Vinski biznis rekordi

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Vinski biznis rekordi

Prema najnovijim izveštajima sa globalnog vinskog tržišta, kraj 2019. godine doneće izmene u vrhu svetske rang liste izvoza super-proizvođača vina i to uz rekorde.

Francuska ubedljivo vodi a prvi put u istoriji prebačena je exportna cifra od 10 milijardi eura uz rast od 7,8 procenata. Na drugo mesto zasela je Italija sa 6,36 milijardi sa rastom od 2,9 % u odnosu na prethodnu godinu, dok se Španija nalazi na  trećoj poziciji uz evidentan pad izvoza od 7 procenata.

Iza vodeće trojke nalaze se Australija, Novi Zeland, Čile i SAD, a kad je reč o italijanskim vinima, primetan je lagani rast izvoza mirnih vina, delimično usporavanje ali još uvek primetan suficit penušavih, dok je evidentan pad izvoza rinfuznog (bulk) vina što govori u prilog osvajanju novih tržišta Dalekog istoka koja streme sve višem kvalitetu. To je posebno uočljivo na primeru Japana koji je u ovom trenutku uvoz italijanskih vina podigao za 17 % na punih 200 miliona eura.

Uz kinesko tržište koje je veliko ali poseduje brojne nepoznanice, među prave mete izvoznika i velike interesente za uvoz vina svrstavaju se Rusija i Kanada.

nazad na vrh