Pica i vino zadovoljstvo fino

Pica i vino zadovoljstvo fino

Može li se pica dobro upariti sa vinom? Ljudi uglavnom veruju da to i nije baš moguće, ali ima i onih koji tvrde suprotno uz napomenu da je to uglavnom – teško!

 Vinski sajt Snooth pokušao je da analizira ovaj problem, međutim pravi odgovor najverovatnije da su dali čitaoci u komentarima. No, pođimo od početka.

pizza-vino-2Snooth tvrdi da Italijani picu uglavnom konzumiraju sa pivom. U osnovi, ona je testasto okruženje puno kvasca. Pivo takođe predstavlja kvasac od prevrelih žitarica. Upravo ti kvasci čine onu najbolju spojnicu ove dve gastro čarolije u ustima koja obrazuje harmoniju fast-food poslastice.

U klasičnoj pici primarna je kombinacija kiselina iz paradajz sosa sa krematoznošću sira, što sve naprosto zaziva vino sa dosta kiselina i voća, pa je preporuka jedinstvena: fini sanđoveze ili barbera koji će aromama i teksturom prosto umotati ovaj italijanski specijalitet u neku vrstu nežnije oblande.

pizza-vino-3Ukoliko se preko ove bazne pice dodaju novi sastojci, ona će zahtevati sve snažnija i ekstraktivnija vina. Ekstra dodatak salame, kobasice i papričice širom otvara vrata zinfandelu i malbeku, koji prosto obožavaju nešto mesniju i masniju picu. Začini poput bibera takođe su stepenica više, traže vino sa herbalnim i travnatim aromama poput kaberne frana, a tu se možda prvi put provlači i bela sorta – sovinjon blan, koja dodatno ističe određene ukuse i mirise pice.

Pečurke i egzotični jaki sirevi zazivaju vina odležalih aroma. Vremešni nebiolo ili kjanti rezerva učiniće traženu magiju.

Po našem mišljenju, analiza donosi konkretne i prihvatljive predloge, ipak, široko otvorene za nove izazove. Tako stoji tvrdnja čitalaca da je zaista retko videti Italijana da pije pivo uz picu. Ili pivo uopšte, uostalom, apeninska čizma nije baš ni poznata po proizvodnji ovog alkoholnog pića. Takođe, konzumacija piva u Italiji nije u skladu sa tradicijom. Ali, zato postoji niz vinskih sorti koje bi se mogle sljubiti sa picom. Uglavnom se pominju crvena vina, karmenere, granjano, barolo... Kad zrelije razmislite, ima li te pice na svetu koja bi mogla odoleti dobrom rskavcu? Sumnjamo, a za one pice sa četiri ili više različitih i jakih sireva, morava stoji kao upisana. Zar ne? 

nazad na vrh

Srodni tekstovi