Ogroman uspeh Tikveša u Nemačkoj

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Ogroman uspeh Tikveša u Nemačkoj

Na prolećnom, tridesetom izdanju najrelevantnijeg vinskog nadmetanja u Nemačkoj, Mundus Vini 2022, vinarija Tikveš, tačnije vino Terrasse à l’Ombre 2019 Chateau de Gourdon iz njihove francuske akvizicije u južnom delu doline reke Rone osvojilo je naziv Best of Show Cotes du Rhone Villages (Najbolje vino iz doline Rone).

Zvanični rezultati ocenjivanja još nisu javno objavljeni ali sada je već kristalno jasno da je ponovnim osvajanjem trijumfalne titule koja najčešće ide uz veliku zlatnu medalju makedonski vinski gigant Tikveš bukvalno na svetskoj sceni postavio kvalitativnu lestvicu koja se teško dostiže. Naime, i 2021. godine je perjanica vinarije Chateau de Gourdon Terrasse à l’Ombre postigla identičan rezultat za vino iz berbe 2018.

Da podsetimo reč je o impozantnoj crvenoj kupaži koja predstavlja savršenu ravnotežu sorti Syrah (65%) odležanog u novim francuskim hrastovim bačvama i Grenache Noir (35%) odležalog u betonskim tankovima. Loza zasađena u AOC Côtes du Rhône u proseku ima više od četrdeset godina a tamno kompleksno vino s ljubičastim odsjajima tipično za ovu oblast Rone širi arome crnog voća uz biberaste tonove oplemenjene notama provansalskog bilja. Ljubičica u završnici kruna je lepe strukture i gipkih izrađenih tanina koji će puno vino potencijalno očuvati decenijama.   | 

nazad na vrh

Srodni tekstovi