Dva uparivanja za ovo leto

Dva uparivanja za ovo leto

Crnogorski vinski gigant Plantaže uveliko priprema u svojim restoranima „13. jul“ i „Jezero“ nova gastronomsko-enološka iskustva za goste. Evo nekoliko novih kombinacija naših vina i hrane koja će se naći ovog leta na meniju.

U restoranu „Jezero“ na Skadarskom jezeru, za goste koji vole da osete dodir tradicije, podneblja i prirode na jednom mestu, posebno vam preporučujem Salatu od tri vrste paradajza. Lagano predjelo za tople, posebno letnje dane, koje se sjajno uklapa s najpopularnijim vinom prošlogodišnje letnje sezone u Crnoj Gori Crnogorskom Malvazijom Plantaže.

restoran jezero 1

Punoća tropskog voća sa glatkom i mesnatom teksturom, te dugom i vibrantnom svežinom vina na završnici, sjajan je pratilac sušenog paradajza u maslinovom ulju sa dosta ekstrakcije, te slast pomodorina i cherry paradajza, a sve obojeno blagom gorčinom rukole, kiselinom acheta i kremastom aromom izuzetnog extra devičanskog hladno ceđenog maslinovog ulja Plantaže 13.jul sa Ćemovskog polja. Spajanje i sklad ukusa upotpunjuju sitni pečeni krutoni na tradicionalan način.

salata sa 3 vrste paradajza sa malvazijom

Inače, ta Malvazija spaja ljubitelje vina različitih ukusa aromatičnim i etreričnim mirisima u kojima najviše dominiraju cvetno-voćne arome zove, bagrema, papaje, bele trešnje, lovora, dodatno ukrašene suvim travama i začinima u pozadini. Lepršavi, a ujedno i prijatno napadni miris samo je uvod u ukus koji ovo vino čini najbolje ocenjenim belim vinom Crne Gore na dva izuzetno prestižna svetska takmičenja –  Mundus Vini u Nemačkoj i CWSA u Kini, gde je osvojilo duplo zlato.

Da napomenem da će gosti ove letnje sezone pored već popularne i nagrađivane Crnogorske Malvazije 2018 imati priliku da probaju i najnoviju berbu iz 2019. godine.

U restoranu „13.jul“, koji se nalazi na vrlo važnom tranzitnom putu kod ulaza u Podgoricu na putu za primorje, preporučujem jelo Jagnjetina u korici od parmezana. Specijalitet malo drugačiji od tradicije na koju su gosti naviknuti, ovo jelo, kao i Salata od tri vrste paradajza, predstavlja specijalitet u regionu proslavljenog kuvara Vlade Simića, našeg konsultanta u oba pomenuta restorana.

jagnjetina sa reginom

Na iznenađenje mnogih poznavalaca, s ovim specijalitetom preporučujem novo premijum vino vinarije Plantaže rose Regina Jelena Savojska od vrhunskog kaberne sovinjona sa Ćemovskog polja, proizvedeno po tehnologiji najboljih francuskih rozea iz Provanse gde fermentacija traje maksimum 15-16 dana, a maceracija jako kratko, oko pet sati u inoks sudovima. Regina Jelena Savojska nudi diskretan i prijatan miris sa blagim aromama šumskog voća, ruže, trešnje i rogača. Na ukusu je to moćno kremasto vino, sočno, sa skladnim ukusima jagode, višnje, meda i vanile.

Začinjena, mekana jagnjetina sa hrskavom slatko-slanom koricom parmezana utapa se u med i svežinu Regine, dok balans čitavoj priči daje pikantnost oyster sosa i blaga gorčina i slast pirea od graška. Različitost aroma hrskavog jela i kremastog vina u ustima čini harmoničan orkestar koji svira s uvežbanim notama. Uz berbu iz 2017. godine u ponudi je sada i berba 2018.

Autor je somelijer i konsultant za edukaciju Plantaže 13. Jul

nazad na vrh