Vinumove degustacije najavljuju velike promene

Uparivanje vina i hrane u vinariji Vinum, Milena Zakarić Uparivanje vina i hrane u vinariji Vinum, Milena Zakarić

Kada je vinarija Vinum iz Sremskih Karlovaca početkom marta ove godine u Beogradu održala reprezentativnu degustaciju nove premijum linije iz koje je Pinot Noir 2017 upravo bio osvojio srebrnu medalju na Decanteru, niko nije ni slutio da će jedan nevidljivi činilac u velikoj meri izmeniti sliku i budućnost vinske Srbije.

Degustatori, nestrpljivi da probaju Grašac Beli 2018, svojevremeno Best Buy na tržištu Srbije u izboru Vino.rs, a trenutno, prema nekim procenama, i najbolje domaće belo vino od autohtone sorte, te nova premijum vina Chardonnay2017 i Pinot Noir 2017, uostalom kao i Rose  koji je pre pet godina bio najbolji na Balkanu, ili kupažu Mustra 2018, izuzetno traženu na tržištu, ispunili su degustacionu prostoriju vinoteke Wine & Pleasure do poslednjeg mesta. Ne treba zaboraviti da je Vinum još od ranije prepoznat po izvrsnom sovinjon blanu i frankovki, dok je beli i crveni bermet posebna poslastica. Tom prilikom, kao budući stručnjak vinarije za vinski turizam predstavljena je i nova članica tima, šampion u nadmetanju domaćih poznavalaca penušavih vina, somelijer Milena Zakarić.

vinum degustacija (25)

Ipak, ta će degustacija ostati zapamćena i po tome što je bila poslednja ove vinarije u vremenu pre virusa, koji je nekoliko dana kasnije sve promenio. Jedna od retkih stvari koja se s virusom promenila na bolje, reklo bi se, bio je porast interesovanja za vinski turizam.

- Iskreno, nisam očekivala da će se ponuda vinskog turizma razviti u toj meri i da ćemo pored naših standardnih degustacija i zamisli krenuti ozbiljno da se bavimo i uparivanjem vina i hrane. Ljudima se to očigledno veoma svidelo, pročulo se, oni koji su bili raširili su dalje priču i zbilja smo zadovoljni kako se to za sada odvija . kaže Milena.

vinum degustacija grašac (9)

Uz mogućnost odabira da probate četiri, pet ili čak sedam vina, vinarija Vinum danas ima i dve vrste ponuda za degustaciju. Standardna, koja je postojala i ranije sadrži sir i pršut za uparivanje s vinima, ali je sada ponuda proširena ozbiljnom hranom koja se sastoji od pet gangova, uključujući i kuvana jela. Ovakva degustacija namenjena je za grupe od najmanje deset posetilaca.

- Potrebno je unapred se najaviti preko sajta vinarije. Sve se odvija u velikim salama kapaciteta za pedeset osoba, a kada je lepo vreme, uživanje se širi i na veliku terasu gde takođe ima oko četrdesetak mesta. Za proširenje menija i posluživanje angažovani su kuvar i konobar iz novosadskog restorana Beskraj, dok čitav događaj traje oko dva sata pa je u toku jednog dana moguće organizovati dva ovakva susreta.

vinum degustacija rose (16)

Degustacije se trenutno dešavaju u periodu od 10 do 18 časova.

Osnovna standardna varijanta uz tri vrste sira nudi četiri vina: Grašac Beli, Rose, Frankovku (koje je ove godine donela srebro sa Decantera) i Bermet po izboru. Varijanta sa dve etikete više obogaćena je kuglofom i veoma aromatičnom kupažom Mustra, dok se u najzahtevijem paketu sa sedam vina dodaju još dve premijum etikete na koje su u Vinumu jako ponosni, a to su barikirani Chardonnay i izvanredni Pinot Noir. Za kraj Milena tu ipak preporučuje crveni bermet koji savršeno podržava domaći kuglof.

vinum degustacija rose (16)

Grašac Beli, zrelo i aromatično vino duge završnice, najbolje ide uz grilovani kozji sir, dok se Rose uparuje s piletinom ili grilovanim kombinacijama sa slaninicom. Barikirani šardone, praktično još novost na tržištu i zlatan sa balkanskog nadmetanja BIWC, savršeno se uklapa uz teletinu, dok prefinjene kiseline Pinot Noira 2017 odlično prate sočna svinjska medena rebarca. Naravno da se čitav ugođaj na kraju zaokruži i zasladi čokoladnom tortom kojoj Bermet Vinum, crveni od frankovke ili beli od grašca, utka herbalne note i začine.

vinum degustacija šardone(12)

I tu nije kraj novostima iz vinarije Vinum čiji vinski podrumi, lagumi ukopani duboko u brdo, predstavljaju svojevrsnu atrakciju. Naime, bliži se trenutak prvog predstavljanja penušavca koji već iskazuje ozbiljne potencijale srećnicima koji su ga probali.

- Kada su hrana i vino u pitanju, potpuno novi meni je u pripremi, a postoje i druge varijante, recimo uz šardone moguće je birati svinjski file na pireu od celera ili piletinu na onom od bundeve. S druge strane, iskreno se nadam da ćemo pred Novu godinu predstaviti penušavo vino, grašac rađen tradicionalnom metodom koji već godinu dana boravi u boci. Naravno, o datumu izlaska u javnost odlučuje naš tehnolog Jovica Urošević, baš kao i za još jednu dugo očekivanu premijeru, barikirani grašac koji će ući u premijum liniju, čime ovu sortu svrstavamo na podijum koji zbilja zaslužuje.

čoko torta (1)

Recimo još i to da će taj novi adut vinarije Vinum, izrađen u svega 800 boca, biti dostupan vinoljupcima isključivo ovde u vinariji i samo će tu moći da se proba i kupi!  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi