Biti žena vinara ili voleti vinara za neupućene

Biti žena vinara ili voleti vinara za neupućene

Kroz vekove je profesija muža indirektno odnosno direktno uticala na životni status žene. Vreme je učinilo da su se žene izborile za samostalnost i emancipaciju, ali i dalje profesija supruga utiče na tempo vašeg zajedničkog života.

I dalje postoje žene koje na brak gledaju kao na poslovni ugovor ali se takvima u ovom tekstu neću obraćati jer se udajom za vinara neće opariti. Ups! Jel' sam ovo rekla na glas ?!

Obraćam se onima koje su se udale, ili im je to u planu, za čoveka koga vole, a on pored njih voli i vinovu lozu. E tu dolazimo do prvog mogućeg problema. Postoje momenti kada se vinova loza voli i neguje više nego bilo koji član porodice. Sa tim se prosto pomirite. Udale ste se za čoveka i čokote vinove loze.

Jedno bez drugog ne ide. Rečenicu da je gajenje vinove loze i proizvodnja vina porodični posao ćete verovatno sanjati ako je vaš dragi u međuvremenu ne urami kao ikonu iznad slavskog stola, ili istetovira na vidnom mestu ako je u modernijem fazonu. Umesto da se durite, ljutite i zvocate, zasucite rukave, animirajte moždane ćelije i pridružite mu se. Svaka prema sopstvenim afinitetima. Rad u vinogradu shvatite kao pilates uz aktivno kvarcanje, a možete se poigrati i odabirom garerobe, te ćete svom dragom biti i veoma seksi. Dajte mašti na volju...

Što se umnog rada tiče, njega shvatite kao analizu protivnika. Ne kaže se za džabe prijatelji blizu, neprijatelji još bliže! Naučite barem osnovno o gajenju i preradi vinove loze, upoznajte ljubavnicu vašeg muža malo bolje, možda vam se i dopadne! Kada već spominjem druge žene, verovatno ste već čule za legendu koja kaže da se svaki uspešni vinar ženi dva puta (barem). Šuška se da su srpski vinari to u većini potvrdili u praksi, ali to ne treba da vas brine. Ako ste prva, glavu gore i guzu pravac u vinograd, a ako ste druga nastavite stopama prve i poučena iskustvom čuvajte teritoriju od treće :)

Poslednja, ali ne i manje važna problematika je prodajno tržište, odnosno radno mesto. Da ste birale taxistu bio bi po ceo dan u kolima, bankar bi sedeo u kancelariji, a vinar ide po kafanama. Odgovor će uvek biti isti „Takav je posao!”. I ovde nema leka, ignorišite mane, istaknite prednosti. Kada god odete sa dragim ili prijateljima na klopu, za vas će, u svim gradskim restoranima, da se nađe najbolje mesto, konobar će se posle intimnog ćaskanja sa vama potruditi da vas najbolje ugosti, a kuvar će na mig vlasnika da vam pripremi najlepši komad mesa.

Ima tu još nešto, ako ne možeš da ga pobediš pridruži mu se! Pa nije kafana babaroga, nasmejani ljudi, muzikica, koja čašica više. Na ovu temu ima još puno da se piše. U međuvremenu poslušajte po koji savet, videćete, možda i same postanete Vinoljubke.

nazad na vrh