Ekskluzivno uparivanje u Perli

Ekskluzivno uparivanje u Perli

Vinsko veče koje se organizuje 19. marta u restoranu Perla u Budvi izdvaja se od ostalih kvalitetom vina. Uostalom, osmišljeno je za prave poznavaoce i ljubitelje ali i one koji bi želeli to i postati.

Svaka etiketa je posebna sama po sebi, a sled od osam takvih vina govori o visokom nivou ovog događaja. Cena participacije jeste možda nešto viša za crnogorske prilike, ali u potpunosti opravdava kvalitet ponuđenih proizvoda. Dovoljno je reći da se među vinima nalaze najbolji austrijski rizling Nikolaihof – Steiner Hund Reisling 2006, kao i supertoskanac Solaia 2015 za koji vodeći stručnjaci Wine Advocate tvrde da je najbolja Solaia ikada napravljena!

6I4A0187

- Organizacije  vinskih večeri su trend, kako u svetu tako i kod nas - tvrdi Aleksandar Zorić, menadžer i somelijer restorana Perla. - Sa pozicije somelijera i domaćina restorana želeo sam da u Crnoj Gori, našim gostima pružim mogućnost da probaju najpoznatija  svetska vina koja karakterišu 100 Parkerovih poena. Smatram da je  takvoj vinskoj večeri i mesto u Perli, lokalu koji je uvek donosio novitete u okviru turističke ponude Budve i šire, koji odiše prefinjenošću i prijatnom, prijateljskom atmosferom. U organizaciju ove večeri uložen je veliki trud, uključeni su poznati crnogorski uvoznici  vina, tako da 19. marta otvaramo zvučna imena u svetu vina Italije, Francuske, Austrije i Hrvatske.

2b (2)

Uparivanje hrane sa ovakvim vinima predstavlja poseban izazov. Tim Perlinih kuvara sa Aleksandrom Šobićem šefom kuhinje na čelu, osmislio je meni od šest gangova koji će upotpuniti ovo jedinstveno vinsko veče.

- Želeli smo da i tu pružimo maksimum, da damo nešto svoje i autentično, pa smo najpoznatija svetska vina uparili sa specijalitetima domaće mediteranske kuhinje. Kod uparivanja je neophodno ostvariti balans, stvoriti takav spoj koji će biti ispred pojedinačnih delova, odnosno kreirati ukus koji će u harmoniji sa vinom dati bolji doživljaj nego kada se jedna od ovih namirnica konzumira samostalno, pri čemu smatram da smo u potpunosti uspeli.

Za kraj, Aleksandar Zorić podseća da se vinska kultura ne meri količinama ispijenog vina, već da je sastavni deo opšte kulture jednog čoveka. Tim više se 19. marta u restoranu Perla pruža jedinstvena priliku da se edukujete, istražujete i da uživate u sinergiji hrane i vina. 

nazad na vrh

Srodni tekstovi