Casanova di Neri: Najbolja vinarija sveta

Casanova di Neri: Najbolja vinarija sveta

Ako kažete da je Casanova di Neri danas najboja vinarija na svetu, rizikujete da ispadenete barem malo arogantni. Jer, vinarije baš i nije moguće precizno poređati po kvalitetu. Ali, ako pred sobom imate vinariju koja od najuvaženijih svetskih vinskih eksperata redovno dobija najviše ocene za sva svoja vina (uz nekoliko izuzetaka svaka od njihovih sedam etiketa dobila je u poslednjih 20 godina ocene veće od 90 poena!) te uz to svako malo neko njihovo vino zaradi maksimalnih 100 poena, onda tu tvrdnju o najboljoj vinariji sveta i nije preterano teško braniti, zar ne?

Casanova di neri 01 panorama

Još ako vam se posreći da vas lično Đakomo Neri (Giacomo Neri) primi u svojoj vinariji i za stolom krene (pokazna) priča o njegovim vinima, kako i gde nastaju, o porodici i tradiciji, o finesama koje vinski prestiž znače, priznanjima iz sveta, onim najznačajnijim, kojih je pregršt...

Toskana je mitska zemlja italijanskih vina, a Montalćino, u blizini Sijene, mitski region za sortu sanđoveze, koju u tom kraju od davnina zovu brunelo i koji je u veliki pohod ka svetskom vinskom vrhu krenuo upravo odavde.

Casanova di neri 09Đakomo Neri preuzeo je vinariju od oca 1991. godine

- Ima dobrih vina svuda, ali ne dobiju sva istu pažnju. Moj brunelo je samo jedan mogući izraz sanđovezea, sorte koja u Montalćinu daje posebno impresivne rezultate – kaže Đakomo, čija su vina u poslednjih deset godina čak pet puta dobila maksimalnih sto poena, nešto čime ne može da se pohvali ni jedan vinaru na svetu u ovom milenijumu!

brunello di montalcino tenuta nuova 2010 casanova di neri
Novu „stotku“ za brunelo Casanova di Neri zaradila je Tenuta Nuova 2010

Parkerova i ostale „stotke”

Poslednje veliko priznanje za Casanova di Neri stiglo je februara 2015. godine, kada je Tenuta Nuova 2010 Brunello di Montalcino dobila maksimalnih 100 poena od Roberta Parkera, najuticajnijeg vinskog kritičara na svetu. U obrazloženju, Parker kaže da „ako postoji nešto što je Đakomo Neri usavršio, onda je to berba u optimalnom trenutku. On poznaje svoje vinograde i svoja vina bolje od većine drugih vinara i to se vidi”.

Casanova di neri antrf 2

Istovremeno, Luka Gardini (Luca Gardini), jedan od najuticajnijih italijanskih vinskih stručnjaka i svojevremeno najbolji somelijer sveta, istom tom vinu dodelio je 99 od maksimalnih 100 poena, a identičan broj poena dao mu je i američki ekspert Džejms Sakling (James Suckling).

Casanova di neri antrf2b

Ugledni Wine Spectator proglasio je 2006. godine Casanova di Neri za vinariju godine, dodelivši usput njihovom Cerretalto 2001 Brunello di Montalcino maksimalnih 100 poena i naziv najboljeg vina godine, a „stotke“ je Cerretalto poneo i za berbe 2006 (Džejms Sakling) i 2007 (Wine Enthusiast). Konačno, Brunello Tenuta Nuova 2001 je na osnovu glasanja osam miliona korisnika aplikacije Vivino App prošle godine uvršteno među 10 najboljih vina na svetu!

Malo li je...

Kako mu to polazi za rukom?

- Naša filozofija okrenuta je prvenstveno radu u vinogradu, nastojanjima da izvučemo maksimum iz teroara i vremenskih uslova, a zatim i posebnoj pažnji koje grožđe dobija tokom prerade. Tu leži tajna našeg uspeha, veoma jednostavno! Vino je za mene priča o karakteru zemljišta s kojeg nastaje, a zadatak vinara je da taj karakter prepozna i ispoštuje – objašnjava Đakomo, koji je na čelu vinarije od 1991. godine.

Casanova di neri 06

Vinariju je, inače, osnovao 1971. godine njegov otac Đovani (Giovanni), kupivši veliko imanje u okolini Montalćina. Dvadeset godina kasnije, nakon očeve smrti, posao je preuzeo Đakomo. Od prvobitnih 12 hektara, Casanova di Neri danas poseduje 63 hektara pod lozom. Kada smo već kod vinograda u okolini Montalćina, valja napomenuti da je cena hektara zemlje tu danas oko pola miliona evra, ali i da vinogradi Casanova di Neri, zbog jedinstvenosti teroara i popularnosti brenda, vrede višestruko, odnosno, kako u vinariji kažu – nemaju cenu!

Casanova di neri 07

Uprkos silnim milionima u vrednosti imanja, vinarije i brenda Casanova di Neri, što vas može navesti na pomisao da vlasnika zamislite u velelepnoj vili s brojnim sobama i bazenom, Đakomo živi s porodiciom u nevelikoj kamenoj kući uz vinariju, smeštenoj najvećim delom ispod zemlje, tako da je gotovo nevidljiva u pejsažu. Sve unaokolo odiše tradicijom, bez i najmanje naznake razmetljivosti. Kamena zgrada s nekoliko manjih pridruženih ujedno je i njegov dom i prostor za prijem gostiju, degustaciona sala, tu je i mali wine shop, kancelarija... Nekih desetak metara dalje, u kući ne većoj od stotinak kvadrata, živi njegova majka. Porodična vinarija u pravom smislu reči.

Casanova di neri 10 sinĐakomov sin Đovani (desno) radi mnoge poslove u vinariji

I njegov najstariji sin, koji je poneo dedino ime Đovani, radi tu, ali ne kao direktor, menadžer ili nekakav marketing ekspert, već u neposrednoj proizvodnji. Zatekli smo ga dok je s još nekolicinom radnika pakovao Tenuta Nuova 2010 za kanadsko tržište, vino koje je najuticajniji svetski vinski kritičar Robert Parker, nedavno ocenio s maksimalnih 100 poena, a izuzetno velikodušni u hvalospevima ovom brunelu bili su i ostali najpopznatiji italijanski i svetski vinski kritičari (vidi anterfile: Parkerova i ostale „stotke”).

Casanova di neri 08Za stolom u degustacionoj sali, Đakomo počinje priču o porodici Neri i viziji koju je njegov otac imao kada je kupio ovo imanje.

- Želeo je da uzgoji vinograd u kojem će imati grožđe koje bi na tipičan način predstavilo vina ovog kraja. Bio je to Brunello di Montalcino, naša poznata „bela etiketa”. Prvu berbu imali smo 1978. godine i mogu da kažem da i danas pravimo to vino na potpuno isti način kao i tada, u velikim buradima od slavonskog hrasta, na tradicionalan način, ne zato što želim da se držim tradicije, već zato što verujem da je to vino savršeno upravo ovakvo kakvo jeste – objašnjava Đakomo dok u čaš vrtimo berbu iz 2010. godine.

Izrazito elegantno, duga završnica, dobre kiseline... Sve ono što očekujete od vrhunskog brunela. Nije to neko izuzetno snažno, niti bogato vino, ali ima jasan karakter, prepoznatljivu elegantnu crtu vina s etiketom Casanova di Neri, ideju o sanđovezeu iz Montalćina... 

Ako je „bela etiketa“ bila očevo zaveštanje, Tenuta Nuova je Đakomovo čedo.

- Vino iz tog vinograda, čiji naziv znači „Novo imanje“, predstavlja moju viziju brunela iz Montalćina. Još dok sam bio klinac, za mene je taj komad zemlje na kojem je danas vinograd bio magično mesto. Sastav zemljišta, pozicija, mediteransko rastinje svuda unaokolo, sve je bilo idealno za proizvodnju sanđovezea u skladu s idejom kakvu sam imao. 

Casanova di neri 05Borjana Bošnjak zadužena je da javnosti predstavlja vina i filozofiju vinarije 

Greške nema. Vino iz ovog vinograda poseduje mediteransku toplinu koja ga već na nosu odvaja od „bele etikete“. Možeš da ga voliš ili ne, ali Tenuta Nuova je brunelo kome ne manjka individualnost. Vino je snažnije i ekstraktnije od „bele etikete“, ista elegancija ali punije... Buke je intenzivniji, u ustima opsežniji... Kao nacrtano da pobeđuje na ocenjivanjima!

- Prva berba bila je 1993. godine i mislim da je svaka sledeća, kako vinograd postaje stariji, bolja od prethodne – tvrdi Đakomo, dok njuškamo & pijuckamo nektar iz tog vinograda s oznakom berbe 2008. 

Passione Italiana

Daniejle Muci (Daniele Mucci) dugogodišnji je Đakomov prijatelj i saradnik, koji vinograde u okolini Montalćina poznaje kao svoj džep. Dok vam pokazuje zasade imate utisak da svaki čokot poznaje u dušu. Ne bi čudilo i da je svakom nadenuo ime!
Za razliku od Đakoma, koji će se ograditi i na sam pomen da je njegova vinarija danas jedna od najboljih u svetu, Danijele bez mnogo okolišanja kaže da trenutno ne vidi ni jednu koja bi s više prava mogla to da kaže!

Casanova di neri antrf 1Danijele Muci vodi računa o vinogradima Casanova di Neri

Inače, ovaj beskrajno šarmantni i elokventni agronom već nekoliko godina, zajedno sa Borjanom Bošnjak, diplomiranim somelijerom italijanskog udruženja AIS, koja u Casanova di Neri radi kao PR menadžer, suvlasnik je firme Passione Italiana, ekskluzivnog uvoznika ovih vanserijskih vina u Srbiji.

Različite geografske pozicije i sastav zemljišta u vinogradima omogućile su da Casanova di Neri praktično ima na tržištu tri različita velika vina od iste sorte, sa istog područja ali iz tri različita vinograda! Uz pomenute Brunello di Montalcino i Tenuta Nuova, treći biser u njihov vinskoj kruni je legendarni Cerretalto, koji je poput Tenuta Nuova takođe nekoliko puta dobijao maksimalne ocene najpoznatijih vinskih stručnjaka.

Casanova di neri 01

- Cerretalto je Cerretalto – počinje priču o ovom vinu Đakomo, dok se u čaše preliva ova dargocena tečnost iz berbe 2008, spakovane u ukupno svega 9.868 boca! – To je čudan vinograd, mala parcela istočno od Montalćina, oko pet hektara, priodni amfiteatar u čijem zemljištu ima mnogo minerala, posebno gvožđa i magnezijuma. U vinogrdu Cerretalto grožđe sazreva tri do četiri nedelje kasnije u odnosu na Tenutu Nuovu, koji je mnogo topliji vinograd, tako da berba ponekad bude i sredinom oktobra! Zato često kažem da je Cerretalto više Cerretalto nego brunelo! OK, to je sanđoveze, ali na svoju ruku... To je vino sa veoma dugim životom i ako sada probate Cerretalto star 25 ili 30 godina, videćete da je to još uvek mlado vino!

Kaberne ala brunelo & mlađa braća

Iako je brunelo apsolutni prioritet, Casanova di Neri ima na tržištu i jedan izuzetan kaberne Pietradonice, koji se uzgaja u bivšem rudniku oniksa i praktično redovno dobija ocene iznad 94 poena! Ovo vino je na izvestan način eksperiment Đakoma Nerija, želja da se pokaže kako jedna internacionalna sorta može da se „skuva” u prepoznatljivom stilu Casanova di Neri, da nalikuje brunelu!

Casanova di neri antrfile 3

Konačno, uz tri single vineyard brunela – Brunello di Montalcino, Tenuta Nuova i Cerretalto – u vinariji proizvode još i Rosso di Montalcino, mladi brunelo odležao između 12 i 15 meseci u buretu, te od nedavno IrRosso, blend sanđovezea s malo kolorina, i Ib Bianco, fifit-fifti kupažu vermentina i greketa.

Prva berba u tom vinogradu bila je 1981. godine i od tada vina s etiketom Cerretalo prave se samo u dobrim godinama. Ako postoji sanđoveze oko kojeg se s razlogom ispreplela mistična aura, onda je to baš ovo vino. Opipljiv dokaz kako teroar može da se odupre svim klasifikacijama sorte, vino u kojem su prepoznatljivi tonovi sanđovezea ispresecani grafitnim slojevima mineralnosti, utopljeni u osvežavajućim kiselinama i zaokruženi suptilnim taninima, sa završnicom u ustima koja ponekad traje čitav život. Jer, to je vino koje se ne zaboravlja lako!

Baš kao ni priča o jednoj od najcenjenijih vinarija u svetu danas, gde je vizija brunela iz Montaćina u poslednjim decenijama stasala na tradiciji interpretiranoj na inovativan i originalan način u jedinstveni stil vina Casanova di Neri!

Casanova di neri montalcino

Prva DOCG oznaka u Italiji

Montalćino je srednjovekovni gradić u srcu toskanske vinske regije. Upravo njihov Brunello di Montalcino postao je 1980. godine prvo italijansko DOCG vino sa zaštićenim i garantovanim geografskim poreklom. Danas u okolini postoji čak oko 250 vinarija u kojima se proizvode neka od najpoznatijih i najskupljih vina u svetu.

Foto: Ivana Čutura & arhiva

nazad na vrh