Suzana Živić: Srpska vinska doktorka u Evropi

Suzana Živić: Srpska vinska doktorka u Evropi

Prošle godine Srbija je na na međunarodnom takmičenju „Emozioni dal Mondo: Merlot e Cabernet Insieme” u Bergamu osvojila čak osam zlatnih medalja. Manje je poznato da je na neki način tom uspehu kumovala i doktor Suzana Živić, Beograđanka koja poslednjih godina živi u Italiji i radi u Consorzio Tutela Valcalepio, koji je organizator ovog ocenjivanja isključivo crvenih vina sorti merlot i cabernet.

Suzana je diplomirani inženjer za voćarstvo i vinogradarstvo na Poljoprivrednom Fakultetu u Beogradu. Tokom godina bavila se zanimanjima nezavisno od struke, ali koja su vezana za uvoz inostrane robe i kontakte s dalekim zemljama. Usput je revnosno učila italijanski jezik, upisan sticajem okolnosti, koji joj je ipak dobro došao kada se pojavila mogućnost pohađanja mastera „Menadžment sistema proizvodnje grožđa i vina” u Breši.

ocenjivanje

- Tu su me primili, ali pošto naše diplome generalno ne priznaju u zemljama EU, tek pre nekoliko godina sam uspela da je nostrifikujem u zvanje Doktor vinogradstva i enologije. Morala sam se iz početka upisati na Poljoprivredni fakultet u Milanu i pohađati vežbe i predmete koji nisu priznati na masteru u Breši. U Consorzio Tutela Valcalepio radim više od devet godina, praktično sarađujem sa dve firme gde obavljam raznovrsne kancelarijske poslove vezane za administraciju, degustaciju i promociju vina, kontakte s novinarima i organizovanje brojnih manifestacija, od kojih je najznačajniji Međunarodni konkurs vina „Emozioni dal Mondo: Merlot e Cabernet Insieme” koji je proslavio deceniju kontinuiranog postojanja.

Valcalepio

Consorzio Tutela Valcalepio objedinjuje lokalne proizvođače grožđa i vina na severu Italije. U potrazi za kvalitetom, u laboratorijama ovog konzorcijuma već se nekoliko decenija radi na uspostavljanju standarda, pri čemu se od samog početka krenulo na dve DOC varijante, crvenu i belu. Tako su za crveno vino odabrane sorte merlo i kaberne, a za bele pino, beli i sivi. Ocenjivanje Emozioni dal Mondo održava se od 2005. godine.

Kako ste se opredelili da posao pronađete baš u ovom  Konzorcijumu?
- Pri zavrsetku mastera morali smo odraditi praksu u nekoj od verodostojnih institucija i tako sam se 2005. godine zatekla u konzorcijumu. Baš nekako u to vreme su organizovali prvi Međunarodni konkurs vina. Odradila sam veći deo posla, i od tada započinje naša saradnja.

suzana zivic i plakat

Kakva i kolika je vaša uloga u učešću srpskih vinarija u Bergamu?
- Što se Međunarodnog konkursa vina „Emozioni dal Mondo: Merlot e Cabernet Insieme” tiče, jednostavno nisam mogla da dozvolim da ne učestvuju vina iz moje zemlje, i to upravo znajući da ima mnogo kvalitetnih i cenjenih proizvođača koji svake godine uspevaju da poboljšaju kvalitet. Prikupila sam podatke svih naših vinarija, kontaktirala ih, neke i ubedila da učestvuju. Rezultati govore za sebe: svake godine je bilo po nekoliko srpskih vina koja bi osvojila zlatnu medalju. Nadam se da će ih biti sve više. 

Donedavno su uvek pobeđivali isti učesnici, koji se ovde nadmeću od skoro samog početka, Podrum Radovanović i Vinarija Aleksandrović, kojima moram zahvaliti na istrajnosti i poverenju. Istina, bio je tu i Mačkov Podrum, ali u poslednjoj ediciji pojavili su se među osvojenim zlatom i Podrum Aleksić i Temet. Znači, čak četiri srpske vinarije su osvojile svih osam zlatnih medalja, ubedljivo najviše posle Italije, a ravnopravno sa Hrvatskom. 

