Lepotan i dubinska zverka

Lepotan i dubinska zverka

Vino: McC, McCulloch Rajnski Rizling 2013
Hrana: Grdoba sa graškom na francuski način i emulzijom od konsomea i putera

O vinu: Svaki somelijer gaji naklonost prema rizlingu. I to s razlogom! Sorta koja daje toliko mnogo, ali je ponekad prati loša reputacija. Samo zato što ima sličan naziv kao jeftina vina iz supermarketa. Rizling sa pravog podneblja, zapravo, ima potencijal starenja kao vrhunska crvena vina. Zamislite rizling star 50 godina. Magija! 

McC Rajnski Rizling je podjednako dopadljiv i znalcima i nekome ko se prvi put susreće sa ovom sortom. Laganih, osvežavajućih kiselina. Citrusnih aroma sa primesama arome ananasa. I aromom petroleja. Da, petroleja! Aroma koja se javlja u rizlingu usled starenja. Koliko god čudno zvučalo, aroma koja vam prija i još više uvlači u vrtlog čarolije rizlinga.

O hrani: Grdoba je, kao i rizling, nekada bila neshvaćena. Zbog slične teksture i ukusa, nazivali su je jastogom siromaha. 

Blagog, pomalo slatkog ukusa i čvrste strukture. Emulzija od konsomea i putera savršeno prati ukus ribe, a grašak na francuski način, pripremljen sa komadićima slanine, daje jelu dodatnu dubinu i težinu. Jelo koje poručujete kada ne želite previše laganu večeru, ali želite ribu.

Kao mali poklon sa strane, dolazi palačinka sa poširanim obrazima grdobe i kremastim prazilukom. A svaki gurman zna da je najslađe meso sa obraza.

O vinu i hrani: Savršen par dva pogrešno shvaćena junaka. 

Kiseline u vinu daju jelu ono što bi učinilo malo limuna poprskanog po ribi. Naglašavaju ukus same ribe, a ujedno seku težinu francuskog graška. Arome ananasa i citrusa prate, pomalo sladak ukus ribe. Slanina u francuskom grašku i petrolej u rizlingu su kao dva brata.

Jelo srednje težine i vino srednje-punog tela. Postojanih i srednje naglašenih aroma. 

Svaka komponenta ima nesto svoje da kaže, a zajedno vas vode na mesto koje je dovoljno blizu i dovoljno daleko od mora. Na mesto gde u rano leto, niotkuda, osetite so u vazduhu i miris borovine. Na mesto gde je, možda, nekada davno bilo more…

Savršen par za hladnije letnje veče.

Foto: Ivana Čutura

Vino i hranu uparivali sommelier Mina Mirković i Branko Kisić,
glavni kuvar restorana The Square , Studentski trg br. 9, Beograd,
tel: +381 11 3333 510, e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

nazad na vrh

Srodni tekstovi