Manje sulfita s Fruške gore

  • Objavljeno u Info
Manje sulfita s Fruške gore

Najsavremeniji analizator vina na našim prostorima, WineScan SO2, vredan preko 150.000 evra, od 8. jula 2018. radi u Institutu za vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima, a na radost svih fruškogorskih vinara, kao i ostalih kojima ovaj živopisni gradić nadomak Novog Sada nije predaleko.

Za samo nekoliko minuta iz jednog jedinog uzorka dobijaju se rezultati tridesetak parametara šire, šire u fermentaciji ili vina: PH vrednosti, kiselina, šećera, alkohola… Ali jednovremeno i ukupnog i slobodnog SO2, što otvara mogućnost da se čitav tok proizvodnje, od berbe grožđa do flaširanja vina efikasno i precizno kontroliše i prati, pa samim tim donose i blagovremene ispravne odluke o potrebnim intervencijama.

Zabeležili smo u prolazu komentar jednog od vinara na svečanom otvaranju:
- Pored brzine i uštede, najmanje što možemo očekivati je da ubuduće s Fruške gore stižu vina s manje sulfita.

Najzadovoljniji otvaranjem nove laboratorije su članovi Udruženja proizvođača grožđa i vina s oznakom geografskog porekla „Srem – Fruška gora“, njih 38 koji ne samo da su dobili „svoju“ laboratoriju pod okriljem Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, već će za njih i troškovi analiza biti značajno subvncionisani.

Ovaj potez Vlade Vojvodine, koja je i obezbedila sredstva za nabavku analizatora, trebalo bi da bude još jedna motivacija vinarima za čvršće udruživanje i zajednički nastup, u čemu su „fruškogorci“ sve bolji.

nazad na vrh