Pet perfektnih parova

Pet perfektnih parova

Temet i Enso, vrhunska vina i gastronomija u blago zatamnjenom ambijentu ekskluzivnog restorana oduševila su prisutne. Ono najvažnije za stolom, dobra atmosfera, dodatno je ukrašena perfektnim balansom u većini sledova što je pokazalo da su se kuvari već ranije upoznali sa etiketama iz Lozovika. I, vatromet za sva čula je započeo Ergo penušavi 2015 sa tartarom od lososa.

enso temet nove 5

Pino noar i šardone iz ovog vina poneseni razigranim mehurićima obavili su blago marinirani tartar od lososa na maloj palačinci. Svežina Ergo penušavca koji očigledno ne spada isključivo u domen pića dobrodošlice i aperitiva, ukrstila se uz čiz holandez sos i vlašac, baš kao što se boja vina nijansom naslonila na nežno ružičasto meso, tačnije pastu od ribe.

enso temet nove 6

Po strukturi nešto čvršči filet brancina, blago suvidovan pa kožicom zarešen na vreloj ploči, zaplovio je nad kremom od čičoke uz blagu dozu belog tartufa. Holandez sos i biljčica iz porodice peršuna ali nešto jačeg ukusa pokušali su da snažnim i slojevitim aromama nadmaše Ergo Belo 2016, kupažu sorti šardone i pino griđo, ali bez velikog uspeha. Iako bogato kremast i slasan, zalogaj je ostao ispod strukture raskošnog vina koje je sa svoje strane napravilo čudo: istaklo je osnovni ukus ribe maksimalno, očistivši je za trenutak od začina i predstavivši je u punom sjaju.

temet enso 1

Tri Morave crveno 2017 je vino koje svakako daje najviše u svom cenovnom rangu. Univerzalni raskoš svežine, slasnih kiselina i voćnih aroma, pristaje dobro u svakom trenutku, uz svaku atmosferu, što je i ove večeri lagano krunisano uz sočni pačiji file. Pripremljen slično kao brancin, suvidovan pa zarešen na ploči, file je na kremu od rukole sa pireom od grenismit jabuke, kao konkretan zalogaj ponudio uživanje u mekoj strukturi mesa iz koga je dopirala blaga mešavina sečuan začina. Iskreno, posebno zadovoljstvo je hrskavu pačiju kožicu napojiti krvavo crvenim prokupcem i merloom ove slasne kupaže.

temet enso 4

Teško je reći da li je etiketa Ergo crveno 2016 zamišljena kao vrhunac vinske večeri, ali jelo „govedina“ koje uključuje dve vrste mesa, to svakako jeste. Jer ovaj Ergo jeste moćno, strukturno, slojevito vino, divnog balansa i harmonije, doslovce na tragu prvog velikog vina Srbije, no ono samo po sebi već izmamljuje uzdahe. Sa druge strane, pristojan komad bifteka, i isti takav, suvidovanog goveđeg obraza koji se završava na sotiranom puteru, pravi je raskoš aroma i tekstura kome u kuhinji dodaju pire od belih tartufa, a sa strane malo pene pekorino sira, svežih pečuraka i ulje od komorača. Potom, kad kaberne fran, kaberne sovinjon i merlo, krenu u slasni ples sa ovim zalogajima, sreći nikad kraja.

temet enso 10

Da li je na kraju dezert bio neophodan? Zanimljiv svakako jeste, taj Crunchi sa panakotom od karamela obučen u košuljicu od džindžer breda (prezla od đumbira), nasukan na dva različita talasa, od espreso kafe i od urmi. Ali talas zadovoljstva koji je proizvela penušava tamjanika Tri morave penušavo 2017, toliko drugačija od svih poznatih penušavaca, doneo je onaj vrhunski osećaj originalnosti koji hedonisti istražuju u najboljim svetskim restoranima i vinarijama.

Bravo za Enso i Temet!

nazad na vrh

Srodni tekstovi