Organska hedonistička avantura Oskara Maurera

Organska hedonistička avantura Oskara Maurera

U želji da proširi organsku priču, poznati vinar Oskar Maurer osmislio je u svojoj vinariji u Hajdukovu nadomak Palića specifičan koncept degustacije vina uz svojevrsne fine dining zalogaje od namirnica iz sopstvene bašte ili komšijskih imanja i salaša. Tako je nastao degustacicijski restoran 1880, nazvan po godini kada su zasađeni najstariji čokoti kadarke u jednom od Maurerovih vinograda.

Ovo je ambiciozan i ozbiljan iskorak za malu ali izuzetno značajnu i cenjenu vinariju, čija vina poslednjih godina dobijaju širok krug poštovalaca u Srbiji, ali još više u svetu.

Maurer 1880 (3)
Na severu Bačke nešto sasvim novo, Oskar Maurer i ekipa s kojom se krenulo u panonsku gastronomsku avanturu

- Želja mi je da pokažem ljudima koji ovde dođu kakvo sve bogatstvo ova naša zemlja nudi, tu u bašti, organski, onako kako nam je priroda dala. I baš ta hrana u kombinaciji s maksimalno prirodno proizvedenim vinima stvara skladni univerzum okruženja u kojem živimo, koji želim da ispoštujem i sačuvam. Za mene organska i prirodna vina nisu poslovno opredeljenje, to je život koji živim - kaže Maurer, proglašen svojevremeno za vinsku ličnost Srbije u 2017. godini.

Maurer 1880 (6)
Bogatstvo u bašti, Atila Kuruc i Danijel Berze

Da bi sve to postigao, angažovao je dvoje mladih kuvara iz Mađarske, Atilu Kuruca i Danijela Berzea. Atila je dobio zadatak da osmisli meni, a Danijel da to kao glavni kuvar realizuje. Inače, obojice već imaju referentna kulinarska iskustva iz budimpeštanskog restorana s dve Mišlenove zvezdice Onyx, što ih je i preporučilo za ovaj novi posao.

Maurer 1880 (13)
Priroda i u tanjiru i u čaši

- Za mene je ovo nestvarno iskustvo da radim s ovako svežim i prirodnim namirnicama - kaže Danijel Berze, kome će u kuhinji restorana 1880 pomagati i kineski kuvar Žang Čong Sin (Zhang Chong Xin). - Kažem nestvarno, jer u Mađarskoj nije moguće da imate u restoranu domaća jaja, ribu ulovljenu u reci, pečurke ubrane u šumi ili povrće koje dolazi direktno iz bašte proizvođača, već sve mora da bude sertifikovano i nabavljeno preko kanala koji trguju hranom.

Na pitanje kako bi definisao meni ovog novog restorana, kaže da je to veoma teško objasniti u nekoliko reči ali da bi možda najprikladnije bilo ta jela nazvati rustična prirodna kuhinja!

Maurer 1880 (13)
Prvi degustacioni meni novog restorana 1880 Oskara Maurera

Kada se razmisli, taj opis bi sasvim lepo legao i uz Maurerova vina!

- To jeste suština, jer priroda nam sve daje, i hranu, i vino. Na nama je da uzmemo ono što nam se sviđa i da pri tome ne narušimo sklad koji u prirodi postoji - nadovezuje se Maurer.

Degustacioni meni u 1880 diktiraće sezonske namirnice. Sada su u tanjirima glavne bele špargle, divlje pečurke, šumski vlašac, zova, mlado povrće i voće, uz ručno pravljen puter, zanatske sireve, ribu iz Tise i meso iz okolnih domaćinstava. Sve to zaokruženo je prirodnim Maurer vinima, gde glavnu reč imaju stare lokalne sorte poput kadarke, furminta, sremske zelenike, medenca belog, tamjanike...

Maurer 1880 (11)
Kada je u prilici gostima se rado priključi i Oskar Maurer

Uz gostujuće kuvare, ulogu u ovoj novoj nesvakidašnjoj gastronomskoj oazi na krajnjem severu Bačke dobila je i Anita Gojković čiji je zadatak da goste vodi kroz lavirint ukusa hrane i vina.

Restoran 1880 primaće za sada goste četvrtkom, petkom i subotom, kada će u periodu od 12 do 15 časova moći da se dobije ručak koji sadrži tri sleda hrane, i od 19 do 22 časa kada će za večeru biti služen ambiciozni meni od sedam sledova.

Maurer 1880 (25)
 Uz lokalna vina i lokalni sir

Pored toga, gostima je na raspolaganju i obilazak starih vinograda i podruma u pratnji vodiča. Rezervacija i sve informacije mogu se dobiti na telefon: +381 69 1880030

Naravno, dolazak u vinariju i restoran moguć je i bez prethodne najave, ali u tom slučaju degustacija vina je samo uz delikatesne zalogaje lokalnih proizvođača.    |

Foto: Ivana Čutura
nazad na vrh

Srodni tekstovi