Južnosrpska rapsodija

Južnosrpska rapsodija

VINO: Barbara 2015, Vinarija Aleksić
HRANA: Ovčija pljeskavica

O vinu: Barbara iz  berbe 2015 deluje delikatno i nežno na prvi pogled. Ta iskričava  roze nijansa ume da prevari i iskusno oko jer struktura samog vina naginje više ka ružici. Miris će svakako obradovati svakog obožavaoca pink rozea, fine arome crvene ribizle, kao i neočekivane, ali prijatne citrusne note ipak su samo uvod u slojevitu aromatsku sliku.U drugom sloju, otvaraju se i nežni cvetno-muskatni mirisi koji na najdelikatniji način potcrtavaju većinsku sortnost muskat hamburga koga u kupaži, 15% kabernea pretvara u gastronomski roze. Na ukusu vrlo sveže, živahno, srednje punog tela. Temperatura servisa ovog vina je od izuzetne važnosti, a dobro rashlađeno čini se idealnim početkom obroka i partnerom pljaskavici do kraja.

O hrani: Tipična pljeskavica iz pirotskog kraja sa 65% ovčetine, gde se melje apsolutno sve, i meso i loj. Dopunu čini junetina gde se koristi kombinacija vrata i paufleka. Zamešena pljeskavica u koju ne ide luk, već samo paprika, so i biber se premesi, odstoji dva dana i tek pre odlaska na roštilj doda joj se sitno seckani slatki crveni luk gde je najbitnija karamelizacija, ono kad po ivicama promeni boju tokom pečenja. To pljeskavici daje slast.

O vinu i hrani: Pirot nije vinski kraj, podižu se neke lokalne sorte, crvena vina se skoro i ne piju, a ljudi uglavnom rade belo i roze. Najviše se piju špriceri i rozei koji najbolje idu uz domaći roštilj tipičan za ovaj kraj. Meso u pljeskavici jeste jako, ali ipak ima izvesnu dozu lepršavosti. Govedina te odredi da piješ teža vina, a ovde ima masti i slasti, ali nema tih kiselina, a mast se divno oblaže sa živim kiselinama iz rozea čiji cvetni tonovi čine prepoznatljiv gastronomski ram oko ukusne mesne slike. Idealna kupaža vina i kupaža mesa, za originalni otisak gastronomskog juga.

Vino i hranu uparivali Đurđa Katić - potpredsednica SERSA (Udruženje somelijera Srbije) i Filip Ćirić šef restorana Homa Bistrot, Nevesinjska 11, 11000 Beograd, tel:  +381 11 245 12 25 | +381 64 282 74 28

nazad na vrh

Srodni tekstovi