Fig za sedmu silu

Fig za sedmu silu

Uvid u Fig, jedan od najlepših restorana na Fruškoj gori osnovan 25. maja 2023. godine, uz obilazak vinarija Imperator & Salaxia čiji je sastavni deo, upriličila je novinarskoj ekipi kompanija za PR i marketing Right.

Divan dan krajem aprila i puno novosti uz dobra vina i vrhunsku gastronomiju dočekalo nas je nedaleko od Novog Sada u Rakovcu gde se Fig smestio na obodu Nacionalnog parka.

Imperator FIG 085

- Vinarija Imperator i Salaxia pozvala je novinare da dočaramo kakva vina imamo, šta ovde radimo, šta je to biodinamika i kakvu kuhinju imamo - dočekala nas je Đurđa Katić, direktorka vinarije Imperator & Salaxia, zapravo pod istim krovom simbioze biodinamičke vinarije Imperator i Salaxie koja se takođe okreće organskoj proizvodnji.

Imperator FIG 073
I Salaxia je krenula organskim putem što me veoma raduje, Đurđa Katić

Efektni, osvežavajući i elegantni pino griđo Bela Vrana Salaxia bio je izvrsno piće dobrodošlice uz domaću organsku šljivovicu Brankovaču.

Pre obilaska vinarije kapaciteta oko 100.000 litara, inoks i barik podruma u kome je većinom srpski hrast čuli smo priču o njenom nastanku. Salaxia je osnovana 2009. a već dve godine kasnije došlo je do partnerstva sa Imperatorom čijih se, veći deo od ukupno desetak hektara vinograda, nalazi u Erdeviku.

Imperator FIG 032

- Proizvodnja varira iz godine u godinu jer vinogradi nisu iste starosti ali i zato što se bavimo organskom i biodinamičkom proizvodnjom – objašnjava Katić. - Naime u godinama sa tri meseca kiše kao što je bila 2023. kad smo se lavovski borili i uradili sve kako treba, došla je oluja usred leta, donela kamenje, pesak, isparala kompletnu listnu masu. Morali smo da smanjimo prinos kako bi grožđe uspelo da dozrije ali umesto očekivanih 65 do 70 tona, jedva smo došli do polovine. No kvalitet je neupitan jer osim u vinogradu ogroman trud ulažemo i u podrumu.

Imperator FIG 176

Od tehnologa Imperatora Nikole Jelovca saznajemo da su se prošle godine osmelili da naprave prvo penušavo vino koje će na tržište do kraja godine u mikro seriji, kao i da su uspeli da sačuvaju traminac do kasne berbe i dobili  slatko vino sa 180 grama zaostalog šećera.

Uz upoznavanje sa redizajniranim etiketama, kao potpuni novitet predstavljeno je novo crveno vino MaQ 2021 od čak šest sorti grožđa iz linije Primus predviđene da ponudi daleko viši kvaltet za manje novca. Sa urađenih 10.200 boca to je najmasovnije ikada proizvedeno vino Imperatora.

Imperator FIG 026

Pored merloa, kaberne sovinjon i frana te malbeka, u kupaži su još rezistentne sorte merlo korus i kaberne volos. Taj kaberne je uz širaz ušao u blend rozea Esta 2023 umesto do sad korišćenog pino noara. Ali je zato prvi i poslednji put napunjeno 850 boca suvog rozea Ridea od prokupca koji kreće u prodaju. A neće ga biti više jer je povađen posle pet godina uzaludnih napora.

-  Shvatili smo da mu tu nije mesto i da je bolje da se posadi grašac ili sila – objašnjava Katić.

Imperator FIG 050
Za još iznenađenja samo nas zapratite, menadžer FIGa Darko Kalaba

A onda je došao red da se uz vina probaju odlomci novog prolećnog set menija koji upravo startuje a predstavio nam ga je menadžer FIGa Darko Kalaba.

- Nismo ni tradicionalna ni fine dining kuhinja već restoran koji se maksimalno trudi da koristi moderne tehnike kuvanja sa najboljima namirnicama koje možemo naći. Set meni imamo svakog dana osim neradnog ponedeljka dok bitne datume obeležavamo tejsting menijem. Posebne događaje kao što je bio švajn dajning u vreme svinjokolja gde smo radili džigericu ili svinjski paprikaš ali sa ozbiljnim kuvarskim tehnikama, radićemo preko leta jednom mesečno kao tejsting meni otvoren za publiku.

Imperator FIG 097

Kod izbora namirnica u FIGu se drže sezonskog principa, niko neće dobiti svež paradajz i krastavce u januaru. Letnji meni biće još lepršaviji i sa manje mesa a uvek su tu tri vegetarijanska jela. Uz čuvenu gibanicu u predjelu kao glavni hit sad je zečiji batak pošto piletinu ne rade. A pošto se teleća kolenica pokazala kao pun pogodak dodali su jagnjiću na miksu leblebija i još koječega. Hvale i dalmatinsku gregadu na sremski način. Smuđ uz blitvu i krompir, morsku ribu ne drže jer se ona, veli Darko, lako nalazi u Srbiji za razliku od rečne.

Imperator FIG 108

A u FIG avanturu za stolom krenuli smo grilovanim kozjim sirom iz Jaska u kompletu sa sovinjom blanom Klod 2022 Imperator. Veoma ukusni pate od zeke sa sosom od maline i džemom od crvenog luka fino je nadogradio aromama traminac novog imena Gratio 2022 iste vinarije.

Imperator FIG 134

Čaroliju Salaxie i šardonea Burlesque 2021 obojili su izvrsni kapeleti punjeni sirom a sve testenine u FIGu sami prave koristeći italijansko brašno. Glavno jelo, kao puter meku svinjsku potrbušinu na pireu od žute paprike i sataraša sa hrskavim i aromatičnim čipsom od sremuša sočno  je prožeo Pinot Noir Imperator.

Imperator FIG 199

Obilazak završava novi desert od bele čokolada na sosu od vanile sa nugatom i lešnicima uz kasnu berbu i ne mnogo slatki traminac Flavius 2017, čista desetka! Prijatno tiha muzika u sali koja prima možda pedesetak gostiju, a bašta u hladu drveća desetak više, doprinela je uživanju. Ali ono što tek sad primećujemo je da u toj bašti nema muzike. Samo poj ptica kako i treba kad je Nacionalni park Fruška gora na dohvat ruke.  |

Stiže Salaxia oranž

Salaxia će u toku godine ponuditi dva oranž vina mladog Vanje Tadića, sina vlasnika vinarije Aleksandra Tadića. Prema kvalitetu i ekspresiji dve nedelje maceriranog sovinjon blana lepog mirisa na grejp i kajsiju, fine strukture i mirisne završnice već sad možemo reći kako mladi vinar predstavlja blistavu budućnosti vinarije. Drugo vino od sorte malvazija aromatika je još u pripremi ali poznavaoci vina tvrde da Vanjini eksperimetni idu u odličnom pravcu.

Foto: Boban Vidović

nazad na vrh