Inostrani novinari otkrivaju vina Srbije

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Inostrani novinari otkrivaju vina Srbije

Grupa vinskih novinara i eksperata iz Evropske unije, Rusije, Velike Britanije i SAD nalazi se od 25. do 29. maja u petodnevnom obilasku srpskih vinarija i vinogorja. Ovo je prvi put da jedna ovakva novinarska ekspedicija kreće u neposredno upoznavanje sa vinima Srbije.

Vinarstvo u Srbiji je u velikom usponu, ali istovremeno srpska vina malo su poznata izvan granica Srbije. S tim na umu, organizacija Wine Jam iz Beograda u saradnji sa holandskim vinskim novinarom i publicistom Polom Balkeom organizovala je ovakvu promociju vinskih potencijala Srbije. Ukupno sedam novinara iz ove vinske ekspedicije upoznalo se prvog dana u Beogradu, u hotelu Radisson Blu s vinima Negotinske krajine, da bi potom krenulo u obilazak vinarija Fruške gore, Šumadije i Župe.

wine jam vinski novinari 2Inostrane novinare je kroz vina Negotinske krajine vodio Nikola Mladenović, vlasnik vinarije Matalj

- Globalni vinski svet željan je otkrića, a Srbija danas ima šta da ponudi baš u tom delu. Ono što Wine Jam od nastanka promoviše jesu lokalna autentičnost i vina od autohtonih sorti. Stvar je vrlo jednostavna, svet zanima ono što oni nemaju, a mi imamo! Nažalost, često ne umemo to da prepoznamo, tako da je dobro da nas povremeno poseti neko iz inostranstva i ukaže nam na to. Vina, gastronomija i turizam predstavljaju nešto čime najlakše možemo da steknemo dobar publicitet u svetu i da profitiramo od toga. Potrebno je samo sve to lepo „upakovati“. Stara je izreka da je vino najbolji diplomata i to treba iskoristiti. Zato i nameravamo da nastavimo i razvijamo ovu praksu, jer je to najefikasniji i najjeftiniji način da se promovišemo u svetu. Vino ne poznaje granice i najbolje povezuje ljude i različite kulture – kaže Vladan Stanojlović Kika, pokretač Wine Jam koncepta.

Ovaj projekat pomogli su Turistička organizacija Srbije, hotel Radisson Blu i agencija Terra Travel, a podršku je dalo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije.

wine jam vinski novinariPrvo upoznavanje s vinima Srbije, vinski novinari u hotelu Radisson Blu

Vinska ekspedicija

U posetu srpskim vinarima došli su:

Izabela Kaminska, iskusni vinski novinar iz Varšave, koja radi za najugledniji vinski portal u Poljskoj Winicjatywa.

Ronald de Grot (Ronald de Groot), novinar iz Amsterdama koji je već 25 godina vlasnik Perswijn magazina, najvažnijeg u Holandiji.

Stiven Ronald Kvin (Stephen Ronald Quinn), Australijanac koji živi i radi u Londonu i čiji vinski blog Wine and the World prate profesionalci iz mnogih zemalja.

Valeria Trufakina, Moskovljanka koja radi za SimpleWine, vinski magazin u Rusiji koji se bavi i uvozom vina.

Roko Letijeri (Rocco Lettieri), Italijan koji piše i za pojedine švajcarske magazine.

Zigbert Johan His (Siegbert Johann Hiss) iz Ciriha, koji piše za švajcarski Vinum, najuticajniji vinski magazin na nemačkom govornom području.

Ron Vijegand (Ronn Wiegand), Amerikanac koji živi u Mađarskoj, inače prvi u svetu koji je objedinio titule Master of Wine i Master Sommelier i koji se smatra jednim od najvažnijih američkih vinskih eksperata globalno. 

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama