Viktor Čikeš

Viktor Čikeš

Sanctum: Štajerski otisak Burgundije

Jedno od najprijatnijih iznenađenja poslednjeg Grand Tastinga bila je slovenačka vinarija Sanctum iz sela Lipoglav u Štajerskoj čiji vlasnik Marko Podkubovšek kaže kako su oni u stvari slovenačka verzija burgundskog podruma u kojem glavno mesto zauzimaju dve tradicionalne burgundske sorte – pino noar i šardone.

Somborska Vinska mušica

Sombor je mnogima znan iz brojnih pesama tamburaša, pa i onoj gde „žene piju vina“. Ali mimo kafanskih elegija i veselih bečaraca u ovom ljupkom gradu na severu Bačke ima u suštini malo pravih mesta gde se pije vino. Izuzetak je „Vinska mušica“ nedaleko od centra grada, vinoteka i vinski bar vinarije Vrt koja je poslednjih godina izrasla u lidera lokalne vinske scene.

10 vina koja će vas naterati da se ovog leta zaljubite u malvaziju

U regionalnim vinskim okvirima ništa nije tako očigledno kao popularnost istraske malvazije. I dok dobar deo tzv. stručne javnosti smatra da je tajna uspeha malvazije u dobro osmišljenom marketingu, što apsolutno važi i za sva druga popularna vina u svetu, od kalifornijskog kabernea i šardonea, preko novozelandskog sovinjona, pa do preskupih kupaža iz Bordoa, Kjantija, šampanjca, proseka, rizlinga iz doline Mozela i mnogo toga drugog, olako se prelazi činjenica da među istarskim malvazijama ima i te kako uzbudljivih vina kojima je teško odoleti.

Miha Istenič: Na penušavom tronu Slovenije

Ovo je ljubavna priča o porodičnoj strasti“, kaže na početku razgovora Miha Istenič koga smo posetili u vinariji Istenič u Bizeljskom, u slovenačkoj Posavini, ne tako daleko od mesta gde je rođena nekadašnja Prva dama SAD Melanija Tramp!

Tajna kvarnerske trpeze

Strelovit uspon gastronomske scene Kvarnera poslednjih desetak godina stavio je ovu regiju na severu Jadrana u fokus mnogih prestižnih turističkih vodiča u svetu gde se velika pažnja posvećuje restoranima i vinima.

Pretplatite se na RSS feed