Žene bolje osećaju vina

Žene bolje osećaju vina

Primećujem ovih dana da je na internetu sve više nekih novih Žene i vino, Žene u vinu i sličnih udruženja. Zašto nema ni jedno Muškarci i vino udruženje? Možda zato što su oni dugo vladali ovom sferom...

Ipak, nauka je na našoj strani! Postoje mnoge teorije koje govore o tome da žene mnogo bolje osećaju i razumeju vina od muškaraca.

Kako bih se lično uverili da li tu ima nečeg više od činjenice da žene imaju razvijenija čula, organizovala sam mini degustaciju. Uz čašu domaćeg belog i uz dva prijatelja (muško i žensko), pokušala sam da, na malom uzorku, otkrijem koliko ova teorija „pije vodu”. Dala sam im po čašu vina i papir da napišu šta su osetili. Devojka je, očekivano, osim arome, opisala i gomilu drugih stvari – način na koji je vino posluženo, kako ono utiče na nju i koliko alkohola oseti u njemu.

Momak je, nakon dve čaše i deset minuta zurenja u prazan papir, izjavio da mu miriše na – vino! Došli smo nekako i do konkretnijih odgovora, osetio je on milion stvari, ali je problem bio u tome što skoro nijednu nije znao da navede. To jeste išlo u prilog teoriji, ali sam morala da znam zašto. Pogled mi privuče mint zelena haljina, tog dana kupljena, koja je stajala na vešalici na ormaru.

I ja ga upitam šta misli koje je boje haljina.
- Zelene.
- Dobro, ali koja zelena?
- Šta reče?

Mint je boja sa kojom nas već dve sezone saleću sa svih strana i čiji naziv zna svaka žena. Ali tupi pogled koji sam dobila posle ovog objašnjenja govori o tome da je za njih to ipak samo zeleno. Mi smo te koje su naučene da poznaju nijansu u svemu – boji odeće, kose... Pa i parfema postoji mnogo više za žene nego za muškarce. Da li je to do nauke ili do proste činjenice da imamo potrebu sve da zakomplikujemo, ne znam. Ali znam da svaka žena zna razliku između boje pudera i boje peska ili boje lososa i koralne. Krug boja je, kao i krug aroma, beskrajan, a žene su istrenirane da primete sve i sve da objasne do poslednjeg detalja.

Pa zašto bi inače sedele toliko dugo „na kafi”!

Tako da, iako ni u kom slučaju ne poričem važnost muškaraca u svetu vina, imam utisak da je razlog što se žene i vino dobro razumeju to što su ista kategorija – živ, promenljiv, nepredvidiv organizam, koji poznaje važnost nijanse!

nazad na vrh

Srodni tekstovi