Mediteransko sveto trojstvo

Mediteransko sveto trojstvo

Masline su zabavne, ukusne i pogodne kao posluženje za svaku vrstu okupljanja sa prijateljima. Amfissa, barnea, doramt, kalamata, maalot, souri, picual samo su neke od vrsta koje se uzgajaju, a mogućnosti njihovog uparivanja sa drugim zalogajima i vinom su beskonačne. Evo nekoliko dobrih primera uprivanja maslina sa sirevima i vinima.

Mešavina maslina uz šardone & parmezan
Krispi šardone i mešavina maslina poput kalifornijskih zelenih, kalamata i mamut crnih maslina, uz sveže narendan parmezan sklapaju harmoničan marijaž prijatnih ukusa.

01

Masline punjene sušenim paradajzom uz sovinjon blan & kozji sir
Rustika sušenog paradajza i mlad, mekan kozji sir punog ukusa odlično idu uz sovinjon blan, bilo da je reč o mladom, svežem vinu koje će naglasiti ukus paradajza, ili o odležalom vinu sa aromama vanile i hrasta kao odličnim pratiocima ove staro-mlade kombinacije.

Salata od maslina uz rajnski rizling & kolbi sir
Raznobojna mešavina papričica, hrskavih cvetića svežeg karfiola, pucketavih štapića šargarepe i mesnatih i slanih maslina nadmeće se sa blagim kolbi sirom, dok rizling ovoj mešavini daje sladak završni ukus.

Super supreme zelene masline uz pino griđo & asiago sir
Iako je sam naziv maslina u superlativu i od njih samih očekujemo mnogo, da bi se izvukao maksimum ukusa potrebna im je potpora oštrog asiago sira, koji po ukusu podseća na parmezan. Uz dobro ohlađen pino griđo, sa tragovima meda i voća, dobićete čist i krispi završni ukus.

Wine Grapes Cheese Olive Wood planks Cutting board 531387 3840x2400

Kalamata punjena feta sirom uz pino noar
Mesnata kalamata maslina punjena feta sirom ostavlja slankast trag na jeziku, dok pino noar daje začinsku notu uz nagoveštaje ruzmarina, cimeta i sasafrasa.

Pikantne zelene masline bez koštice uz kaberne fran & čedar sir
Sa prvim hrabrim zalogajem osetićete napad ljutih seckanih papričica. Igra se nastavlja sa toplinom kremastog čedar sira jakog ukusa, a vatra u ustima se ponovo rasplamsa nakon gutljaja vina, ostavljajući u ustima ukus sveže crvene paprike.

Crne masline punjene provolone sirom uz širaz & orahe
So sa maslina i blag ukus puterastog provolone sira koji naizmenično napadaju i smiruju jezik odlično su izbalansirani uz širaz koji za sobom ostavlja arome i ukuse zrelog voća i biberastih tanina.

D2115 204 549 1200

Masline punjene gorgonzolom uz sanđoveze & sušene smokve
Ako tražite nešto prigodno za slave i praznike, ovo je zanimljiva kombinacija koju biste mogli da probate. Smokve pojačavaju teksturu pošteno slanih maslina i ukus prepoznatljivog sira se dugo zadržava na palatu, a sanđoveze zaokružuje priču s aromama voća i hrasta.

Masline punjene belim lukom uz merlo & taleggio sir
Zreo sir sa jakom aromom ali i iznenađujućim voćnim ukusom lep je spoj sa belim lukom u maslini – čineći ovu kombinaciju jednom od klasičnih italijaksih uparivanja, dok merlo odišući džemastim aromama daje dezertni završni ukus.

Kolosalne kalabreze masline uz bordoško vino & gorgonzolu
Za ljubitelelje zemljanih nota, kombinacija kalabreze maslina sa blažim, puterastim ukusom, koje dolaze do izražaja u kombinaciji sa robusnim gorgonzola sirom, upotpunjuje se uz crveni Bordeaux, zemljanih aroma, voćnih ukusa i začininskog završnog ukusa.

still life 2635841 960 720

Sicilijanske džambo zelene masline uz kratošiju & fontinela sir
Iako zvuči italijanski, fontinela je sir koji se proizvodi u Severnoj Americi već stotinak godina. Kremasta struktura sira odlično prati puterastu osnovu maslina i savršeni je par sa živahnom i kompleksom kratošijom.

Masline punjene plavim sirom uz šeri & kruške
Slatkasti šeri se lepo slaže sa mesnatim maslinama punjenim jakim plavim sirom. Kriške ohlađene kruške fino zaokružuju ukus i zadržavaju oštrinu sira na vrhu jezika, dok se šeri punog tela lagano kotrlja niz grlo.

Da li ste znali...

cover 1024x660

 

- Stari Grci su cenili stablo masline i njeno blagotvorno dejstvo. Maslinovo ulje se dugo smatralo svetim, koristilo se u miropomazanju kraljeva, stavljalo u gorionike u hramovima i predstavljalo je „večni plamen“ prvobitnih olimpijskih igara.

- Masline mogu da se stavljaju u vodu, ulje ili sirće, suše se u soli, sa začinskim biljem ili začinima. Služe se uz aperitiv, stavljaju u salate, pohuju, pune bademima, sirom, inćunima, belim lukom...

- Masline se beru od oktobra do decembra. Prvo se beru nezreli, zeleni plodovi, a na kraju zrele, crne masline. Stepen zrelosti određuje boju ploda. Mogu se naći zelene, braon, crvene i crne masline ražličitih veličina, što zavisi od sorte i regiona u kojem rastu. Miris i ukus ulja razlikuju se od oblasti do oblasti, a miris svežeg maslinovog ulja podseća na miris artičoka.

nazad na vrh

Srodni tekstovi