Penušava magija vina i glume

Penušava magija vina i glume

Vino:The, Deurić 2015
Hrana:Dimljeni gambor sa sladoledom od praziluka

Ima li šta objektivnije za krajnju analizu nego probati apsolutni novitet u svetu srpskih penušavih vina The iz fruškogorske vinarije Deurić u društvu s osobom kojoj penušava vina baš i nisu ono što bi volela da pije!

Mlada glumica Ivana Dudić, koju najšire gledalište prepoznaje u ulozi policajke Milanke u hit seriji „Ubice mog oca“, a mene neodoljivo podseća na Liz Tejlor iz najlepšeg perioda, odmah po dolasku u sjajni ambijent Enso restorana prvo pohvaljuje isti, a onda kad ugleda raskošnu tamnu bocu s natpisom The malo iskrivi nos:

- Nisam ljubitelj penušavaca, ali ako baš mora onda je to prosseco... – odmah kao navijena kreće da nam nabacuje osećaj krivice što smo smislili i hteli da je iznenadimo baš ovim penušavim i za naša čula devičanskim otkrićem.

Ivana Duduic i The Deuric u Enso 15Jelo koji leči dušu, dimljeni gambor sa sladoledom od praziluka

Inače, penušavo vino The od čistog šardonea, ili slovo „D“ što bi trebalo da asocira na ime vinarije Deurić, rađeno je tradicionalnom metodom, a čak dve godine je u barik podrumu svake nedelje ručno okretano da iznedri što više željenih atributa. Što je i uspelo, a evidentno je odmah po sipanju u čašu.

Divna zlatna boja, uporan stub sitnih mehurića koji se diže vertikalno kao dim iz odžaka koji najavljuje lepo vreme, sve je to praćeno predivnim mirisom zrelog voća.

Jedina sam žena mađioničar u Srbiji.- Lepo je vino, zaista jeste samo nije moj tip – priča Ivana dok proba vino. – Ne umem da objasnim zašto mi penušavo vino nije blisko. Da li je ovaj sladoled od praziluka posan, jao vidi ovo što je slatko sa travicom kako su ga ukrasili...

Ivaninu energiju i ritam nije jednostavno ispratiti. Shvatam da se poslednja rečenica odnosi na nešto što je ugledala u tanjiru koji nam upravo spuštaju na sto, gde se divno rumeni džinovski gambor prućio u gomili raznoraznih šarenih priloga. Kao ronilac u Crvenom moru prepunom korala i koječega. Brza analiza: Ivana posti, na rukama i oko vrata gomila lančića, privezaka, običnih šarenih končića, gumica... Šareno, šareno, kao prilozi na ovom tanjiru, a sve na pozadini elegantne, asketski zatvorene crne garderobe. Koristim priliku da je prekinem u monologu:

- Ipak, ovo je zanimljivo domaće vino koje maltene još niko nije probao, a i penušavac, ako je od dobrog vina, ostavite par dana otvorenog da odu mehurići i onda imate opet dobro vino koje možete piti uz hranu...

- Probala sam svakojaka penušava vina, i sa malim i velikim etiketama, pila i Dom Perignon i svašta, al ne ide. Jedino Moet Ice, e to mi se vino dopalo. Ima sve te voćkice u sebi, sa brdom leda, a nije mi kiselo. Svetsko vino! A ovaj sladoled od praziluka zaista je sjajan, ima čak i neku malu, blagu dozu ljutine, a gambor... Što veli ona stara narodna – dušu leči! (smeh)

Ivana Duduic i The Deuric u Enso 8Magija penušavog vina The vinarije Deurić naterala je Ivanu da presipita svoj stav o ovakvim vinima

Ostavljam Ivanu da uživa u analizi specijaliteta i pokušavam od kuvara Marka da doznam kakava su to čudesa u tanjiru i zašto bi trebalo da se venčaju sa našim penušavcem? A u kuhinji savršena atmosfera. Neki dobar haus, specijalan muzički miks sa pomalo tehno-rejv muzike koju kuvari vole, samo za njih. U dobrom ritmu dobro se i kuva, rekao bi neki reklamni slogan, a sjajno raspoloženi Marko otkriva tajne recepta iz tanjira:

- Uz penušavo vino smo spremili blago prodimljene gambore sa paradajz kulijem, a na briošu sa susamom. Dodat je sorbe od čeri paradajza i šampanjca, dok uz sve to idu kroketi od sipinog mastila, tačnije obojeni tim mastilom, i sladoled od praziluka.

Ima smisla, razmišljam dok se vraćam stolu odlučan da ne pitam Ivanu ništa o scenama seksualnog zlostavljanja u kojima baš ona igra ulogu žrtve u seriji „Ubice mog oca“. Žuta štampa je to odavno u slast progutala, a pritom dobro znam da njena čarobna ili magična strana ličnosti još čeka da bude skroz razotkrivena. Ili ne, jer pravi mađioničar nikada do kraja ne otkriva svoj trik, ali zbog čega je karijeru vrhunskog mađioničara zamenila daskama koje život znače?

- Da, postoji taj magijski deo mene o kome se ne zna previše. Bila sam vicešampion na nadmetanju mađioničara u Beogradu, a potom proglašena za balkansku Kraljicu magije u Bugarskoj. Jedina sam žena mađioničar u Srbiji. A onda, ne mogu sad da lociram taj trenutak, ali probudila sam se i osetila da je gluma jedino što me čini celovitom. Otišla sam u Dadov, upisala se, bila tamo dva-tri meseca kad me je profesor sa FDU-a Radovan Knežević poslušao i rekao: Akademija? Pa ti vidi, probaj.

Ivana Duduic i The Deuric u Enso 5Restoran Enso izrastao je u prvorazrednu gastronomsko-enološku atrakciju Beograda

Konačno hvatamo vazduh i prvi zalogaj maestralno serviranog gambora. Odličnu strukturu mesa prožima evidentno osetan dim, a prilozi donose neophodne kiseline i arome, dok sladoled od praziluka svemu daje živost. Na obostrano iznenađenje, a Ivanino posebno, gutljaj penušavca The poprima potpuno novo lice, drugu, savršenu dimenziju!

- Ovaj gambor, to mi je potpuno genijalno, a kombinacija s vinom je neki haos koji diže atmosferu. Vino stvarno super ide uz ovo, da mu tu neku kiselinu i penušavu svežinu jer je baš dosta dimljen. Dajte još gambora! – viče kroz smeh. – Volim sve da jedem, manje-više, a u poslednje vreme otkrivam svašta nešto, neke specijalitete, ćuretinu kuvanu u puteru, u mleku. Volim gastronomske egzibicije, ali ne i da ponavljam jela. U restoranu naručim dobar komad mesa ili dobru pastu. Nisam zabavna po pitanju izbora. Iskreno, mislim da sam hedonista u duši ali pipava pri izboru. Volim neobične hlebove, peglanu kobasicu, sireve. Imam na pijaci svog „čiku za sir“, te bele sireve iz Mokrina sa vlašcem, orasima, one njihove rolade od sira. Kad kuvam često znam da mi nešto fali ali ne mogu da lociram traženi ukus.

Dok lagano prelazi na priču o profesionalnoj karijeri, o tome kako je samo deset dana nakon starta studija na FDU njen profesor Vladimir Jevtović zahtevao da prestane momentalno sa mađioničarstvom, gde ponovo konstatuje da je bio totalno u pravu, posmatram kako mehurići i dalje vredno ispunjavaju čašu, ali i sve te brojne narukvice, lančiće, priveske koje Ivana nenametljivo nosi.

- Trenutno snimam seriju „Urgentni centar“, treću sezonu „Ubice mog oca“, gde neće biti scena sado-mazohizma, a u maju u Beogradu kreće snimanje novog domaćeg filma čija se premijera očekuje pred kraj godine. Super je ekipa, Nikola Ristanovski, Andrija Milošević, Dragan Jovanović... Stvarno lepo ide ovaj penušavac uz gambore! Što se mog „nakita“ tiče, privezak cucla ne znači ništa specijalno, dok je pločica oko vrata uspomena na 20 godina prijateljstva. Ovo drugo sam kupila od honorara, čisto da sam nešto kupila. Dalje, ovo je Friendship narukvica, pločica sa detelinom je tek pločica, ovde je horoskopski znak raka, piše Cancer, označava moj datum rođenja 9. jul, našla sam to skoro u kutijici za nakit i rekla: „To moram da nosim!“

Ivana Duduic i The Deuric u Enso 14Mehurići na vertikali zadovoljstva, penušavi šardone The vinarije Deurić

Okej za penušavce, ali kakva vina voliš da piješ, ohrabrim se na kraju da pitam.

- Kako se to lepo vidi iz priloženog, nisam preterano pametna vezano za vino. Konkretno, volim šardone, ne volim slatka vina, desertna vina ne mogu baš nikako. Ne volim ni kiselo vino, dok može i malo da gorči, to mi ne smeta. Takođe, nisam naučila da pijem crvena vina, teže mi padaju, no pošto ne znam mnogo o vinima, volim da me upute, da idem s nekim ko zna i ume da mi preporuči nešto u vinoteci ili restoranu. Kao što ste mi vi sada predočili ovaj penušavaca. Volim da otkrivam...

Osim što brzo misli, brzo govori. Ivana je puna zanimljivih podataka i priča sa kojima bi mogli drugu i treću bocu vremenom da otvorimo. A da ne bude dosadno... Tako se ponovo vraćamo na priču o magiji i po čemu se ta vrsta scene razlikuje od one u glumištu?

- Magijom sam počela da se bavim tako što je moj otac bio kapetan rečnog broda. Kad stane u neku luku, sišao bi i jednom je igrom slučaja naišao na kongres mađioničara. Krenuo je sa jednog na drugi i vremenom na mene preneo ljubav... Ne, ja sam zapravo tu strast prema magiji od njega ukrala, jedino što je on to radio iz ljubavi i hobija, a ja sam se time bavila profesionalno. A koja je razlika od glume? Kao mađioničar ti si sam na sceni i kompletna je pažnja publike usmerene ka tebi. U pozorištu ili na filmu to je zajednički poduhvat.

Utopljena duša

U Beogradskom dramskom pozorištu od marta 2018. godine Ivana igra u drami Aleksandra Jugovića „Utopljena duša“ koja u fokusu ima sudbinu čuvenog pesnika Vladislava Petkovića Disa. Naslovnu ulogu tumači Sergej Trifunović, a predstava je selektovana za Sterijino Pozorje, što Ivana s ponosom ističe.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi