Madlena zlatnih vina puna

  • Objavljeno u Vesti
Madlena zlatnih vina puna

Salon Zlatna vina Srbije 2. marta u Palati umetnosti Madlena otvorio je novi ekskluzivan prostor za vinske događaje u Beogradu i privukao neku drugačiju publiku.

Pred nekih 350 posetilaca predstavilo se 29 domaćih vinarija koje su tokom prošle godine osvajale značajne međunarodne nagrade. Bila je to prilika da u prvi plan iskoče i manje promovisana imena te dokažu neosporan kvalitet pred publikom prepunom mladog i lepog sveta kom je širina prostora i prelepi ambijent prosto omogućio neku vrstu višečasovnog plesa sa čašama uz zvuke klavirskog koncerta uživo.

07 result
Suorganizatori Mirko Rnjak i Marijana Đorđević Obradović

A Rizling Džervina ili Grašac beli Gamanović, privlačio je podjednaku pažnju kao najbolje ocenjeni srpski Grašac 2020 vinarije Vinčić. Širaz Chateau Prince odmeravao je snage sa širazom Stifler’s Mom Erdevika, dok su Game 2017 Raj i najnovije izdanje Matalj Kremena, stajali ponosno rame uz rame.

Najveći broj nagrađenih etiketa stigao je iz vinarije Lakićević, mnogi su se radosno upoznavali sa neobičnom sortom solaris, a u crvenom segmentu Kaberne Frank i Probus vinarije Đurđić slovili su kao delikates, baš kao i Prokupac barik Malog podruma Gajić ili vrhunska vertikala etikete Merlot Selekcija Magaza.

KIM00613 32 result

- Prevashodno su Salonom zadovoljni izlagači, potom posetioci a onda smo zadovoljni i mi jer uvek je teško napraviti uspešnu priču po drugi put i to na novom mestu. Ali Palata umetnosti Madlena se pokazala kao sjajan, krajnje elegantan izbor – kaže Mirko Rnjak jedan od organizatora manifestacije.

Pažnju je izazvalo i glasanje za vino koje ostavlja najbolji utisak. Deljeni su brojevi-šifre koji su predavani na štandovima. Kad bi se na tabletu označio broj zvezdica koji se dodeljuju vinu, upisivala se šifra glasača kako se ne bi glasalo ponovo. U konačnom zbiru, a sa veoma malim razlikama, najveći broj poena osvojio je kaberne sovinjon Dokaz 2019 vinarije Despotika. Ista sorta, ista berba samo od vinarije Yotta iz Župe zauzela je drugu poziciju a treću kupaža merloa i kabernea Otisak vinarije Đurđevića Legat. Potom sledi merlo vinarije 100 Žena, pa Merlot vinarije Savić koji puca od ekstrakta i dostiže, kako neko šapuće, preko 17% alkohola...

KIM00295 150 result

A da li će biti nekih promena dogodine?

- Videćemo da dodatno unapredimo glasanje da bude još bolje organizovano. Možda nešto u vizuelnom, artističkom identitetu Salona podignemo na novi nivo da ne bude belih zidova. A možda bude i više vinarija jer ovde barem još ovoliko može da dođe -  kažu organizatori, Društvo Vinodeljstvo i Prostor Moljac.   |

Foto: Miroslav Milić
nazad na vrh