Dva vina za četiri žene i hobotnicu

Dva vina za četiri žene i hobotnicu

Od kada sam počeo da pišem rubriku „Srpsko vino uz jelo fino“ za Vino.rs, mnogi su me kontaktirali da im dam savete koje vino da izaberu uz koju hranu. Drago mi je zbog toga, jer vidim da se vinska kultura i svest u Srbiji razvija.

Tako je moja prijateljica Radmila odlučila da joj baš ja odaberem vina i odgovarajuću hranu koju bi servirala svojim drugaricama. U pitanju su četiri prijateljice koje svake nedelje organizuju druženja na kojima svaka od njih sprema različite kulinarske đakonije. 

Radmila mi je rekla da nisu do sada posebno obraćale pažnju na vina koja su pile, pa je odlučila da to promeni i obraduje prijateljice savršenim parom hrane i vina!

Tanja--Radmila-1

Malo sam razmišljao koja bi dva vina fascinirala četiri žene. Budući da nisam znao da li vole više bela ili crvena vina, išao sam na sigurno. Odlučio sam se zato za Ergo belo 2012 vinarije Temet iz Lozovika kod Jagodine, belu kupažu šardonea i sivog pinoa, te I kao da si anđeo 2008, crvenu kupažu merloa s „mrvicom“ prokupca iz Vinarije Budimir iz Aleksandrovca. 
U odabiru jela vodio sam se informacijom koju sam dobio od Radmile, da su se sve četiri nedavno vratile s mora, pa sam se odlučio za hobotnicu ispod sača. Dok su još pod pozitivnim utiscima sa letovanja... 
Radmila nije bila oduševljena izborom jela, jer to nikada nije spremala, a izgledalo joj je prekomplikovano i zahtevno. Zato sam odlučio da je pozovem na ručak gde ću joj pokazati postupak pripreme hobotnice.

temet-budimir

Najvažnija stvar za pripremu ovog jela su da imate roštilj i dvorište, a zatim, naravno – sač i hobotnicu. Dvorište smo pronašli kod Dekija i Tamare na Detelinari, sač sam doneo ja, a na Radmili je bilo da pronađe hobotnicu. Sugerisao sam da uzme zaleđenu i očišćenu, jer je kod svežih hobotnica meso mnogo žilavije. Poslušala me je...

sac

Krenuli smo s pripremom. Radmila je naseckala krompir, šargarepu, papriku,crni luk i beli luk, u nauljenu tepsiju postavili smo hobotnicu, a preko krompir i ostale sastojke. Rekao sam Radmili da je bitno da je ne soli i odao joj malu kulinarsku tajnu – otvorio sam vina koja sam planirao uz ovo jelo, jedan od plutanih čepova ubacio u tepsiju da bi meso bilo mekše i zalio hobotnicu vinom uz dodatak ruzmarina i lovorovog lista. Tepsiju smo prekrili poklopcem sača i ostavili da se hobotnica peče  90 minuta. Za to vreme smo krenuli sa degustacijom Erga belog. Drugo vino I kao da si anđeo  sipao sam u dekanter, da se prozrači i bude spremno za kasnije. 

Radmila je ceo postupak zapisala i mislim da će sve odraditi kako treba.
Nakon 90 minuta meso hobotnice je omekšalo, a krompir dobio zlatnožutu boju, što je bio znak da je jelo gotovo.
Postavili smo sto, na tanjirima su bile pomešane prekrasne boje i mirisi mora, izgledalo je jako ukusno: sočan krompir, slatka šargarepa, karamelizovan luk i mekano meso hobotnice. 

hobotnica-jelo-1

Radmila je prvo isprobala kombinaciju rashlađenog Erga belog, čiji su povišeni alkoholi i arome hrasta bili odličan par uz meso i karamelizovan luk. Malo kasnije probala je i I kao da si anđeo, gde je voćni karakter, umereni tanini i začinska nota ovog vina idealno pratila meso, krompire i slatkoću šargarepe.
Na kraju ručka Radmila mi je rekla da  je ovo bio praznik za sva čula. S nestrpljenjem je čekala nedelju i da ovo iskustvo podeli sa prijateljicama.
Javila mi se posle nekoliko dana i rekla da je sve bilo odlično. Svi su bili zadovoljni, zahvalilla mi se i u ime drugarica. Pozvale su me da za sledeće  druženje budem njihov gost. Pa, žene, vidimo se...
Živeli!

HOBOTNICA ISPOD SAČA

Sastojci:
-2 kg hobotnice
-1 kg mladog krompira
-3 šargarepe
-2 glavice crnog luka
-4 čena belog luka
-100 ml maslinovog ulja
-200 ml belog vina
-1 grančica ruzmarina
-2 lovorova lista
- biber

Priprema:
1. Dobro smrznutu hobotnicu odledite, operite je, izvrnite joj telo, izvadite utrobu i kljun, pa ponovo dobro operite.
2. Nakon toga je premažite maslinovim uljem i stavite u dobro zagrejen i nauljen pleh za pečenje ispod sača.
Preko hobotnice stavite nasečen krompir, crni luk, šargarepu, beli luk, papriku, grančicu ruzmarina i lovorov list. Pobiberite, a so dodajte tek na kraju da ne bi jelo bilo preslano.
3. Sve podlijte belim vinom i pecite ispod sača oko 90 minuta. Kada hobotnica omekša, a krompir dobije zlatno žutu boju jelo je gotovo.

nazad na vrh

Srodni tekstovi