Srpska vina u Hrvatskoj

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Vino prelazi granice, Dario Drmac (u sredini s kariranom košuljom) Vino prelazi granice, Dario Drmac (u sredini s kariranom košuljom)

Nedavno je napravljen dogovor na osnovu kojeg će pojedina srpska vina krenuti put Hrvatske, a zatim istim kanalom dalje u Evropu i SAD. Reč je o vinima iz vinarija Erdevik, Chichateau i Budimr, koja će se tako pridružiti Vinariji Zvonko Bogdan i Tonković, čija vina već imaju uvoznike u toj državi.

Da li je na pomalo izvesna promena u odnosu prema srpskim vinima u Hrvatskoj?

- U mom odgovoru nećete naći ništa specijalno – kaže Dario Drmac, momak koji je pre šest godina pokrenuo ovu vinsku priču iz vajnbara Basement, u centru Zagreba. – Jednostavno, našli se dobri ljudi iz različitih zemalja sa sličnim interesima i sa ljubavi prema vinu pa su rekli: „Ajmo pokušati, pa da vidimo šta će ispasti!“ Mi u našem vajnbaru Basement već držimo vina vinarije Tonković, a razlog zašto smo krenuli s uvozom još tri srpske vinarije je naša online prodaja preko sajta Wine&more. Krenuli smo samo sa hrvatskim vinima jer tu smo doma, to najbolje poznajemo, ali se lagano širimo. Već imamo neka slovenačka, uskoro ćemo dodati BiH vina, a evo sada i neka iz Srbije. Istovremeno, proširili smo se i na tržište SAD, tako da će korisnik iz Amerike moći da kupi određeni broj vina preko nas, koja će mu biti dostavljena za oko pet dana u bilo koji deo SAD.

basement2Wine Bar Basement postao je stecište zagrebačke vinske scene

Inače, sajt i onlajn prodaja Wine&more nastao je na ideji da se inostranim turistima koji u velikom broju svake godine dolaze u Hrvatsku otvori mogućnost da kupe hrvatska vina i kada se vrate nazad u svoje države.

- Strani turisti dođu na Jadran, pa i u unutrašnjost Hrvatske, probaju domaća vina, kupe bocu-dve, ali kad dođu kući nemaju gde da kupe to vino. Oni uporniji kontaktiraju vinare, pokušavaju naručiti direktno od njih, ali skup je shiping, vinari puno vremena izgube na korespodenciju, tu su problemi s pakovanjem, vina se razbijaju, problemi s plaćanjem... Vinaru je to neisplativo čak i za jedan karton. Zato tu od pre dve godine na scenu stupa Wine&more.

Što se pomenutih srpskih vinarija tiče, iz Erdevika kažu da će put Hrvatske krenuti sve njihove etikete, a očekivanja se za sada svode na: „Treba probati pa ćemo videti kako će to ići“. Sličan stav imaju i u vinarijama Chichateau i Budimir.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama