Zlatna vina Srbije u Zemunu

Zlatna vina Srbije u Zemunu

Salon Zlatna vina Srbije održao se u prostoru Bel Etage Opera & Theatre Madlenianum u Zemunu gde su 23 vinarije ponudile posetiocima vina nagrađena na nekom od brojnih  svetskih nadmetanja i još neka pride, a urađeno je i interno ocenjivanje kroz glasove publike.

- Ideja je bila da se na jednom mestu okupe vina koja su osvojila zlatne medalje na raznim međunarodnim konkursima i to se dogodilo po prvi put u Srbiji – objašnjava Mirko Rnjak, jedan od dva suosnivača manifestacije. – Uspeli smo da okupimo polovinu od ukupno stotinak vina koja su se pozlatila na ocenjivanjima od Decantera u Londonu, pa preko Mundus Vini i AWC Vienna, Emozioni dal Mondo Merlot e Cabernet Insieme i Serendipity u Italiji, balkanskog šampionata BIWC, Muvina u Slovačkoj. Bilo je ovde i zlatnih medalja Rubina iz Šangaja ili Hong Konga, Francuske, platine sa Wine Vision by Open Balkan… I što je najbitnije, ovo je bio isključivo Salon srpskih vina.

Zlatna vina Srbije 70
Organizatori manifestacije Marijana Đorđević Obradović i Mirko Rnjak

Zaključak posetilaca je taj da Srbija zbilja ima šta svetu da ponudi u vinskom smislu. Istovremeno, dalo se zapaziti da rozea praktično nije bilo na štandovima, što je još jedan znak da treba ozbiljnije prionuti na posao i u tom, u svetskim razmerama, sve popularnijem stilskom pravcu.

Zlatna vina Srbije 3

Mogli smo da primetimo i to da su dva oranž vina izazvala popriličnu pažnju publike, Belim 2017 vinarije Probus Vineyards i Grašac Amfora 2017 Vinčić, oba izrazito elegantna i pitka, vina koja lako nalaze put i do šire vinske populacije. Tako nešto nam je donekle potvrdila i suosnivač Salona Marijana Đorđević Obradović, umetnica, rediteljka i producent:

Zlatna vina Srbije 4

- Vino volim od malena, bukvalno sam se uz roditelje upoznavala sa pićem bogova. Kasnije me je Mirko Rnjak zainteresovao da dublje proniknem u tu priču i artikulišem šta ja sve to osećam iz vina zbog čega sam i krenula na kurs u SERSA. Uz brojne sfere umetnosti, platno ili filmsko platno, odlučila sam da i vino stavim na pijedestal kakav zaslužuje kao osma umetnost. I sada više nemam favorita poput tamjanike i sve mi se sviđa na neki način. Ali evo, do danas nikada nisam probala oranž stil vina i Belim mi je bio jako interesantan, lepo izbalansiran, drugačije od drugih vina. Posebno mi je drago što su sa nama danas i neke vinarije koje retko izlažu, kao što su Reljić, Zaba, Đurđić sa svojom Neoplantom, novo ime Chateau Prince…

Zlatna vina Srbije 5

Probus Đurđić odlikovan u Bergamu ili Merlot Magaza, Velika Morava Chateau Prince sa tek osvojenim Mundus Vini zlatom, vionje u Lastar vinu Sauvignon-Viognier Triangl koji je dosegao titulu Best of Show Serbia na Mundus Vini, pa efektna i krajnje precizna Palava 2021 Zaba zlatna sa AWC Vienna, Pesak sivi 2021 vinarije Vrt sa Open Balkan platinom, zlatni sa Decantera Momentum Cabernet Sauvignon Veritas ili Prokupac Ivanović. Sve su ovo ponosne srpske vinske perjanice.

Zlatna vina Srbije 6

Takođe, rame uz rame su i sjajna, moćna crvena vina vinarija Ralević, Radlović, DeLena, Đorđević. Odličan je i novitet organske vinarije Todorović iz Knjaževca, kupaža vranca sa 5% kabernea Opus 2019 koji nosi medalju iz Francuske sa takmičenja organskih i vina u konverziji.

Zlatna vina Srbije 7

Iz crvenog segmenta svakako treba izdvojiti impresivnu frankovku Inat 2019 Molovin koja je 18 meseci sazrevala u bariku, a iz belog grašac u raznim varijantama vinarije Vinlić, te razvijeni Rajnski Rizling 2020 Grumen.

Zlatna vina Srbije 18

Nije nimalo slučajno što je Rebus 2018 vinarije Reljić sa Palića osvojio zlatnu medalju na Decanteru, to dokazuje vino u čaši koju puni sin nedavno preminulog vinara Ace Reljića.

Izuzetno prijatno iznenađenje je i vinarija i destilerija Pevac koja velikom brzinom napreduje i van rakijskog sektora. U uvek zanimljivoj Pevac ambalaži, nosilac velikog zlata iz Bergama Zagrljaj 2019 je istinski upečatljiva kupaža 60% kaberne sovinjona, 35% merloa i prstohvat kaberne frana.

Zlatna vina Srbije 22

A ako bi tražili favorite iz senke to su svakako vina koja su osvetlala obraz srpskog vinarstva u Slovačkoj na nadmetanju Muvino. Vinarija Agatija nudi dve etikete, prvo je Susret 2019, kupaža kaberne sovinjona i kaberne frana, prve sorte koje su posadili 2011. godine. Odležavala je u barik buradima dok je drugo vino privuklo dodatnu pažnju. Sjajan Marselan 2021. rađen kompletno ručno po „američkom sistemu u velikim novim bačvama od 500 litara u kakvim odležava vino u Hilandaru, i uz tiho vrenje“, napominju nam. Šumadijska vinarija Agatija iz Rabenovca poseduje jedan hektar, 4.000 čokota sadnice marselana uvezenog iz Francuske.

Zlatna vina Srbije 91

I za kraj zvanični rezultati glasanja publike: Najviše glasova osvojilo je vino Chardonnay barrique 2021 koje je vinariji Savić uz titulu najboljeg belog vina na takmičenju Muvino ovog puta kao nagradu donelo edukativni trening INLP Akademije Drobnjak za rast i razvoj biznisa, te vredan rad umetnice Vasilise Ivanović. Samo za nekoliko glasova su zaostala vina Rebus 2018 Reljić i Velika Morava 2021 Chateau Prince.   |

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi