Wine Me Up: Kad se sve lepo složi

Nenad Kotur, organizator manifestacije WineMeUp Nenad Kotur, organizator manifestacije WineMeUp

Oko 50 vinarija od Tikveša do Triglava se uz neki lepi, raspoloženi, kulturan svet, sjatilo na vinski festival Wine Me Up 2024. Ispred i unutar podužeg hola Teniskog centra u Banja Luci, perfektan događaj za sigurno više od 600 ljudi dodatno su ukrasili mračni oblaci, munje, udari vetra, ali i prelepa duga, a potom i gotovo pun mesec na nekadašnji Dan mladosti, 25. maj.

Prevaziđena su sva očekivanja, iskreno je uzbuđen organizator manifestacije Nenad Kotur i njen osnivač 2017. godine od kada WMU (Wine Me Up) krstari raznim lokacijama uz sjajna izdanja u vinariji Jungić na Markovcu.

WineMeUp 332

- Prelepa je vinarija, ambijent, organizacija, vinogradi. I nije problem doći do Jungića ali vratiti se posle svih ispijenih vina petnaestak kilometara do grada, ipak je iznudilo drugo rešenje. Kada smo na kraju prošlog susreta najavili da se WMU seli u Banja Luku nastalo je oduševljenje i sad vidim, nismo pogrešili – kaže Kotur.

50 vinarija nije malo za jedan hol ali brojni stolovi ispred ulaza, slobodna komunikacija in/out, mogućnost da se za trenutak sa čašom izmestite iz sajamske u salonsku atmosferu visokih stolova i svežeg čistog vazduha, pa i popušite cigaretu bez da drugima remetite uživanje u sjajnom izboru vina, pokazalo se kao dobitna kombinacija. Pogotovo kada čitavu sliku uokvire prelepe devojke u izabranoj toaleti a što je još važnije, ozbiljno slobodne da probaju i analiziraju čak i ona vina koja zahtevaju više od prvog udara voća i cveća na nosu.

WineMeUp 405

Do sada najveći broj izlagača, najširi regionalni dijapazon ali i onaj od biodinamičkih do dugo maceriranih vina. Pet nat, brojni penušavci, uglavnom region uz nešto malo Italije i Francuske.

Jeste, tamjanika je i u Banja Luci nešto što svi sa radošću potražuju, ali upravo je šarolikost stilova u ponudi nešto što je kvalitativno izdvojilo WMU. Osetili su to i vinari pa je Bane Anđelić (Plavinci) iz Srbije doneo organski pet nat Good Dog Bruno za kojim tamo vlada pomama, jer ga nema. Samo za ovu priliku isflaširao je dvadesetak boca berbe 2023 sa mnogo voćne i cvetne slasti i dosta mehurića.

WineMeUp 017

Fantastika za mesec jun kad će na tržište. A ovde publike očito da ima. I dok je sa regent sortom takođe bio originalan, daleko na kraju hodnika diplomirani enolog Željko Ćosić predstavio je vinariju Galla koja iznenađuje vinima od rezistentnih loza. Broner je dao odlično vino lepih kiselina i visokog ekstrakta a muskaris čak 15% alkohola koji u bogatom vinu jako duge završnice uopšte nije napadan.

- Bili smo na brojnim manifestacijama i reakcije su svuda odlične – potvrđuje Željko.

WineMeUp 086

Uzgajaju i rade još merlo, zanimljiv roze od sorti prior i kaberne cortis kao i ranjski rizling što je sve ideja vlasnika vinarije u podrumu hotela Grand u Banjaluci. Vinogradi, 7.500 čokota na dva hektara posađeni su 2016. godine u Barlovcima kraj Banja Luke.

Na suprotnom kraju hodnika novitete je prikazala vinarija Imperator sa vinogradima u Erdeviku. Redizajnirane etikete privukle su pažnju, Max 2021 sa oznakom Demeter, kao bivša organski sertifikovana crvena kupaža Maximianvs, izvrsna je polazna tačka da se „neverne Tome“ uvere kako zapravo nema „organskog“ i „neorganskog“ kvaliteta. Dobro vino je dobro vino.

WineMeUp 004

Očito da vina iz Erdevika, bilo da su iz istoimenog podruma koji se „ponovio“ berbom 2023 i etiketama Bela Novela i Rose, ili garažne vinarije Chichateau, imaju puno prijatelja. To se isto može reći i za druge prisutne fruškogorske vinarije. Deurić je premijerno doneo Gorsku Tamjaniku, Quet (Fruškogorski Vinogradi) sjajan Grašac ali i baznu liniju Fruškać sada pakovan u buteljku sa plutanim čepom. Naravno, grašac Vinčić, bilo u barik, amfora ili inoks (Best of Show Decanter) izdanju, bio među vodećim zvezdama manifestacije.

WineMeUp 206

Slično se može reći za premijere Belo Brdo, vina Marselan i Alma Mons iz berbe 2020, te Sauvignon Blanc i Rose od merloa iz godine 2023, odnedavno prisutna na BiH tržištu posredstvom Koturove uvozne i distributivne firme Next. Iznenađenje je izazvala i BT vinarija iz Beške marselanom koji je do sad osvojio već dva zlata na Decanter WWA nadmetanju a pažnju su privukle i etikete Atelje vina Šapat, posebno Atila i Bianca.

Vina iz Srbije predstavljaju većinu na ovom tržištu pa je tako bilo i na WMU. Smederevka  vinarije Janko najavila je vrelo leto i „lek“ za te visoke temperature dok su crvena vina bila još jedna prilika da se probaju čuvene, nagrađivane etikete.

WineMeUp 249

Iz Šumadije je Arsenijević plenio svežim sovinjonom i šardoneom, dok se atraktivna šarena etiketa rozea pa i njegova struktura divno komponovala sa laganim, lepršavim i blistavim elegantnim odevnim predmetima cvetnih dezena na većem broju ljubiteljki vina.

Mušku populaciju oduševio je njegov vrhunski šumadijski merlo, baš kakav je i na štandu vinarije Stari Hrast, dok posetioci kao ljute osice sa čašama u ruci obleću oko stolova vinarija Eden i Matijašević, koja nudi svetski nagrađivana vina. Smederevka Belina i prokupac su svakako hit ali i premijerno doneseni džin Twin Tigers čije se divne cvetne note teško zaboravljaju.

WineMeUp 248

Vinarija Legat 1903 traži svoje mesto na ovom tržištu a tu su jedan do drugog štandovi vinarija Doja i Despotika, koja je ovde donela jednu od tri razna stila Morave, onu klasičnu iz tanka. Ali zato probamo sjajnu izvedbu ove sorte, Morava Cuvee 2022 vinarije Dalmati iz Banjaluke. Vino skladno i potentno, bogato i orašasto u završnici kao da je odležalo u drvetu. Da morava ima potencijal na banjalučkom tržištu odavno je dokazala i vinarija Crveni Brijeg čija vina uvek lepo iznenade.

WineMeUp 027
Vinarija Jungić je uz poštovanje duhovne kulture dala i veliki doprinos razvoju WMU, Srđan Zrlić, otac Platon (Bukovo) i Željko Jungić

A posebnu pažnju privukle su vinarije Matalj i Vinarija manastira Bukovo iz Negotinske Krajine koje su nedavno imale veliku štetu od oluje ali su na ovom tržištu dobro poznate što je očito prema interesovanju. Potpuno redizajnirana etiketa Dušica osvežavajući je detalj na rasnom Matalj rozeu, dok su crvena vina manastira Bukovo ono što publika apsolutno potražuje.

Očigledno dobar prijem imaju i penušava vina kojih je lep izbor predstavljen, bilo da su iz čuvenih slovenačkih Brda, ili iz BiH. Kod vinarije Fazan čiji je vlasnik Francuz, smo uz penušavac i bela vina probali Salsu, simpatičnu kupažu sorti pino noar, syrah i frankovke kao lagano crveno vino za leto. Jako lep penušavac vinarije Pajić iz Brčkog predstavila je autor, teholog Bojana Jovičević.

WineMeUp 269

Sa osam hektara proizvedu godišnje oko 50.000 buteljki a osim tradicionalnog, rade penušavac i šarmat metodom. Kvalitet je neupitan kao kod vina od šardonea, tamjanike, sovinjona dok barikirani merlo, posle dve godine u hrastu već nosi zlatnu medalju iz Beča (AWC). Bojana najavljuje i kaberne sovinjon koji će uskoro na tržište.

Crnu Goru su predsatavile naravno Plantaže i mala vinarija Milović, Hercegovinu Andrija.

WineMeUp 393

Prepoznatljive velike boce rozea mame na štand Saint Hills čija vina, uz ona široke i prepoznatljive palete Feravino, zaokružuju ponudu dve vinske regije Hrvatske. No tu je i ekstra zanimljiv štand vinarije Deklić iz Vižinade koji se prazni velikom brzinom, verovatno zato što malvazije nema previše u izboru. Nama se dopao jako dobar, sočni desertni Muskat žuti.

Za slast se pobrinula i vinarija Markota premijernim vinom od sorte muskat ruža sa 34 gr/l zaostalog šećera kao podsećanje na „cestu ruža“, koja povezuje cveće i lozu, objašnjava Frano Markota. Ipak, posebno iznenađenje predstavlja mlada vinarija Podrum Mladina, zamaman vinogradarsko-vinski projekat na Plešivici odakle dolazi svežina i ozbiljnost sovinjon blana linije Erdoro.

WineMeUp 130

U priči od Triglava do Đevđelije predstavljeno je verovatno preko 80% proizvodnje S. Makedonije kroz samo dve, praktično najveće tamošnje vinarije, Imako i Tikveš. I dok ova prva dokazuje da nije samo proizvođač 10 miliona litara nalivnog vina već nešto mnogo više, Tikveš je linijom Luda Mara zaludeo publiku a nova etiketa temjanike Barovo 2022 sa velike nadmorske visine dubinskom svežinom pojasnila je razliku od inače odlične klasične Temjanike.

Slovenija je opet imala brojne zanimljive predstavnike dokazujući daleku prevagu kvaliteta nad kvantiteom hektara i proizvodnje. Na krajnjem zapadu Goriških brda nalazi se 15 hektara porodičnih vinograda vinarije Nebo vlasnika Mihe Berusa. Ovaj mladić uzgaja 75.000 loza rebule, tokaja, merloa, malvazije, kaberne frana, a nas je oduševio penušavac od rebule, mirni Tokaj 2022, dok je roze od merloa i črne rebule originalan.

WineMeUp 325

Novitet Leptir 2022 iz vinarije Sanctum Marka Podkubovšeka kao da je bio zaštitini znak ovog festivala na kome je sve radosno lepršalo. Kuve je nastao zasebnom spontanom fermentacijom i maceracijom šardonea i belog pinoa po mesec dana u francuskom, te sivog pinoa dve nedelje u slavonskom hrastu. Dobijeno je ćilibarno vino osetnih tanina.

I ovde je penušavi pet nat od pino noara pravi hit, dok se ozbiljni poznavaoci odmah „zalepe“ uz dekantirani Prestige Chardonnay 2020. Razlika između Classic i ovog šardonea je što se za Prestige odabiraju određena burad Fransoa Frere, a sve drugo je klasika, objašnjava Dejan Tomić.

WineMeUp 056
Luka Bogdanović uvoznik vina u CG i Andrej Kristančič (Rong)

Nemoguće je pomenuti baš svakog izlagača ali Andrej Kristančić, sin vlasnika vinarije Rong ima ozbiljnu istoriju iza svojih vina. Otac je priču začeo 1993. godine a danas nude svežu klasičnu liniju, ali i premijum Selectus koju je sa bratom začeo 2009. godine želeći da pokažu izbor najboljeg iz vinograda.

I dok crvena vina iz klasične linije maceriraju 30 dana, kupaža kaberne sovinjona, frana i merloa, Selectus iz berbe 2018. godine to čini tri puta duže. Rade i kombinacije gde u belom vinu rebule 15% macerira u amfori što daje završni finiš.

WineMeUp 327

A završni finiš vrhunske zabave na WMU nakon svih olujnih udara, sudara čaša pri nazdravljanju, stotina otvorenih i ispražnjenih boca pokušali smo da damo kroz izjave.

- Bilo je jako lepo i kulturno do pred kraj – smeje se Milena Kotur, supruga osnivača manifestacije dok trči prema didžeju koji odličan set pušta veoma glasno na zahtev razigrane publike. – Bilo je smanjeno ali stalno neko ima neke želje i ponovo ćemo stišati, ali u globalu, super je!

WineMeUp 290
Jeste malo bučno ali je super, Milena Kotur

- Super je. Publika divna, savršeno raspoložena ali odmerena. Ovde ljudi jednostavno vole da izađu i pokažu se u najboljem svetlu, fantastična ekipa – potvrđuje Nenad Kotur, čovek koji je praktično vinsku kulturu doveo u Banja Luku.

Ideja WMU da se napravi opušteniji, neformalniji događaj uz muziku i druženje pošto u Banjaluci već postoji jedan ozbiljan sajamski tip manifestacije, začeta je u septembru 2017. godine.

WineMeUp 144

 - Priča je prevazišla sva očekivanja i suštinski raste iz godine u godinu. Ljudi su željni, došli su u velikom broju iako je reklame bukvalno bilo nula. Samo na dve društvene mreže, a onda se ideja raširila od usta do usta, što bi neko rekao „na organski način“. Naredno izdanje ponovo radimo u gradu, negde pod krovom jer proleće je poprilična kocka sa vremenom – objašnjava Kotur koji je firmu Next osnovao pre mnogo godina.

To je sada ozbiljan vinski centar koji se bavi uvozom i distribucijom vina širom BiH a poseduje Wine room u centru grada kraj hotela Bosna, zapravo vinski shop nastao za prodaju vina u doba korone kad su restorani bili zatvoreni.

WineMeUp-350.jpg

Uz njega je i degustaciona sala za 15-ak ljudi gde se održavaju degustacije, prezentacije, promocije. Wine Servis nudi opremu za sve vrste vinskih događanja, a Webshop je internet prodavnica vina sa adresom wineroom.ba. Dobro je pozicioniran tokom tri godine dok se upravo razvija i specifičan sajt dostavavina.ba.

-  Sajt je namenjen ljudima van Banja Luke koji bi da kupe neko dobro vino čega zaista nema u manjim gradovima u BiH. Next takođe organizuje i vinski festival WMU u Gradišci.

WineMeUp-443.jpg

Inače, priča o nastanku Nexta divno oslikava razvoj vinske kulture u Banja Luci.

- Krenulo je uvozom kafe i piva a onda sam upoznao Ramazi Inaišvilija (Erdevik/Chichateau). Družimo se već osam godina i na neki način Next raste zajedno sa Erdevikom. Njima je bio prvi izvoz, nama prvi uvoz. Posao je krenuo da se razvija, online prodaja takođe, stigao je Chichateau pa i druge vinarije. Srpske vinarije čine oko 40% vina na tržištu a ja uz pomenute uvozim Tri Oraha, Eden, Janko, Matalj, Manastir Bukovo, Matijašević. Sad i Belo Brdo kao i neke rakije počevši od Gorde i Smuka. Paralelno su se razvijali uvoz, distribucija, wine shop, festival, degustaciona sala.

WineMeUp-415.jpg

Može li se od prodaje vina živeti u Banja Luci pitamo ga?

- Najviše se prodaju srpska vina što je i bila tema pogotovo u početku kada Banja Luka, osim za par vodećih srpskih vinarija, zapravo nije bila spremna. Uz pomoć Erdevika rekli smo hajde da probamo i došli do toga da je tu već oko 40 srpskih vinarija. Tržište je u ovom trenutku malo prezasićeno mada je i to OK. Bio sam u ugostiteljstvu, imao par lokala i iz toga izašao prošle godine. Tek sad vidim gde sam grešio, gubio fokus, gde nisam radio kako treba, pa prepakujem sve što je išlo kilavo. I ako se dobro fokusirate na tržište, prezentaciju, promociju, to što više ne držim kafiće zapravo jeste dokaz da se može živeti od vina u Banja Luci.

Slučajno ili namerno?

WMU je održan baš 25. maja, slučajno ili namerno?

- I jeste i nije – smeje se Kotur - ali uvek je poslednja subota u maju. Znači, nije namerno ali mladost je došla. Festival i gađa mlađu populaciju koja ranije nije bila vinska, jednostavno su za publiku u Banja Luci vinske manifestacije podrazumevane kao nešto za distributere, uvoznike, restoratere. Ljude iz posla, pa je publika bukvalno bežala smatrajući da se ne razume dovoljno u vino. Kako bi mladi ušli, postali deo vinske priče, bitno mi je bilo da napravim događaj za raju, za one koji su se ranije stideli vinskog neznanja. Ispostavilo se da je pogođena tema.

Foto: Boban Vidović

nazad na vrh