Osnovne razlike kod penušavih vina

Osnovne razlike kod penušavih vina

Ima nečeg naročitog u penušavim vinima što ih razlikuje od svih ostalih vina, gotovo kao da važe za potpuno drugačiju vrstu pića. Što, uzevši u obzir njihov specifičan način proizvodnje, i nije toliko daleko od istine.

Pre svega mehurići koji penušavce čine drugačijim vinom nastaju usled ispuštanja ugljen dioksida. Zbog toga je i većina flaša s ovakvim vinima pod konstantnim pritiskom, što je razlog da su one deblje i teže, te da im je čep dodatno utvrđen koncem (kod slabije penušavih vina, poput proseka) ili žicom (kod veoma penušavih vina i šampanjaca).

bucket

Uzima se kao činjenica da u proseku čaša dobrog penušavog vina sadrži oko 15 miliona mehurića koji ne samo što vam ugodno prskaju svežinu po nepcu, nego i svaki od njih dodatno pojačava prisutne arome. Inače, prisustvo ugljen dioskida u vinu postiže se na nekoliko različitih načina. Jedan od jednostavnijih metoda, prisutan mahom kod jeftinijih vina, jeste proces karbonizacije direktnim dodavanjem ugljen dioksida u bocu. Ovakva vina su više reska na nepcima nego što su u potpunosti penušava. Zbog toga ne stvaraju veliki pritisak u boci, te im nije potreban ni naročit metod osiguravanja čepa.

Drugi metod bi bio zadržavanje ugljen dioksida u procesu fermentacije, tokom prvog vrenja u cisternama pod pritiskom. U zavisnosti od toga kada se fermentacija zaustavlja vino može sadržati rezidualne šećere, a dalje vrenje se sprečava filtriranjem, nakon čega se vino flašira pod pritiskom i zadržava prirodne slatkoće i voćne arome. Na ovakav način se pravi italijanski Asti spumante.

Pored ova dva, postoje i složeniji metodi dvostrukog vrenja, a najviše se praktikuju dva drastično različita – takozvani šarmat metod, gde se drugo vrenje odvija u tankovima, i metod sa drugim vrenjem unutar boce, poznat kao tradicionalni ili šampanjski metod. Iako kod oba načina proces započinje dodavanjem specifične mešavine šećera i kvasca zvane liqueur de tirage u suvo stono vino, prisutne su razlike u njihovim karakteristikama.

Kada je u pitanju šarmat metoda, vino pojačano šećerima i kvascem stavlja se u takozvani „tank“, odnosno čeličnu cisternu pod pritiskom. U njemu uginuli kvasci tonu na dno stvarajući talog koji daje izvesnu aromu ovakvim vinima, ali im ne menja strukturu. Nakon što odleži i po nekoliko meseci na talogu, vino se filtrira i flašira pod pritiskom. Na ovaj način se pravi popularni proseko, kod koga se primarne cvetne i voćne arome uvek dobro ističu. Kod kvalitetnog šarmat vina dobija se iskričavo piće koje odiše svežinom i čini da voćni, sortni tonovi još više odskoče na nepcu. Za razliku od penušavih vina dobijenih tradicionalnom metodom, ova šarmat imaju nešto krupnije i penastije mehuriće.

U slučaju tradicionalnog metoda, vino u koje su takođe dodati šećer i kvasac odmah se flašira, pečati i zatvara, tako da se fermentacija odvija u samoj boci. Za razliku od šarmat metoda, uginuli kvasci ovde ne samo da doprinose aromi, već i direktno utiču na teksturu vina kroz proces koji se naziva autoliza. Što duže vino odležava na talogu kvasca, to će mehurići biti finiji, pena kremastija, a arome (koje često asociraju na hleb, slatko testo, ovsenu kašu i biskvite) intenzivnije.

Nakon što odleži i po nekoliko godina, vrši se postupak poznat kao riddling – boce se postepeno okreću i naginju kako bi se sedimentirani kvasac premestio u grlić flaše. Ova naslaga kvasca se potom izbacuje zamrzavanjem i otvaranjem vina pod pritiskom. Tokom ovog dela proizvodnje mogu se dodati šećeri i alkohol u dozvoljenoj meri pa i arome, rastvoreni u dobrom vinu ili konjaku posebno ukoliko je potrebno izbalansirati kiseline koje odlikuju većinu ovih vina, a pri čemu se određuje i kakvog će stila vino biti. Ovo se strogo kontroliše i na samoj etiketi se uvek može pročitati da li je vino brut, extra dry ili demi-sec, već u zavisnosti od količine šećera.

videoblocks close up view of girls opening champagne bottle drinking champagne at the party rz8ksdofnx thumbnail full01

Šampanjac, kava i crémant spadaju među najbolja vina koja se prave na ovaj složeniji i sofisticiraniji način, a smatra se da su pino noar, šardone i menije sorte grožđa najpodobnije za ovakvu proizvodnju. U suštini, cilj je dobiti bistro vino s izraženim kiselinama i niskim nivoom alkohola kao osnovu za drugu fermentaciju.

Inače, tradicionalno spravljeni penušavci spadaju među najkompleksnija vina na svetu, s primetnim i specifičnim sekundarnim i tercirajnim aromama. Usled složenosti proizvodnje i višegodišnjeg starenja, cene su im, naravno, više nego kod penušavaca dobijenih šarmat metodom.

Izaberite penušavac koji vam odgovara

Ukoliko volite voćne, sortne arome i živahnu penušavost, vina spravljena šarmat metodom pravi su izbor za vas. Odlična su kao aperitivi, jednostavna i vrlo osvežavajuća. Osim toga, mogu se naći po vrlo dostupnoj ceni. Postoji mnogo autohtonih italijanskih sorti od kojih se prave ovakva vina.

U slučaju da preferirate kompleksnije arome, usmerite pažnju na tradicionalno spravljena vina koja su odstajala jednu do dve godine s uginulim kvascima. Primarne voćne arome se kod njih i dalje mogu osetiti, ali ih nadjačavaju hlebne note dobijene procesom autolize. Ovakva vina važe za tipične aperitive i dobro se uparuju sa lakim jelima.

Pod uslovom da ste naklonjeni veoma kompleksnim vinima, probajte bilo koje staro penušavo vino spravljeno na tradicionalan način. Bogate i višestruke arome koje ih odlikuju, čine da se odlično uparuju čak i sa jelima od mesa.

Za ljubitelje iskričavih i izrazito osvežavajućih penušavaca, pravi izbor su ili šampanjac ili penušava vina iz Kalifornije. Za one koji više vole suptilnije kiseline, predlaže se franciacorta.

Temperatura serviranja

antrf temperatura

Bez obzir o kakvim se tipovima penušavih vina radi, moraju biti dobro ohlađena. Ona koja to nisu samo će u momentu zapeniti prilikom otvaranja i – to je to! Savršena temperatura serviranja kreće se između četiri i sedam stepeni Celzijusa, a za kompleksnija od osam do deset.

Otvaranje

Skinite foliju i postavite ruku čvrsto na vrh pampurnog zatvarača. Svucite ili odvrnite žice koje drže pampur ali ih ne skidajte. Jednom rukom nastavite da pridržavate pampurni čep, dok drugom polako rotirate flašu. Popuštaje pritisak na čepu sve dok pampur ne isklize iz grlića.

nazad na vrh

Srodni tekstovi