Bikicki uz 50 nijansi slasnog

Bikicki uz 50 nijansi slasnog

Gastronomska fešta u prostoru škole kuvanja Il Primo otkrila nam je čari uparivanja vina boutique vinarije Bikicki i kraft piva KAŠ sa, kako kažu „jedinstvenim na prostoru Srbije“ – pravim teksaškim roštiljem!

Teksas je poznat kao ne baš preterano zgodno mesto za vegetarijance, a roštilj, odnosno barbikju (barbecue) ili skraćeno BBQ, na kojem se uz svakojake soseve griliju veliki komadi (uglavnom) junećeg mesa daleko je najpopularniji vid spremanja hrane. E sad, domaću varijantu ovog teksaškog roštiljanja predstavila nam je mlada firma zanimljivog imena Holy Smokes, koja je prisutnim vinopijama i pivopijama ponudila kulinarsku lulu mira uz dim začinjen njihovim prvoklasnim sosevima.

Uz razne dodatke degustirali smo „drpani“ svinjski vrat, koji se zbilja raskida posebnim kadnžama i pretvara u fine ukusne trake, i „brisket“, specijalno kvalitetan deo junećih grudi. Zbog dima, meso spolja izgleda crno, kao da je ugljenisano, ali na preseku otkriva neverovatan kaleidoskop, praktično 50 nijansi crvene boje.

2Aleksandar Vuličević sa kandžama za drpanje svinjčeta

Ovakav proces pripreme mesa traje više sati, a za roštilj je ovaj put bio zadužen vlasnik firme Holy Smokes, Aleksandar Vuličević, koji je i vodio prezentaciju.

U čemu je tajna ovako slasnog i sočnog roštilja, pitamo?

- U niskoj temperaturi na roštilju, dugom spremanju, tačnije čekanju, a dim je samo začin, ali veoma bitan – objašnjava Vuličević, koji prednost daje brisketu nad drpanim prasetom, ali kaže da je teško doći do kvalitetnih junećih grudi za ovakav finalni proizvod.

75Vinopije i pivopije okupljene oko kulinarskog ognjišta vlasnika Holy Smokes

Iskreno, bilo je teško reći i da li uz ovako pripremljeno meso bolje ide kraft pivo ili neobična vina vinarije Bikicki. A na stolu su bili Traminac, roze Nadia i desertno vino Makana. Reklo bi se da je Traminac prošao savršeno kao aperitiv, da su nešto viši alkoholi u rozeu lepo čistili masnoću sa usana, dok je Makana čudesnim slasnim aromama u potpunosti zamenjivala priloge poput džema od crvenog luka, kad istog nestane u tanjiru. I dodavala brojne druge slojeve čineći celu priču veoma kompleksnom.

I nakon svega Pinote, crni burgundac, preporučio nam je da se što pre udobno smestimo u krevet jer, navodno, najavljuju hladnije dane. Ali uz teksaški roštilj koga to uopšte može da zabrine?

Bledoliki za teksaški roštilj

Uroš Zaklanović, vođa proizvodnje u zanatskoj pivari KAŠ, doneo je uz svoje dve već poznate etikete Ryesen i Dark Ryesen potpuni novitet od pre mesec dana, pivo Bledoliki koje se i imenom savršeno uklapalo u teksaško veče!

nazad na vrh

Srodni tekstovi