Temet i haute cuisine

Temet i haute cuisine

Vinarija Temet iz Lozovika i najpoznatiji ovdašnji fine dining restoran Homa priredili su poslednjeg dana februara specijalnu večeru Ergo Magnum Taste.

Bio je to u neku ruku prirodan spoj gotovo identičnih načela po kojima su se i Temet i Homa profilisali kod publike, a gde su u prvom planu visok standard u prezentaciji, originalnosti i kvalitetu proizvoda.

Temet Homa 45I Temet i Homu krase isti principi, suvlasnik restorana Homa Filip Ćirić

- I ranije sam radio vinske večeri gde sam u odnosu na vina pripremao određenu hranu, a sa Temetom je došlo do toga da je stiglo krajnje vreme da to uradimo jer su njihova vina apsolutno u skladu s onim što mi radimo, i čemu stalno težimo, a to je savršenostvo u svakom detalju – kaže Filip Ćirić, suvlasnik Home. – Mi dajemo sve od sebe da budemo u korak s inovativnim dešavanjima u svetu, a to isto prepoznajem i kod Temeta čije svako vino, etiketa, flaša, naziv i priča koja ide uz to vino ima ogroman smisao, gde su svakom detalju posvećeni maksimalna pažnja i ljubav. Jednostvano, onako kako Temet gleda na vina, tako i mi u Homi gledamo na hranu.

Temet Homa 22

A u dupke punom restoranu to je demonstrirano kroz pet sledova, plus mali masni & slasni pozdrav iz kuhinje, lardo od mangulice s oksalisom i domaćim hlebovima serviran uz penušavac Ergo Rose Extra Brut 2015 od pino noara kao sled dobrodošlice.

- Lardo je prefinjena mast bez ikakvih aroma, a izvedba te masti dovedena je do perfekcije. Kombinovali smo je za ovu priliku s listovima oksalisa koji ima kiselkaste note poput višnje. Za mene to je idealna kombinacija. Kad god razmišljam o hrani ili uparivanju vina i hrane, želim da napravim kombinaciju koja vas, kako volim da kažem, tera da „cokćete“ u ustima, a to je onaj utisak kada vas kiseline nateraju da se jezik zalepi za gornja nepca. Japanci to nazivaju efektom umamija. I upravo taj odnos masti i kiseline najvažnija je stvar u mom kuvanju. A odlučio sam se za ovaj penušavi roze koji i inače služimo na čašu jer iz iskustva znam da savršeno prati mnoga masna jela.

 Temet Homa 24

Posle „pozdrava iz kuhinje“, usledili su ravioli punjeni dakselom od smrčka i preliveni penom od čičoke. Uz ovo jelo suptilnog ukusa poslužen je Burgundac sivi 2017, po prvi put napravljen u vinariji Temet samo u inoksu, bez odležavanja u buretu. Aromatski raskošan, s odličnim kiselinama koje su ispratile masnoću zalogaja, ovo je ujedno i, barem kada je ova berba u pitanju, verovatno i najbolji domaći pino griđo trenutno na tržištu.

Temet Homa 40

Karpaćo od hobotnice u stvari je grilovana hobotnica na puteru od badema, sa salsom od sitno seckanih kalamata maslina i triestina, gde se u tanjiru našla i kriška sveže pomorandže, a sve ukrašeno čipsom od žalfije. Efektna kombinacija koja vas svakim zalogajem vodi kroz čitavu paletu ukusa, nadograđena za ovu priliku elegantnim barikiranim rozeom Ergo Rose Blush 2017.

Temet Homa 50

Barem za potpisnika ovih redova, grilovana sabljarka u kremastoj supi od belog luka sa salsom od kapara, kalamata i pečenih paprika, uparena s moćnim Ergo Belo 2014 iz magnum boce bila je highlight večeri. Kompleksna kupaža šardonea i pino griđa zahvaljući moćnom telu, punom, kremastom ukusu, snažnim aromatskim tonovima i produženoj završnici, bez problema se nosila s masnoćom ribe i snažnim ukusom divljeg bibera koji je obojio svaki zalogaj. Savršeno!

Najmoćnije Temetovo crveno vino Ergo Crveno 2015, takođe posluženo iz magnum boce, servirano je uz svinjski obraz u sosu od crvenog vina, s komadima pečene cvekle i kiselog krastavca.

Temet Homa 3

- Ovde sam u neku ruku pribegao sigurnoj varijanti i uz snažno crveno vino poslužio u tanjiru i dva „zicer“ sastojka u svakoj kombinaciji hrane i crvenih vina: slatkastu cveklu, obavezno s kimom, i sos od crvenog vina, a na sve to dodao i kiselinu našeg domaćeg ukiseljenog krastavca s mirođijom. Tako smo dobili svojevrsni roller coaster začinskih aroma i ukusa, profinjenu masnoću mesa, slatkaste tonove cvekle i kiselinu krastvca koja vas svakim zalogajem podiže. U stvari, želja mi je bila da kroz ukuse u tanjiru obrazložim moj doživljaj samog vina Ergo Crveno. To što ima to vino ima i ovo jelo – kaže Ćirić.

Konačno, slatki tanjir nazvan supa od borovnice, koja se pravi od crvenog vina i sirupa od bibera i mente u koji se dodaju borovnice, a sve preliveno penušavim šarlotom od grčkog jogurta i biskvitima nalik na francuske makarune, dezert je intenzivnih aroma i ukusa na koji se gotovo pirodno nadovezao podjednako aromatični penušavac od tamjanike Tri Morave Brut 2017, epilog dostojan ovog nesvakidašnjeg gastronomskog putovanja kroz orginalne zalogaje i autentična vina – svojevrsni haute cuisine Serbian style!

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi