Da li je roze bolji ukoliko je svetliji?

Da li je roze bolji ukoliko je svetliji?

Q: Više puta sam čula u restoranima da je svetliji roze, boje lososa, kvalitetniji od onih tamnijih. Molim vas da mi odgovorite da li je to istina.
(Katarina Ranković, Banja Luka)

A: Jedna od čestih zabluda je da boja utiče na kvalitet roze vina. To je posebno postalo aktuelno poslednjih godina od kako su u trend ušli rozei svetlije boje, nijanse lososa, kako kažete.

Po pravilu, svetliji rozei tradicionalno se prave u Provansi, poznatoj u svetu po roze vinima. Nema sumnje da je upravo to jedan od faktora koji navodi ljude da zaključe kako su svetliji rozei ujedno i bolji.

rose vina 01

Ekspert za roze vina, Master of Wine Elizabet Gebi kaže da boja ima veoma malo veze s kvalitetom vina, već je odraz sorte i regije odakle dolazi.

Inače, boja roze vina najčešće zavisi od dužine kontakta kožice zrna grozda sa grožđanim sokom u procesu fermentacije. Što je taj kontakt duži, boja je intenzivnija. Naravno, boja zavisi i od vrste grožđa koje se koristi za dobijanje vina, odnosno što je kožica deblja, potencijalno je i boja naglašenija.

roze vina

Trend svetlih rozea svakako je uticao na to da pojedini vinari u nastojanju da se prilagode tržištu menjaju donekle tehnologiju tako što izbegavaju duži kontakt s kožicom ploda tokom fermentacije. To, međutim, nikako ne utiče na kvalitet vina. Štaviše, iz želje da dobiju što svetliju boju, vinari se često izlažu opasnosti da njihovi rozei imaju kraću završnicu i manje telo. U svetu postoje rozei koji su toliko bledi da u čaši gotovo nalikuju na vodu, u najboljem slučaju na lukovinu, a istovremeno imaju malo voćnih karakteristika što navodi na pomisao da se više vodilo računa o izgledu nego ukusu. A kod vina suština ipak treba da bude u ukusu i mirisu. Dakle, odgovor je – ne sudite o rozeu na osnovu boje!

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama