Savršena kombinacija vina i hrane

Savršena kombinacija vina i hrane

Bilo da je u pitanju uparivanje istog ili suprotnog ukusa, pod „savršenim uparivanjem“ podrazumeva se kombinacija određenog vina i hrane gde se dominantni ukusi i jednog i drugog spajaju na nepcima u senzaciju koja nadilazi pojedinačni ukus i vina i hrane. Iako je opštepoznato da se vina bolje ili lošije kombinuju sa pojedinom vrstom hrane, ovakvi savršeni spojevi se ipak mogu smatrati za retkost. Tada je moguće reći da neka vina jednostavno kao da su stvorena da se upotpune s određenom vrstom zalogaja. I obrnuto, naravno…

Evo nekoliko primera koji se u svetu smatraju savršenim klasičnim spojevima hrane i vina!

Šampanjac i kavijar

Sampanjac i kavijar

Sam po sebi kavijar je sjajna, uljasta masa čija tekstura varira od kremaste do hrskave i odlikuje je aroma slane ribe. Međutim, uparen sa šampanjcem, kavijar poprima vazdušastu i laganu teksturu paštete, mešajući se na nepcima s mehurićima. Povrh toga, kiseline koje se nalaze u šampanjcu pomažu da se izraženije riblje arome rastvore i priguše.

Muskadet i ostrige

Muskadet i ostrige

Na vinogradima duž obale Francuske, gde se reka Loara uliva u okean, gaji se sorta grožđa melon de Burgonj (Melon de Bourgogne) od koje se pravi muskadet. Vino ima jače kiseline i naglašenu mineralnu i slanu notu, generalno važi za jednog od najboljih pratilaca jela do plodova mora, a svaki njegov gutljaj čini da ostriga izgubi nešto od svojih naglašenih morskih aroma i poprimi kremastiju teksturu.

Rizling i pačetina s pomorandžom

Duck a lOrange

Klasično francusko jelo duck à l’orange sadrži gorko-slatki sos koji bi „pregazio“ bilo koje crveno vino. Međutim, savršeno se kombinuje sa slatkastim rizlingom, budući da se u ovom slučaju vino vezuje za sos, čineći arome intenzivnijim i rezultujući bogatim i punim slatko-kiselim ukusom na nepcima.

Kaberne i peper stek

kaberne i peper stek

Kaberne je puno vino s izraženim taninima i suptilnom aromom crnog bibera. Kada se spoji sa biftekom ili stekom u sosu od crnog bibera, arome u vinu prionu za začinjeno meso, čineći da vino poprimi voćnije note. Najbolje je odabrati kaberne sa jačom završnicom.

Sotern i guščija pašteta (foie gras)

Sotern i pasteta

Ovo dezertno vino i čuveni francuski specijalitet predstavljaju još jedno provereno uparivanje. Masna pašteta punog ukusa i puteraste teksture savršeno se poklapa sa medeno slatkim, belim vinom. Iako na prvi pogled deluje pomalo neobično, suština iza ove kombinacije nalazi se u spoju mesa sa teksturom putera i sirupa.

Porto i stilton sir

porto i stilton

Radi se o slučaju dve suprotnosti koje se privlače. Uparivanje ovog engleskog plavog sira, kremaste teksture i specifično naglašenog mirisa i ukusa, sa izrazito slatkim crvenim vinom, jakih tanina i kiselina, ima za ishod međusobno poništavanje pojedinih nota – prezasićene slatkoće u slučaju porta, odnosno veoma jake arome u slučaju stilton sira.

Pet zlatnih pravila

  •  Uz salatu treba piti vino sa izraženijim kiselinama
  •  Boja vina bi trebalo da se slaže sa bojom mesa
  •  Vina zemljanih aroma dobro se kombinuju sa povrćem
  •  Bogati mesni obroci neutralizuju vina s jakim taninima
  •  Za dezert vino treba da bude slatko

Napravite pravilan izbor vina i hrane
Hrana i vino: Osnovna pravila

nazad na vrh

Srodni tekstovi