Savršeni par na italijanskom stolu

  • Objavljeno u Vino i hrana
  • Bookmark and Share
Savršeni par na italijanskom stolu

Italijanska kuhinja jedna je od najpopularnijih na planeti s ogromnom lepezom autentičnih sastojaka i originalnih jela i kao takva zahteva brižljivo uparivanje sa vinima. A ono je ponekad veoma izazovno jer je paradajz, sveobuhvatni sastojak italijanske kuhinje, na „zlu glasu“ kao vrlo zahtevan za uparivanje.

Srećna okolnost je što Italija nudi ogroman spektar aromatskih profila vina koji se mogu uparivati uz gotovo sve kuhinje na svetu, a mi vam predstavljamo tipične zalogaje koji odlično prate najčuvenija italijanska vina.

S ovakvim izborom vina, nema greške!

Montepulčano d'Abruco

Montepulčano d'Abruco je vino srednjeg tela, tamnocrvene boje i aromatskim notama tamnog voća i začina. Izuzetno je zahvalno za uparivanje s hranom, gde se naročito dobro sljubljuje sa jelima od jagnjetine, junetine, kao i sa pastom prelivenom sosom na bazi paradajza, na primer sa blago pikantnom amatrićanom.

italija hrana 1

Nebiolo

Vina od najvažnije crvene sorte u Pijemontu imaju moćne arome. Tu su često ruža, trešnja, ljubičica, koža i tartufi, a bogata su taninima i kiselinama. Ova sorta, od koje se prave vina barolo i barbaresko, zahteva hranu podjednako moćnog ukusa. Primer su jaka jela od mesa, posebno divljač, ili jedan vrlo lokalni specijalitet - kastelmanjo, poznati plavi sir iz Pijemonta. Uz luksuzni barolo može se poslužiti i specijalitet jednako visokih pretenzija: odležali juneći odrezak sa sosom od tartufa.

Kjanti

Ovo toskansko vino važan je međunarodni simbol Italije, boje je rubina i aroma crvenog voća s blagim zemljanim notama. Stilski varira od vedrih i živahnih mladih kjantija, do odležalih vina punog tela s oznakom Chianti Classico. Svežina mladog kjantija čini ga savršenim parom za mediteransku hranu, a svakako se odlično slaže sa jelom koje je ujedno veoma teško za uparivanje – pizza Margarita. Ako imate posla sa pretencioznijim, bogatijim i odležalim kjantijem, onda je pravi izbor jagnjetina sa ruzmarinom, pašteta od fazana ili čak fjorentina odrezak.

Nero d'Avola

Od ove sicilijanske sorte dobijaju se vina punog tela jakih voćnih aroma zrele trešnje i suve šljive. Tanini su mu intenzivni, a kiseline žive i poletne. Na trpezi traži jela koja su u stanju da isprate taj snažan karakter. Jedan od predloga je juneći rep dinstan u vinu, a nećete pogrešiti ni ako ga poslužite uz kvalitetan burger sa dodatkom hrskave slanine.

italijanska hrana 4

Proseko

Iskričavo, penušavo, prijatne voćne arome, proseko je vino koje danas povezujemo s uvodom u večernji izlazak i drugim vedrim, neformalnim prilikama. U najsuvljim izdanjima savršen je za uparivanje s laganim kanapeima na ribljoj osnovi, sa sušijem i lakim sirevima, a verzije vina sa nešto više šećera odlično se slažu sa suvim kolačima poput panetone.

Primitivo

Rustično vino intenzivno crvene boje, bogato je taninima i snažnim aromama voća i ljubičica. Kao takav, primitivo je jedan od simbola vinarstva južne Italije. Vina od ove sorte odlično će se složiti uz zečetinu i teletinu, ali i uz jedan od najčuvenijih italijanskih specijaliteta, parmiđano melancanu, jelo koje u sebi spaja intenzivne mediteranske ukuse tvrdog sira, patlidžana i paradajza. Odlično će ići i uz špagete bolonjeze ili dasku s italijanskim salamama.

italijanska hrana

Pino griđo

Laka, sveža, nepretenciozna bela vina veoma su u modi poslednjih godina, a Italija, naročito severna, ima šta da ponudi na ovom planu. Jedan od aduta ove nešto hladnije oblasti svakako je pino griđo, koji u Italiji daje laka vina lepih aroma jabuke, citrusa, kruške, vinogradarske breskve... Nećete pogrešiti uparujući ga uz laki rižoto sa puno svežeg, šarenog povrća i sličnim „letnjim“ jelima.

Amarone dela Valpoličela

Gusto crveno vino veoma intenzivne arome i ukusa, amarone je jedan od ponosa vinske Italije. Aromatski je veoma složeno - očekujte crne smokve, arome likera od trešanja,cimet, džem od šljive, čokoladu... Sve ovo uravnoteženo je dobrim kiselinama. Ovako bogato vino zahteva snažno jelo, pre svega od mesa, a jedan od predloga su dugo pečena juneća rebra sa vinskom glazurom.  |

Tekst je deo promotivne online kampanje o italijanskim vinima  u okviru 5. Nedelje italijanske kuhinje u Srbiji u organizaciji Italijanske agencije za spoljnu trgovinu ICE/ITA i u saradnji s Ambasadom Italije.

nazad na vrh

Srodni tekstovi