Odlazak vinskog Boga

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Odlazak  vinskog Boga

Robert Parker, čovek koji je uspostavio savremena pravila u formiranju cena vina na svetskom tržištu na bazi sopstvenog integriteta i postao najpopznatiji ocenjivač vina u svetu, povukao se i zvanično sa vinske scene i otišao u penziju!

Ljubav prema vinu zaplamsala je kod Parkera 1967. godine tokom posete Alzasu u Francuskoj, gde je u to doba studirala buduća gospođa Parker. No, Evropa nije Parkera privukla u toj meri da se tamo i preseli, već se vratio advokatskoj profesiji i kancelariji u Baltimoru. Tu je 1978. godine konačno spojio dve ljubavi, advokaturu i vino, te pokrenuo magazin The Baltimore-Washington Wine Advocate, koji je godinu dana kasnije postao The Wine Advocate. Ova revija postaviće temelje Parkerove slave kao internacionalnog vinskog presuđivača, a prelomna tačka biće berba u Bordou 1982. godina kad će mnogim vinima iz te regije Parker dodeliti svojih maksimalnih 100 poena već u „anprimer“ pregledu.

Od tog trenutka globalni vinski trgovci pažljivo prate svaki njegov mig, a vlasnici vinarija spremni su da daju prava mala bogatstva za poen više. Koliku je moć razvio Robert Parker u kratkom vremenskom intervalu vidi se i iz toga što je samo dve godine kasnije u potpunosti ostavio lukartivnu advokatsku karijeru i posvetio se (još unosnijem) vinu.

Kako se njegova vinska priča širila, Parker je posao sve više preusmeravao na tim od deset stručnih saradnika zaduženih za pojedine vinske regione širom sveta. Krajem 2012. godine prodao je kontrolni paket akcija u The Wine Advocate magazinu azijskim investitorima i napustio mesto glavnog i odgovornog urednika, a 2015. godine konačno se povukao i iz „anprimer“ ocenjivanja u Bordou, a zatim i u Burgundiji i Kaliforniji.

nazad na vrh