bergamo detalj

Koliko shvatamo ocenjuju se samo merlo i kaberne sovinjon. Zašto ne i izuzetne italijanske crvene autohtone sorte?
- Borba za osvajanje italijanskog ali i svetskog tržišta veoma je teška i zahteva mnogo ulaganja i truda. Consorzio je zapravo i došao na ideju da organizuje ovakvu vrstu međunarodnog takmičenja kako bi prvenstveno promovisao jedno od svojih vina, Valcalepio Rosso DOC, koje se proizvodi kupažom sorti merlo i kaberne sovinjon. Svake godine oko 65 enologa, enotehničara i novinara iz Italije i čitavog sveta dolazi u Bergamo da učestvuje u trodnevnom programu koji Consorzio Tutela Valcalepio priprema za svoje goste. Tu je naravno glavni događaj degustacija i ocenjivanje vina (po pravilima OIV većina sudija mora biti iz inostranstva). Na poslednjem konkursu anonimno su degustirani uzorci vina iz ukupno 20 zemalja. 

Ali to nije samo ocenjivanje vina? 
- Organizuju se obilasci obližnjih jezera, starih srednjevekovnih zamkova i ostalih znamenitosti koje pruža okolina Bergama. Poslednjeg dana programa je simpozijum koji okuplja stručnjake iz sveta vina i poljoprivrede gde su predavači uglavnom iz inostranstva, a onda sledi organizovana degustacija pobedničkih vina kojoj mogu prisustvovati svi zaljubljenici u vina. To je jedinstven momenat degustiranja i upoređivanja vina iz kupaže merlo i kaberne sovinjon iz najrazličitijih zemalja, koja se najčešće ne mogu naći na italijanskom tržištu. Ovo je odličan vid marketinga srpskih vina, jer će svaki od sudija ili gostiju biti zaiteresovan da isproba vino iz zemlje u kojoj možda nikada nije bio i napisaće neki članak o tome. A onda možda poseti tu zemlju jednog dana da produbi svoje upoznavanje sa teroarom koji mu se  dopao.

suzana zivic nTo je možda značajnije od same zlatne medalje?
- Svake godine na poznatom prolećnom sajmu vina Vinitaly u Veroni, jednom od najvećih u svetu, Consorzio Tutela Valcalepio na svom pozamašnom štandu organizuje i prostor „Emozioni dal Mondo: Merlot e Cabernet Insieme”, rezervisan za degustaciju pobedničkh vina iz poslednje edicije. Na taj način se još jednom široj publici i poznavaocima prezentuju najbolja vina iz najrazličitijih zemalja koja se obično ne mogu kupiti u Italiji. Na našem veb sajtu pritom pokušavamo da pružimo sve najnovije informacije u vezi događaja vezanih za konkurs i degustacije

Uz medalje postoje  nagrade publike i vinskih novinara,  donose li one nešto posebno nagrađenima i ima li uopšte srpskih vina u prodaji u Italiji?
- Pored zlatne i srebrne medalje koju dodeljuju enolozi i enotehničari (po pravilima samo 30% od ukupnog broja učesnika može osvojiti medalju), postoje još i nagrada novinara koja se dodeljuje samo jednom vinu sa najvećim brojem osvojenih poena za zlatnu medalju, za svaku naciju, a tu nagradu dodeljuje komisija sačinjena isključivo od novinara, vrsnih poznavalaca vina. Pre nekoliko godina uvedena je i nagrada potrošača, koju dodeljuju sudije koje nisu poznavaoci vina, ali ga kupuju i konzumiraju. Ta komisija je upravo uvedena kako bi se utvrdio ukus šire publike, jer se ukus potrošača često ne podudara s ukusom poznavalaca. Inače, srpskih vina skoro da i nema u prodaji na italijanskom tržištu. Međutim, nadajmo se da će se ta situacija uskoro promeniti. Od inostranih vina monopol drže francuska vina, mada su dosta cenjena i ona iz Izraela i Južne Amerike. Nije lako pronaći prave kanale za distribuciju na tržištu koje teško prihvata novitete bez dobrog (i veoma skupog) marketinga. 

Vaše mišljenje o srpskim vinima?
- Tokom gotovo deset godina imali smo prilike da predstavimo stručnjacima izvrsna srpska vina i mogu da kažem da su uvek pohvaljivana i to sa čuđenjem, jer ti ljudi nemaju mnogo mogućnosti da ova vina probaju i bolje upoznaju. Lično, primećujem neverovatan porast u kvalitetu srpskih vina, koja ni u čemu ne mogu pozavideti vrhunskim svetskim vinima. Iako kod nas možda klima nije tako povoljna kao u Mediteranskim zemljama, srpske vinarije uspevaju da nađu način da ostvare najpovoljnije karakteristike vina i time daju jedinstven pečat kvaliteta sa srpskim amblemom. 

nazad na vrh