Vino uz kašiku

Vino uz kašiku

Među svim varijacijama uparivanja hrane i vina, ponajmanje je onih koja se bave svakodnevnom (domaćom) kuhinjom, gde file lososa, turnedo rossini ili gambori s tartufima nisu baš često za trpezom, ako su ikada!

Upravo iz tog razloga, nudimo vam jedno neobično „srpsko uparivanje“ koje možete isprobavati svakog dana kod kuće. Hajde da vidimo kako i koje vino ide sa jelima koja se uglavnom jedu –  kašikom!

Pileća supa

supa pileca

Vino je samo nepotreban balast u stomaku uz slasnu pileću supu, verovatno bi mnogi pomislili! Mož' da bidne, al' ne mora da znači… Sasvim sigurno jake herbalne arome, one tropske iz šardonea ili posebno one iz traminca, ne bi doprinele doživljaju domaćih rezanaca. Ali, daleko neutralniji grašac ili italijanski rizling (da pokupi mast sa brkova), novozelandski zelenkasti sovinjon, gruner veltliner, pa čak i neki prokupac ne previsokih kiselina, mogu fino da začine pauzu dok čekate da se sledeća kašika malo ohladi.

Pileći paprikaš sa noklicama

pileci paprikas

Ako za lepo raskuvan i tek malčice „uhvatio“ pileći paprikaš sa dosta slatke aleve paprike želite da napravite aromatični tobogan koji će ovom klasičnom jelu ravnice omogućiti da fine noklice sprovede u nestrpljivi i razjapljeni želudac, klasičan i ne prejak vranac doneće željenu slast. I pritom neutralizovati nalete dinstanog luka dok se hrabro bori s agresivnim sokovima crvenog povrća i voća (paradajz).

Boranija sa junetinom

boranija sa junetinom

Gewurztraminer iliti mirisni traminac će plemenito obraditi lepu žutu boraniju, a masnoću iz junetine pretvoriti u kapi čistog rastopljenog putera. Ne treba posebno pominjati da je traminac vino koje veliki kuvari najčešće koriste tokom kuvanja i spremanja jela, a boraniji „puterici“ takođe mogu prijati stariji barikirani šardone (sa dosta ananasa i dunje), kao i neki supertoskanac. Ali, to je već diskretni šarm buržoazije.

Krompir čorba

krompir corba

Pomalo zaboravljeno jelo na urbanoj trpezi je krompir čorba na kojoj je srpska nacija gotovo odrasla. Bledožućkasta tečnost sa masnim  crvenkastim krugovima masti i aleve paprike na površini, sa kolutićima debele skuvane slaninske kobaje koji se love između komadića i kockica krompira, a sve zaokruženo vinskim ili alkoholnim sirćetom postaće u trenu specijalitet uz pti verdo, a još bolje uz marselan.

Juneća gulaš čorba, takoreći perkelt

juneci gulas

Jelo koje trpi sve, od ljute preko slatke paprike, do struganog parmezana, feta sira, suvo, masno, slasno... Bezbroj varijanti, a sa vinom ne baš tako druželjubiv specijalitet. Ali, šta je tu je! Mirisni pino griđo mogao bi da se izbori sa filcanim raskuvanim mesom i da ga oboji u toplo bakarno uživanje, lokalne muskatne sorte sa severa Vojvodine takođe bi umele da ga „prime na grudi“, ali prava mera ove mesne bombe je tempraniljo. Ovaj će „južnjak“ razviti dodatnu vatru i slast u svakom zalogaju, pogotovo tokom zime, alkoholom dodati svečanu pelerinu a mirise iz jela potisnuti direktno gore u nosni sulundar.

Sarma od kiselog kupusa

sarma

Kaberne sovinjon je svakako vino čije će se kiseline i tekstura dobro izboriti s onim što nose listovi i nadev najpopularnijeg regionalnog zimskog jela. Kaberne će znati da očvrsne raskuvana dimljena rebra i hrabro odbije višak masnoće debele slanine, ali zapravo, pravo vino uz sarmu je – belo! I to (ponovo) tamjanika, pa i bogati sovinjon južnih egzotičnih obala. Fini naleti mednih sokova samo će u zlatno zaviti listove kiselog kupusa i svako zrno pirinča. A ako je sarma baš jaka, sa mnogo zaprške, prezačinjena i prekisela, lek je jednostavan i efikasan – smederevka, ako treba i u vidu špricera! Pa do zore...

Pasulj tetovac

pasulj

U ovom slučaju idemo strogo tuk na luk! Prosto, brate, seljačko (u najboljem smislu reči) jelo, sa mesom ili klot, oduševiće svakog „strendžera“ ako mu onom ogromnom vojničkom kutlačom iz pušećeg kazana napunite tanjir da se malo prelije, a savršenu vinsku čašu do pola dobrim pino noarom. Hladnjikave herbalne note, prefinjene kiseline, taj nesrazmer prostote i finoće, načiniće savršen balans u svakom ekstremnom hedonističkom biću, oduševiti i pozvati na ponovno viđanje uz trpezu.

Čorbast grašak

grasak

Oni koji se sećaju JNA sećaju se i smb kuglica. Omrznuto jelo kod većine vojnika i dece, a prefinjeni prilog u najskupljim restoranima, grašak je sa parčetom raskuvane junetine i debelom kriškom belog hleba ipak čest gost u dubokom domaćem tanjiru. Da li ste ga ikada probali sa slasnim kaberne franom? Niste? Ako je fran zbilja dobar, onda tog dana možete slobodno i da odgurnete omrznuto jelo i tanjir, jer kabrene će biti sasvim fin i dovoljan drug za čitavo popodne. Pa makar i uz grašak…  

Ilustracije: S. Vidović
nazad na vrh

Srodni tekstovi