Ražnjiće zatim premazati uljem i peći 6-8 min na zagrejanom roštilju. Povremeno okretati i kada su skoro gotovi premazati ih terijaki sosom.
6. Ražnjiće možete takođe pržiti u većem tiganju, nije obavezan roštilj. 

nazad na vrh

Srodni tekstovi