Grenache blanc u trojci

Grenache blanc u trojci

Vino: Grenache blanc 2015, Tikveš
Hrana:  1. Pastrmka 2. Piletina 3. Torteline desert

O vinu: Vino svetlo žute boje sa diskretnim nijansama zelene. Na mirisu ne preterano napadni cvetni i voćni tonovi, te dominantan miris sveže zelene jabuke. Na ukusu snažne primarne sortne arome svežeg voća kao i na mirisu uz značajno prisustvo jabuke, citrusa, dinje. Veća koncetracija alkohola u odnosu na kiseline i sa manjom dozom mineralnih tonova. Servirano na 12 stepeni Celzijusa.

granache blanc

O hrani: Imamo tri preporuke koje bi se odlično uklopile uz ovo vino: 

1. Sporo kuvana pastrmka sa kandiranim citrusima na pireima od zelenih jabuka i svežih borovnica; 

Vino rs 2

2. Nadimljena i opečena sous vide piletina sa pločicom od parmezana i limunove kore na grilovanim bukovačama šampinjonama i granny smith jabukama;

3. Desert od ručno pravljenih tortelina obogaćenih usitnjenim komadima limunove trave i bagremovim medom. Punjene kandiranim bobičastim voćem servirane su na kremi od vanile.

uparivanje vinai hrane 01

O vinu i hrani: S obzirom na entuzijazam enologa iz vinarije Tikveš i činjenice da je to jedina vinarija u ovom regionu koja ima zasade ove zanimljive  sorte grožđa delom zaslužne za kvalitet jednog od najboljih belih vina iz doline Rone, Chateauneuf du Pape, moj dragi kolega kuvar i moja malenkost smo se potrudili da se detaljno posvetimo ovom vinu i odlučili da ga uparimo sa više jela kako bi dokazali da se isplati biti maštovit i avanturističkog duha. Napravili smo jela koja neće dominirati nad ovim vinom već samo pojačavati ukuse voća iz njega, odavati ukus svežine i pojačati dozu kiselina koje ovoj sorti možda nedostaju. U tom smislu smo samo koristili voće koje smo osetili na mirisu i ukusu vina, uz minimalnu dozu začina i sa izborom mesa koja nose ovo vino i nisu dominantna, ali su zato jako sočna pošto su spremana sous vide  tehnikom. Time smo i zadržali sve hranljive vrednosti iz sastojaka. Grenache blanc 2015 se pokazao kao odličan saputnik i partner ovim obrocima pa je tako ovo naša preporuka za lagani ručak ili večeru gde ćete maksimalno uživati u raznovrsnosti ukusa i mirisa koje nam ovo vino nudi.

uparivanje vinai hrane 02

Vino i hranu uparivali Enis Šok sommelier SERSA i kuvar Zdravko Štrbac

foto Ivana Čutura

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama