Vinska elita u Novom Sadu

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Vinska elita u Novom Sadu

Novi Sad je domaćin velike međunarodne vinske manifestacije Novosadski salon vina na koju uz stručnjake i vinare iz celog sveta, dolazi i Rod Smit, vinski ekspert sa titulom Master of Wine.

Osamdeset izlagača iz Srbije, Italije, Francuske, Turske, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske i drugih zemalja ponudiće svoja vina na degustaciju posetiocima prvog velikog događaja takvog tipa koji će 20. i 21. aprila pod imenom Novosadski salon vina biti održan u hotelu Park.

Najavljena je vrhunska vinska fešta koja će okupiti najvažnje aktere domaće i regionalne vinske scene, uz goste iz celog sveta. Pored vinara, biće tu i proizvođači finih sireva, maslinovih ulja i delikatesa, a posetioci će moći da prisustvuju radionicama i masterklasovima koje vode poznata domaća i internacionalna imena iz vinskog sveta.

Rod Smith
Rod Smit MW, će održati masterklas o šardoneu i porediti svetski slavna vina ove sorte vina sa onima iz Srbije

Najveća zvezda svakako je Rod Smit, nosilac titule Master of Wine, koji dolazi iz Provanse i koji će govoriti o šardoneu, najrasprostranjenijoj vinskoj sorti veoma popularnoj i u Srbiji. Gospodin Smit će publiku voditi kroz stilove šardonea iz najpoznatijih regija sveta, porediti ih sa srpskim vinima na uporednoj degustaciji. Pored njega, masterklas o retkim francuskim sortama održaće Pol Demolenor iz internacionalne organizacije Wine Mosaic, pa će ovo biti prilika da se u Srbiji probaju vina kakva nikada ranije nisu. Predavanje o vinima iz Tokaja održaće ekspert Zoltan Đerfi iz Mađarske, dok će porto i suva vina iz regije Duro predstaviti Žoao Alfonso, direktor portugalske vinarije Pocas Junior. Sprema se i veliki masterklas o grašcu koji će voditi Saša Špiranec, najpriznatiji vinski stručnjak u Hrvatskoj, zajedno sa domaćim vinskim kritičarem Igorom Lukovićem.

Raskoš srpskih tamjanika predstaviće publicista Tomislav Ivanović, dok će na panel diskusiji o izgradnji identiteta vinske regije, uz goste iz inostranstva i moderatora Zlatka Živanića, govoriti Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu i Nataša Pavlović, direktorka Turističke organizacije Vojvodine. Radionicu o čašama vodiće stručnjaci iz kompanije Riedel, a biće tu i niz drugih degustacija i prezentacija na kojima će se predstaviti vinarije, ali i predavači, novinari i somelijeri iz Srbije i regiona. Kompletan program masterklasova i radionica, sa formularom za prijavljivanje dostupan je na sajtu Novosadskog salona vina.

Novosadski salon vina koncipiran je tako da ljubiteljima vina, ugostiteljima, somelijerima i vinskim profesionalcima otvori prostor da se na najbolji način upoznaju sa aktuelnom produkcijom i ponudom na domaćem tržištu, a osim njih tu će biti domaći i strani vinski novinari, edukatori, enolozi, kao i brojni trgovci vinima.

Organizaciju Salona vina u Novom Sadu potpisuju Wine Identity inicijativa, magazin Vino & Fino, kao i Udruženje somelijera Vojvodine, ulaznice za Salon koštaju 1.000 dinara po danu, a u prodaju će biti puštene preko servisa Gigstix. Moguće ih je nabaviti i na samom ulazu u hotel Park tokom održavanja manifestacije, a detaljnije informacije mogu se dobiti putem mejla Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. , na sajtu www.salonvina.rs ili putem telefona na broj 0600501534

Upoznajte predavače

Bogat program radionica i masterklasova na u Novosadskom salonu vina dovodi pred publiku velika imena iz sveta vina. Jedan od njih je i Rod Smit, nosilac titule Master of Wine od 2006. godine. Diplomirao je na temi vina od sorte šenin blan, dok se tokom godina posebno specijalizovao za vina Francuske i Italije, kao i za porto i šeri. Rođeni Britanac, već dugi niz godina živi i radi u Provansi, gde vodi Riviera vinsku akademiju, kao i kompaniju specijalizovanu da finim vinima iz celog sveta snabdeva goste na brodovima i jahtama. Rod Smit je iskusni međunarodni vinski sudija bogatog isksutva, ali i harizmatični edukator i predavač sposoban da svaku veliku vinsku temu učini zanimljivom čak i laicima u svetu vina. Na Salonu vina u Novom Sadu, Rod Smit MW održaće masterklas na temu šardonea.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama