Ustanovljen Svetski dan vranca

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Ustanovljen Svetski dan vranca

Prvi "Svetski dan Vranca" obeležen je u Severnoj Makedoniji nizom manifestacija, višednevnim obilaskom vinarija kojima je ova sorta u fokusu, a centralni događaj biće Salon vranca u Skoplju, 5. oktobra 2019. od 18 časova u hotelu Hilton. Koliko je događaj vredan pažnje potvrđuje i dolazak nekoliko Master of Wine stručnjaka i vinskih novinara iz sveta kao što su: Karolin Gilbi (Caroline Guilby), Piter MekKombi (Peter McCombie), Darel Džozef (Darrel Joseph).

Vranac (vranec u S. Makedoniji) je sorta koja potiče iz Crne Gore a širi se i uzgaja u čitavom regionu, ali je svoj drugi dom pronašla je u Severnoj Makedoniji koja poseduje najviše ove sorte, punih 9.000 hektara. Vina koja u najvećem procentu sadrže vranac, a posebno ona sortna, su izrazito voćna vina u kojima dominiraju arome kupine, tamne zrele šljive i note slatkih začina. Kada je u kupaži, vranac vinu daje strukturu, odnosno moćnost i punoću kao i afinitet za dalje zrenje.

Evididentan je uspeh vranca u poslednjih nekoliko godina na međunarodnim vinskim takmičenjima, dok se u Severnoj Makedoniji i tradicionalno proizvode ekstremno bogata i snažna vina od ove sorte koja, nažalost, još nije dovoljno poznata u širem vinskom svetu.

Trend obeležavanja određene sorte u poslednjoj deceniji pokazao se višestruko korisnim pa ovaj susret ima za cilj predstavljanje sorte koja je ponos Balkana čime zaslužuje promociju i dalji rad na njoj, a sve radi lakšeg pozicioniranja čitavog regiona na svetskoj vinskoj mapi. Naravno, i sa idejom da poveća volumen prodaje sortnih vina vranca na međunarodnim tržištima. Iz tog razloga World Vranac Day treba da bude rame uz rame sa drugim međunarodnim danima kada se slave ostale sorte širom sveta.

Manifestacija je u organizaciji asocijacije "Vina iz Makedonije" a u saradnji sa ostalim proizvođačima vranca iz regiona i iz te organizacije stiže poruka:

"Moramo zajednički da radimo na promociji sorte koja je zapravo perjanica regiona. Ideja je da skrenemo pažnju na region i potencijal koji ima. Zato očekujemo da se ovaj dan od sledeće godine obeležava i u drugim balkanskim zemljama a nakon toga zajednički organizujemo promocije u svetskim prestonicama kako bi vinska stručna javnost i krajni konzumenti imali priliku da se upoznaju sa našim vinima. Paralelno ćemo utvrditi prednosti koje ima ceo region kao i zajedničke nastupe na određenim sajmovima i degustacije."

nazad na vrh