Kad biftek dobije Transfuziju

Kad biftek dobije Transfuziju

Vino: Transfuzija, vinarija Belo Brdo
Hrana: Biftek sa graškom na dva načina, pečurkama i pekorino sirom

Ima li šta lepše od umetnosti?

Naravno da ima, kad se razne umetnosti spoje na jednom mestu. U restoranu Enso, spojili smo umetnost dizajna, kulinarstva, enologije i muzike u neraskidivo klupko hedonizma. A sve to u cilju testiranja jednog novog vina na tržištu, crvene kupaže Transfuzija vinarije Belo Brdo iz Čerevića.

Belo Brdo hrana i vino 03

A kako ništa ne bi prepustili slučaju, domaćin, kuvar Nedeljko Jerković, zaronio je predivne komade bifteka u vreli puter i majčinu dušicu, valjda da meso bude mekano kao duša.

U društvu bračnog i „front para“ grupe Artan Lili sa kojima smo već imali jednu ovakvu Enso aromatičnu seansu  otvaramo vino u kome udruženim snagama čak četiri sorte iskazuju punu kompleksnost i bogatstvo teroara Fruške gore.

Oni koji poznaju nezaboravni ukus vina Alma Mons koje je praktično pečat prepoznavanja vinara Aleksandra Zeremskog koji već godinama suvereno vlada jednim od najvećih vinskih ocenjivanja u svetu AWC u Beču, kad je ex-YU region u pitanju, primetiće veliku sličnost sa vinom Transfuzija. Naime, u njemu nedostaje samo peti, najmanji sastojak iz kupaže Alma Mons, sorta pti verdo, dok je marselan i dalje veoma prepoznatljiv. Ali Transfuzija pored očigledno drugačije etikete poseduje još jednu bitnu razliku - cenovno je daleko pristupačnija najširem sloju ljubitelja vina.

Belo Brdo hrana i vino 12

I dok grickamo pikantno predjelo koje svaki gost dobije, Bojan i Romana Slačala za zanimanjem proučavaju krajnje upečatljivu etiketu vina, ogromni crveni krst na beloj pozadini.

- Mene bi recimo odbila etiketa, preterana je. Ne smeta mi toliko asocijacija na hitnu pomoć ili bolnicu već samo dozivanje ove boce s police: Uzmi me, uzmi me! Previše je nekako a ja ne volim kad me se forsira, isto kao što ne volim taksistu kad me forsira - primećuje Romana, a Bojan se nadovezuje:

- Iskreno ne volim ni ja kad dizajner forsira ali sam kasnije skužio suvi žig na etiketi koji daje određenu... No, test je pred nama pa ćemo videti, a čini mi se onako, najiskrenije, da je bolji sadržaj od pakovanja dok gledam ovo, kako lepa crvena tečnost ulazi u čašu.

Belo Brdo hrana i vino 05

Sledi vrćkanje čaša i njuškanje dok Nedeljko Jerković odrađuje najfinije meso koje je već prethodno tretirano 45 minuta u suvidu. Ulazi potom u tiganj sa puterom i majčinom dušicom, a kad bude gotovo leći će na besprekorno crni i elegantni tanjir u postelju od pire graška ukrašenu zelenim zrnevljem graška, sotiranim raznim pečurkama i penom od pekorino sira. Prava mesna princeza na zrnu graška!

Serijal tri vina Transfuzija, Konfuzija(roze) i Infuzija(belo) sa upečatljivim etiketama i krajnje povoljne cene, čini se kao dobra ideja. Kad se tome doda podatak da su roze i belo vino osvojili i priznanja u Beču za kvalitet, stiče se utisak da se za relativno male novce nudi dosta toga, što je stepenik više na lestvici onoga što konzument traži.

Belo Brdo hrana i vino 14

- Ovo vino kao da nudi rešenje jednog od problema na tržištu - ubacuje svoje mišljenje Ivana Čutura naš fotograf - Jer postoji ta ciljna grupa ljudi koji žele da budu fascinirani, i pogotovo ta posebna ciljna grupa vinarije Belo Brdo koje predstavla mlade klabere, ljude iz gradskog života.

- Problem tu može biti što mladi klaberi dosta piju vodu i neke druge stvari a ne vino - precizira Bojan. - Što se klabinga i savremenh muzičkih tendencija tiče, klaberi uopšte nisu zanimljivi organizatorima sa te „alkoholne strane“, jer se sama filozofija te scene temelji na sintetičkim drogama koje se kose sa alkoholom. Mi smo srećni što naš zvuk i populacija koja dolazi na naše koncerte u stvari konzumira alkohol, voli dobru kapljicu i siguran sam da bi se barem jedan deo naše publike odlučio za ovo vino jer je to obično iskusna ekipa koja zna sa čim ima posla.

- Ja ipak mislim da je ova etiketa i vino ipak kreirano za mlađu populaciju kojoj je provokacija ovog tipa zanimljiva, pa makar na nivou šale, gega, zezanja. Ovo bi moglo biti, recimo, jedno tipično „omladinsko vino“ - zaključuje pevačica Artan Lili dok na sto stiže elegantna postavka priloga čije boje nadmašuje samo miris začina i najfinijeg mesa koji dopire.

Belo Brdo hrana i vino 09

Nož proseca strukturu bifteka kao puter, slast se razliva na sve strane a prvi gutljaj vina upotpunjuje do savršenstva čulne senzacije. Bojan je momentalno „prozvan“ da komentariše:

- Kažu apropo bifteka da je kuvar uspeo u svojoj nakani ako ti posle jela ne trebaju čačkalice, a čini mi se da je majstor ovde opravdao majstorsko zvanje u potpunosti. Sve pohvale za šefa, i predivan biftek.

- A vino je baš onakvo kako smo zamišljali. Idealno ide uz ovaj obrok, dobro popunjen tanjir kvalitetenim sastojcima, a Transfuzija je dala dodatni impuls. Pritom, cenovno veoma povoljno, vino bukvalno za svaki dan, izvanredno u odnosu cene i kvaliteta - zadovoljno komentariše prve utiske i Romana.

Belo Brdo hrana i vino 15

Ja sam oduševljen kako blago kiselkasti sosić od pekorino sira savršeno ide sa belim ali slatkastim hlebom iz korpice pune raznog delikatesnog testa. Bojanu opet prija naznaka tartufa iz pečuraka. Kaže da ne voli kad je taj „šmek“ prenaglašen, uglavnom zato što je, prema sopstvenom priznanju, najčešće imao susret sa jelima gde ova pečurka nije najvišeg kvaliteta i gde se namerno ide na to da njen ukus bude što jači. A onda čitavo jelo poprima ukus mlaza gasa iz plinske boce. I upravo zato mu se ovaj sasvim fini prizvuk dopada, ali da sve bude još zanimljivije, objašnjavaju nam da u kombinaciji tartuf i ne učestvuje, samo šitake uz druge pečurke. No, možda je tajna u malo tartuf ulja?

Svi su jako zauzeti komadićima slasnog mesa. „Ti si fan crvenog mesa Romana, ispričaj još nešto“, pokušava Bojan, ali ona maltene ratoborno zareži: „Mogu da ti pokažem kako se jede!“

- Iskreno - kaže, uzimajući još jedan gutljaj - Vino mi je daleko bolje nego što sam očekivala i sadržina mi je daleko bolja od sugestivne etikete. Uz hranu, odlično je, uživam, i više ne znam ni gde se nalazim.

Belo Brdo hrana i vino 13

Vidim da je došao red na mene da iznesem konačni zaključak:

- Od transfuzije se i traži da bude dobra kad uđe u organizam. Zbilja nije bitno kako izgleda i kome se sviđa ona providna kesa sa sadržinom, kad je čovek pogleda. Ili boca sa agresivnom etiketom, ako je to utisak. Ali ono što je bitno u uparivanju sa hranom, ovo vino ima dosta jaku ali pritom zbilja finu kiselinu koja ti kao brisač u ustima očisti nepce za sledeći zalogaj. Sve ostalo je stvar ukusa, a arome vinu Tranfuzija zasigurno ne nedostaju.

Klub Novi Bitefartkafe i restoran Enso,
Mitropolita Petra 8

nazad na vrh

Srodni tekstovi